Πιο κοντά στο αέριο

Ξεκίνησαν οι πρώτοι διαγωνισμοί για το δίκτυο Δράμας, Καβάλας και Θράκης

0
2186

Η φάση της δημοπράτησης των υλικών για τα αναγκαία έργα υλοποίησης των δικτύων διανομής Φυσικού Αερίου σε 18 πόλεις (στην περιφέρειά μας, δηλαδή την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, καθώς και σε αυτές της Κεντρικής Μακεδονίας και της Στερεάς Ελλάδας), έχει πλέον ξεκινήσει από τα μέσα Αυγούστου.

Οι πρώτοι διαγωνισμοί είναι ήδη σε εξέλιξη και σχετίζονται με την προμήθεια υλικών. Ειδικότερα με τους σταθμούς διανομής, τους σταθμούς μέτρησης και ρύθμισης για την εξυπηρέτηση των μεγάλων καταναλωτών (MRS), καθώς και των «έξυπνων» μετρητών και μετρητών G40. Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα υλικά, αυτά θα είναι μέρος των συμβάσεων κατασκευής των έργων.
Eπίσης, η προμήθεια των εν λόγω υλικών αφορά την κατασκευή δικτύων υποδομής, αλλά και την διεύρυνση του δικτύου πολυαιθυλενίου όπως και το “κούμπωμα” οικιακών και εμπορικών πελατών στο δίκτυο Φυσικού Αερίου στην ΠΑΜΘ και συγκεκριμένα στις πόλεις Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα και Κομοτηνή.
Όπως είχαν γράψει τα ΧΡΟΝΙΚΑ- κάτι που επιβεβαιώθηκε και από την εξέλιξη των πραγμάτων, στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου, συνεδρίασε το ΔΣ της ΔΕΔΑ προκειμένου να εγκρίνει τα τεύχη δημοπράτησης για τις Περιφέρειες ΑΜΘ, Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας, ώστε να προχωρήσουν οι διαγωνισμοί που θα καταλήξουν σε αναδόχους. Η φάση αυτή αφορά καταρχάς την προμήθεια υλικών στο πλαίσιο υλοποίησης του νέου δικτύου Φυσικού Αερίου που θα χρησιμοποιηθεί και για οικιακή κατανάλωση και θα τροφοδοτήσει τις 6 μεγάλες πόλεις της περιφέρειας ΑΜΘ μεταξύ των οποίων και η Δράμα.
Υπενθυμίζεται ότι όπως προκύπτει από το πενταετές επιχειρηματικό σχέδιο της ΔΕΔΑ, η εταιρία στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη θα αναπτύξει τα ακόλουθα δίκτυα διανομής:
†Δράμα, δίκτυο μήκους 107 χιλιόμετρων με πρόβλεψη για 1143 συνδέσεις
†Καβάλα, δίκτυο μήκους 26 χιλιόμετρτων με πρόβλεψη για 512 συνδέσεις
†Αλεξανδρούπολη, δίκτυο μήκους 120 χιλιόμετρων με πρόβλεψη για 1398 συνδέσεις
†Ορεστιάδα, δίκτυο μήκους 59,5 χιλιόμετρων με πρόβλεψη για 756 συνδέσεις
†Κομοτηνή, δίκτυο μήκους 76 χιλιόμετρων με πρόβλεψη για 1636 συνδέσεις
†Ξάνθη, δίκτυο μήκους 96 χιλιόμετρων με πρόβλεψη για 1195 συνδέσεις
Η ΔΕΔΑ εξάλλου υπενθύμισε με ανακοίνωσή της τις προηγούμενες ημέρες ότι η εταιρεία “… πραγματοποίησε το Νοέμβριο 2018 διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης για τη λήψη προσφορών ανά υλικό και για σχολιασμό των απαιτούμενων χρόνων παράδοσης. Στη συνέχεια, η εταιρεία προχώρησε στην οριστικοποίηση της σύνταξης του προϋπολογισμού των έργων καθώς και στη σύνταξη των συμβατικών τευχών δημοπράτησης έτσι ώστε να ανταποκρίνονται πλήρως στις απαιτήσεις των Διαχειριστικών Αρχών των αντίστοιχων Περιφερειών.Η ΔΕΔΑ είναι η πρώτη εταιρεία στον κλάδο διανομής φυσικού αερίου που δημοπρατεί μέσα στο πλαίσιο του ν.4412/2016 για τις Δημόσιες Συμβάσεις Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών, με απόλυτη προσήλωση στις αρχές της διαφάνειας, της ίσης μεταχείρισης και του υγιούς ανταγωνισμού.Στο πλαίσιο αυτό, όλοι οι διαγωνισμοί αναρτώνται στο Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ). Θα ακολουθήσουν οι δημοπρατήσεις των υπηρεσιών, δηλαδή οι διαγωνισμοί διοίκησης & επίβλεψης έργου και επιθεώρησης τρίτου μέρους και στη συνέχεια, οι δημοπρατήσεις του κατασκευαστικού έργου.
Το έργο της ΔΕΔΑ για την κατασκευή δικτύων διανομής φυσικού αερίου στις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας έχει συνολικό προϋπολογισμό ύψους 140 εκατ. ευρώ συν ΦΠΑ. Σε ορίζοντα πενταετίας (έως το 2023), θα κατασκευαστούν 1.150 χιλιόμετρα δικτύου και θα γίνουν περί τις 30.800 δωρεάν συνδέσεις σε όλες τις κατηγορίες καταναλωτών (οικιακούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς), στις παρακάτω 18 πόλεις:
†Αλεξανδρούπολη, Δράμα, Καβάλα, Κομοτηνή, Ξάνθη και Ορεστιάδα (περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης)
†Αλεξάνδρεια, Βέροια, Γιαννιτσά, Κατερίνη, Κιλκίς και Σέρρες (περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας)
†Άμφισσα, Θήβα, Καρπενήσι, Λαμία, Λειβαδιά και Χαλκίδα (περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας).
Ο στρατηγικός σχεδιασμός των αναπτυξιακών έργων της ΔΕΔΑ έχει ως κυρίαρχο στόχο να φέρει με όρους κοινωνικού κράτους ένα φθηνότερο και καθαρότερο καύσιμο στον πολίτη και στον επιχειρηματία που ζει ή δραστηριοποιείται στις ενεργειακά φτωχότερες περιοχές της χώρας. Με τη χρηστή διαχείριση των δημόσιων πόρων και την αξιοποίηση της δυνατότητας χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ και χαμηλότοκων δανείων, αυτό επιτυγχάνεται με το ελάχιστο κόστος σύνδεσης για τον πολίτη, με χαμηλά τιμολόγια διανομής και με επιδοτήσεις εσωτερικών εγκαταστάσεων

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!