Ποιες είναι οι τιμές πώλησης των αμνοεριφίων στη Δράμα.
Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές κατά την προμήθεια των αμνοεριφίων.
Εντατικοποιήθηκαν οι έλεγχοι του τμήματος κτηνιατρικής της ΔΑΟΚ Δράμας εν όψει των αγορών του Πάσχα. Από την προηγούμενη εβδομάδα άρχισαν να εντείνονται οι έλεγχοι στα σημεία εισόδου της χώρας και εν προκειμένω στο τελωνείο της Εξοχής, όπως επίσης και στα δυο σφαγεία για τα αμνοερίφια που λειτουργούν στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας.
Ο προϊστάμενος του τμήματος κτηνιατρικής κ. Ανέστης Παπαδούδης μιλώντας στα “Χ” είπε ότι «από τη Μεγάλη Δευτέρα οι εντατικοί έλεγχοι από κλιμάκια του τμήματος κτηνιατρικής της Δράμας εκτάθηκαν και στα καταστήματα λιανικής πώλησης, όπως σούπερ μάρκετ και κρεοπωλεία. Την ίδια ώρα στελέχη της υπηρεσίας βρίσκονται στα τέσσερα κτηνιατρεία του νομού, από τα οποία περνούν οι διακινήσεις των αμνοεριφίων. Από τα εν λόγω κτηνιατρεία οι κτηνοτρόφοι παίρνουν άδεια διακίνησης αφού έχουν προχωρήσει στην αγορά και την προμήθεια ενωτίων για τα ζώα τους.»
Όπως εξήγησε ο κ. Παπαδούδης, ο αριθμός των αμνοεριφίων που πέρασαν από τα δυο σφαγεία της Δράμας, τουλάχιστον μέχρι την Μεγάλη Δευτέρα, ήταν στα ίδια επίπεδα με πέρσι, παρότι η αρχική εκτίμηση ήταν ότι φέτος θα υπάρξει μείωση του αριθμού τους. Ωστόσο, όπως εξήγησε, πολλά από αυτά διοχετεύονται όχι μόνο στην τοπική αγορά αλλά και στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας. Η αγορά των τοπικών κρεοπωλείων πάντως κινείται μάλλον συντηρητικά. Σε αυτό παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο και η μη έλευση επισκεπτών στην Δράμα κατά την φετινή περίοδο, λόγω των ειδικών συνθηκών που δημιουργήθηκαν εξ’ αιτίας της πανδημίας.
Σε ότι αφορά στο τελωνείο της Εξοχής, παρότι διέρχονται άλλου είδους εμπορεύματα, δεν σημειώνεται διέλευση φορτίων ζώντων ζώων ή κρεάτων από και προς την Ελλάδα. Κατά συνέπεια δεν υπάρχουν εισαγωγές από την Βουλγαρία ή άλλες βαλκανικές χώρες μέσω του τελωνείου. Αυτό οφείλεται και στην καθοδική πορεία των τιμών που τελικά έλαβαν οι Έλληνες κτηνοτρόφοι για την φετινή πασχαλινή περίοδο. Τα ελληνικά αμνοερίφια φέτος, είναι σε τόσο χαμηλές τιμές που δεν υπάρχει πλέον νόημα για εισαγωγές από άλλες βαλκανικές χώρες.
Φθηνότερο ή ακριβότερο πάντως, το αρνάκι ή το κατσικάκι θα συνοδέψουν και φέτος το παραδοσιακό πασχαλινό τραπέζι. Οι περισσότεροι καταναλωτές που θα προχωρήσουν στην αγορά αυτών αγαθών θα πρέπει να προσέξουν ορισμένες χρήσιμες λεπτομέρειες. Ο προϊστάμενος του τμήματος κτηνιατρικής της ΔΑΟΚ Δράμας σημειώνει στα “Χ” ότι θα πρέπει να προσεχθεί καταρχάς η σήμανση των προϊόντων. Τα αμνοερίφια φέρουν μπλε σφραγίδα οβάλ σχήματος που δείχνει το σφαγείο από το οποίο πέρασαν. Ωστόσο, τα αμνοερίφια, όπως ισχύει και για τα βοοειδή αλλά και για τα χοιρινά, φέρουν πλέον ένα ειδικό καρτελάκι το οποίο αναφέρει την χώρα γέννησης, την χώρα πάχυνσης, την χώρα σφαγής κλπ. Τα καρτελάκια αυτά συνήθως τοποθετούνται από τους κρεοπώλες είτε στην βιτρίνα του καταστήματος είτε στο πόδι του ζώου και αναγράφουν χρήσιμα στοιχεία για τον καταναλωτή.
Προσεκτικοί όμως θα πρέπει να είναι οι αγοραστές και με την συντήρηση των αμνοεριφίων που θα προμηθευτούν. Όπως εξηγεί ο κ. Παπαδούδης, τα κρέατα όταν θα βρίσκονται σε κατάσταση συντήρησης δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τους 7 βαθμούς Κελσίου. Ενώ, τα σπλάχνα, οι συκωταριές και τα εντόσθια που είναι αρκετά ευαλοίωτα, δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τους 2 με 3 βαθμούς Κελσίου. Σημαντικό είναι οι καταναλωτές να προσέξουν πολύ και το χρονικό διάστημα μεταφοράς των αμνοεριφίων στο σπίτι να είναι σύντομο για να μειωθεί ο κίνδυνος αλοίωσης.
Όπως έχουν επισημάνει άλλωστε και οι περιφερειακές κτηνιατρικές υπηρεσίες, τα κατεψυγμένα εντόσθια θα πρέπει να διατηρούνται αποκλειστικά σε καταψύκτη και να διατίθενται με τη συσκευασία τους. Η συσκευασία πρέπει να έχει τις απαραίτητες επισημάνσεις αναφορικά με την ημερομηνία παραγωγής και λήξης, την επωνυμία παρασκευαστή και τον κωδικό της εγκατάστασης παραγωγής.
Πως διαμορφώθηκαν έως χθες Μ. Τρίτη οι τιμές
Οι τιμές πώλησης στα αμνοερίφια, κατά την φετινή πασχαλινή περίοδο στην Δράμα, ήταν κάτω του κόστους για τους παραγωγούς, σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφηκαν μέχρι χθες Μ. Τρίτη, όπως εξήγησε στα “Χ” ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Δράμας κ. Γιάννης Κιτσουκάκης. Ειδικότερα, τα αμνοερίφια πουλήθηκαν από τους κτηνοτρόφους προς τους εμπόρους, στα 2,30 με 2,40 ευρώ το κιλό για ζων βάρος και 3,80 και 4 ευρώ το κιλό για το σφάγιο.
Στην λιανική και συγκεκριμένα στα σούπερ μάρκετ, οι τιμές πώλησης στον καταναλωτή, διαμορφώθηκαν περίπου στα 6 ευρώ το κιλό για το αρνί και στα 6.5 ευρώ το κιλό για το κατσίκι. Στα κρεοπωλεία της Δράμας οι τιμές διαμορφώθηκαν περίπου στα 8 με 9 ευρώ το κιλό για το αρνί και το κατσίκι.