– Μικρό το ποσοστό των ανεμβολίαστων γιατρών στον νομό μας. Από τους 152 που δραστηριοποιούνται στον ιδιωτικό τομέα, δεν ξεπερνούσαν τους 10-12, μέχρι χθες
– Όλγα Βασιλείου στα «Χ»: «Μας έχουν αναφερθεί τέτοιες περιπτώσεις στον Ιατρικό Σύλλογο, αλλά δεν έχουν καταγγελθεί επίσημα»
Υποψίες και αναφορές για κυκλοφορία πλαστών πιστοποιητικών νόσησης από covid, τόσο στον Νομό Δράμας όσο και στην ευρύτερη περιοχή, έχει ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας, όπως ανακοίνωσε χθες στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» η Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας, κα Όλγα Βασιλείου. Ανάλογες αναφορές υπάρχουν και για τον Νομό Καβάλας, με τον Ιατρικό Σύλλογο του οποίου έχει επικοινωνία ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας.
Υπάρχουν υποψίες, όπως εξήγησε η κα Βασιλείου, ότι κυκλοφορούν πλαστά πιστοποιητικά, κυρίως νόσησης, τα οποία δίνουν τη δυνατότητα σε κάποιους αντιεμβολιαστές να παρατείνουν κατά ένα εξάμηνο τον εμβολιασμό τους. Προσέθεσε επίσης: «Αυτό διευκολύνει κάποιους να παραμείνουν στις θέσεις τους για τις οποίες υπάρχει η υποχρέωση να έχουν νοσήσει ή να έχουν εμβολιαστεί. Μας έχουν αναφερθεί τέτοιες περιπτώσεις στον Ιατρικό Σύλλογο Δράμας, αλλά δεν έχουν καταγγελθεί επίσημα. Προσωπικά, πιστεύω ότι υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις στην περιοχή μας». Όπως τόνισε επίσης στα «Χ»: «Θα πρέπει πλέον η πολιτεία να θεσμοθετήσει, σε αυτούς τους ανθρώπους που λένε ότι έχουν εμβολιαστεί, την εξέταση των αντισωμάτων τους, ώστε να ξέρουμε πόσοι είναι πραγματικά εμβολιασμένοι και πόσοι δεν έχουν εμβολιαστεί».
Στο πρόβλημα των «μαϊμού» πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα αναφέρθηκε και η κα Άννα Μαστοράκου, αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, η οποία μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA είπε: «Υπάρχει πίεση σε γιατρούς και υγειονομικούς για πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού αλλά και πίεση για πλαστά θετικά μοριακά ή rapid τεστ, ώστε να λάβουν κάποιοι πιστοποιητικά νόσησης για να αποφύγουν τον εμβολιασμό για έξι μήνες» και πρόσθεσε: «τα κέντρα διενεργούν τα τεστ και καταγράφουν στο μητρώο covid το αποτέλεσμα, άρα ο ενδιαφερόμενος ανάλογα με το αποτέλεσμα έχει και το αντίστοιχο αποτέλεσμα. Υπάρχουν πολίτες που πιέζουν γιατρούς και κέντρα για ψευδές θετικό rapid test έναντι αμοιβής». Η ίδια αναφέρθηκε και στη Δράμα λέγοντας: «Υπάρχουν καταγγελίες για πάρα πολλές περιοχές και για την Πάτρα. Υπάρχουν αναφορές και από Χαλκίδα και από Δράμα. Έχει ξεκινήσει έρευνα».
Η αναφορά περιστατικών αυτής της μορφής στη Δράμα έχει προκαλέσει εύλογο προβληματισμό στην τοπική κοινωνία, που προσπαθεί ακόμα να ξεπεράσει τα τραύματα που της άφησε η πανδημία, η οποία στοίχισε τη ζωή 300 και πλέον ανθρώπων μέχρι σήμερα. Την ίδια ώρα συνεχίζεται μετ’ εμποδίων και ο εμβολιασμός του υγειονομικού προσωπικού, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα της Υγείας στον Νομό Δράμας. Στο Νοσοκομείο της Δράμας, περίπου 96-100 άτομα από το προσωπικό μέχρι και το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας έμειναν ανεμβολίαστα και βγήκαν σε αναστολή. Ανάμεσα σε αυτούς και 4-5 γιατροί.
Σε ό,τι αφορά τον ιδιωτικό τομέα, όπως έκανε γνωστό στα «Χ» η Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου, από τους 152 γιατρούς που ιδιωτεύουν στον Νομό Δράμας, μέχρι και χθες είχαν μείνει ανεμβολίαστοι περίπου 10-12 γιατροί. Τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου έληξε και η προθεσμία που δόθηκε από τον Ιατρικό Σύλλογο Δράμας, προκειμένου οι γιατροί του ιδιωτικού τομέα στη Δράμα να καταθέσουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού τους.
Η κα Βασιλείου επεσήμανε ότι το ποσοστό εμβολιασμού στο ιατρικό προσωπικό είναι ικανοποιητικό και πρόσθεσε ότι για το αντιεμβολιαστικό κίνημα περίμενε ότι πανελλαδικά θα υπήρχε ένα ποσοστό ανεμβολίαστων που θα άγγιζε το 5-10% στις τάξεις των ιατρών. Παρόλα αυτά, το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνά το 6-7%, σημείωσε η Γραμματέας Ιατρικού Συλλόγου Δράμας. Το ίδιο ποσοστό περίπου, ισχύει και για την περιοχή της Δράμας, όπως είπε, προσθέτοντας: «Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ λίγοι αλλά κάνουν πολύ θόρυβο. Ίσως δεν έχουμε καταλάβει ότι ο εμβολιασμός των γιατρών αποτελεί περισσότερο ένα θεσμικό θέμα. Από τη στιγμή που είσαι γιατρός στον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα, οφείλεις να είσαι εμβολιασμένος».
Φαίνεται, πάντως, όπως αναφέρει η Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας, ότι: «την τελευταία περίοδο, οι αντιεμβολιαστές πέρασαν και σε ένα άλλο μέτωπο, το οποίο είναι τρομακτικό: πιέζουν ασθενείς που νοσούν βαριά να αρνούνται τη διασωλήνωση. Θεωρώ ότι αυτές οι καταστάσεις φθάνουν στα άκρα και θα πρέπει να υπάρξει εισαγγελική παρέμβαση».