– Επιτυχημένη η χθεσινή εκδήλωση στην Αθήνα για την υποψηφιότητα ένταξής του στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO
– Δ. Εμμανουλούδης: «Eίναι το ωραιότερο Παρθένο Δάσος στην Ευρώπη και από τα ωραιότερα του κόσμου, δικαιούται να είναι στη λίστα αυτή»
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στην αίθουσα του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, η ενημερωτική εκδήλωση για την ένταξη του Παρθένου Δάσους Φρακτού στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα σε συνεργασία με την έδρα της UNESCO και τον Δήμο Παρανεστίου. Την εκδήλωση χαιρέτησαν οι τρεις βουλευτές της Δράμας, που παραβρέθηκαν σε αυτήν, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας και βέβαια ο Δήμαρχος Παρανεστίου. Βιντεοσκοπημένο μήνυμα στήριξης απέστειλε ο Υπουργός Περιβάλλοντος κλιματικής κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, ο Υφυπυργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Αμυράς ο ευρωβουλευτής και μέλος της επιτροπής Πολιτισμού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κ. Αλέξης Γεωργούλης, ο διευθυντής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοιβοβουλίου στην Ελλάδα κ. Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης, ενώ χαιρετισμό δια ζώσης απηύθυνε και ο ευπρόσωπος του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Σαμοηλίδης και η κα Ολυμπία Αναστασοπούλου γενική Γραμματέας Τουριστικής και Πολιτικής Ανάπτυξης του Υπουργείου Τουρισμού και η πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO κα Αικατερίνη Παπαχριστοπούλου Τζιτζικώστα.
Ο επικεφαλής της επιστημονικής επιτροπής για την σύνταξη του φακέλου υποψηφιότητας του Παρθενου Δάσους Φρακτού στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO κ. Δημήτρης Εμμανουλούδης που είναι και διευθυντής της έδρας UNESCO στη Δράμα, είπε ανάμεσα σε άλλα στην διάρκεια της εκδήλωσης ότι η προσπάθεια ένταξης του Παρθένου Δάσους αποτελεί Εθνικό θέμα. Πρόσθεσε ότι η χώρα μας δεν έχει κανένα ενταγμένο μνημείο φυσικού κάλλους στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Είπε ότι οι ζυμώσεις για το εγχείρημα αυτό ξεκίνησαν από το 2006 και το καλοκαίρι του 2020 μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Παρανεστίου κ. Καγιάογλου, ξεκίνησε η συζήτηση για την προσπάθεια ένταξης του Παρθένου Δάσους του Φρακτού στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Διαβεβαίωσε ότι ο φάκελος υποψηφιότητας και το δάσος πληρούν τα αυστηρά κριτήρια της UNESCO. Πρόσθεσε ότι ο βασικός φάκελος υποψηφιότητας έχει φθάσει μέχρι σήμερα στο 70% και πλέον αναμένεται το άνοιγμα της δυνητικής λίστας, που είναι ξεχωριστή για κάθε χώρα και στην οποία θα πρέπει να ενταχθεί πρώτα το υποψήφιο μνημείο. Στην συνέχεια η κυβέρνηση θα πρέπει να προτείνουν την υποψηφιότητα προς αξιολόγηση στο μεγάλο forum που γίνεται από την UNESCO ανά τακτά χρονικά διαστήματα, για την αξιολόγηση μνημείων από όλο τον πλανήτη…”Θέλουμε να αποτελέσουμε την πρώτη υποψηφιότητα της Ελλάδας, στα παγκόσμια μνημεία φυσικού κάλους, και νομίζω ότι αυτό το διαμάντι (Φρακτό) που είναι το ωραιότερο Παρθένο δάσος στην Ευρώπη και από τα ωραιότερα του κόσμου, δικαιούται να είναι στη λίστα αυτή”
Στην ίδια εκδήλωση η διευθύντρια δασών Δράμας Δρ. Έλσα Κωνσταντινίδου, μίλησε για τα χαρακτηριστικά που καθιστούν το Παρθένο Δάσος Παρανεστίου, μοναδικό παγκοσμίως. Σημείωσε ότι η ευρύτερη περιοχή του Δάσους του Φρακτού καταλαμβάνει μια έκταση 119.000 στρεμμάτων και βρίσκεται στο βοερειοανατολικό άκρο του Νομού Δράμας. Αναφέρθηκε στην προέλευση της ονομασίας του Φρακτού και την παλιότερη ονομασία “Ζαγκραντένια”. Αναφέρθηκε στην πρόσβαση σε αυτό και τις ζώνες βλάστησης που διαθέτει. Μίλησε για τα μοναδικά χαρακτηριστικά της περιοχής και τόνισε ότι προσφέρεται για αναψυχή. Ανάμεσα σε άλλα αναφέρθηκε στη μεγάλη βιοποικιλότητα του Παρθένου Δάσους και την ιστορικότητα το δάσους που αποτέλεσε καταφύγιο πολλών ειδών της Μεσευρώπης, στην διάρκεια της τελευταίας παγετώδους περιόδου, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα ένα πάρα πολύ υψηλό γενετικό πλούτο.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Παρανεστίου κ. Αναστάσιος Καγιάογλου, είπε στην διάρκεια της παρέμβασής του στην εκδήλωση ότι στην προσπάθεια αυτή χρειάζεται η στήριξη όλων και ότι τα μηνύματα που ακούστηκαν στην εκδήλωση ήταν θετικά για την πορεία της υποψηφιότητας του Παρθένου Δάσους Φρακτού. Ευχαρίστηκε το γραφείο του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου για την φιλοξενία της εκδήλωσης και τους συμμετέχοντες για τη στήριξη και υπογράμμισε: “Έχουμε ξεκινήσει εδώ και δυο χρόνια μια προσπάθεια σε συνεργασία με το ΔΙΠΑΕ για να ετοιμάσουμε τον φάκελο υποψηφιότητας με τον κ. Εμμανουλούδη”. Ο Δήμαρχος Παρανεστίου μίλησε για τον φυσικό πλούτο του Δήμου Παρανεστίου και τα μοναδικά του πλεονεκτήματα, τα οποία όπως πρόσθεσε, συνθέτουν ένα φυσικό παράδεισο. Κάλεσε τους παριστάμενους να επισκεφθούν την περιοχή και να γίνουν πρεσβευτές της, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μια περιοχή που είναι μαγευτική με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες…
[…] post Πληθαίνουν τα μηνύματα στήριξης για το Φρακτό appeared first on Χρονικά της […]