Σ. Καλεντερίδης στα «Χ» για τη διεθνοποίηση: «Θα πρέπει να διδαχθούμε από τη στρατηγική που ακολούθησαν οι Αρμένιοι»
Στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας πραγματοποιήθηκε η κεντρική εκδήλωση μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου που διοργάνωσαν τα Ποντιακά Σωματεία του Νομού σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη, την Περιφέρεια ΑΜΘ και τον Δήμο Δράμας. Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο γεωστρατηγικός αναλυτής και αξιωματικός ε.α., Σάββας Καλλεντερίδης, ο οποίος πραγματοποίησε ομιλία με θέμα: «Διεθνοποίηση της Γενοκτονίας: Υπάρχει εθνικό σχέδιο;». Tην εκδήλωση, συνόδευσε η χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Ν. Αμισού με παραδοσιακά ακούσματα.
Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο των φετινών δράσεων για την Ποντιακή Γενοκτονία στο Νομό Δράμας προηγήθηκαν άλλες δυο εκδηλώσεις. Η πρώτη την Κυριακή 14 Μαΐου, που περιελάμβανε μνημόσυνο στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Δράμας και επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του Δημοτικού Κήπου Δράμας και η δεύτερη την Τρίτη 16 Μαΐου, με την παρουσίαση του βιβλίου του κ. Κώστα Καπετανίδη με τίτλο: «Η Δύση του Ποντιακού Ελληνισμού από την πένα του Νίκου Καπετανίδη» που έγινε στο Δημοτικό ωδείο Δράμας.
Κατά την παρουσία του στην Δράμα ο κ. Σάββας Καλεντερίδης απαντώντας σε ερώτηση των ΧΡΟΝΙΚΩΝ της Δράμας σχετικά με το θέμα της διεθνοποίησης της Γενοκτονίας του Ποντιακού αφού ευχαρίστησε τους ποντιακούς συλλόγους του Νομού Δράμας για την τιμητική πρόσκληση, υπογράμμισε ότι: «Είναι μεγάλη ευθύνη να μιλήσει κανείς για το πολύ σημαντικό αυτό ζήτημα για το οποίο δυστυχώς δεν υπάρχουν τα αποτελέσματα που θέλουμε, παρότι έγιναν τα τελευταία χρόνια προσπάθειες να αναδειχθεί εντός και εκτός Ελλάδας και να πάρει τη θέση που του αξίζει στην ιστορία. Αυτό όσον αφορά κυρίως τη διεθνοποίηση. Όσον αφορά το εσωτερικό μέτωπο, σε πολύ μεγάλο βαθμό, έχει γίνει πλέον αποδεκτό και από τα πολιτικά κόμματα και από την κοινωνία. Δεν αναφέρομαι μόνο στους ποντιακής ή προσφυγικής καταγωγής Έλληνες. Αναφέρομαι στον απανταχού Ελληνισμό. Να πω ότι ο Δήμαρχος της Πάφου διοργανώνει κάθε χρόνο εκδηλώσεις που συγκεντρώνουν 1000 και 2000 άτομα. Περισσότεροι από όσους συγκεντρώνονται στην Αθήνα ή και στη Θεσσαλονίκη. Θέλω να πω δηλαδή ότι έγινε κτήμα ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας το ζήτημα της Γενοκτονίας. Δυστυχώς όμως τα γεωπολιτικά συμφέροντα, τα συμφέροντα των χωρών στέκουν εμπόδιο, στη διεθνοποίηση και στην αναγνώριση της Γενοκτονίας από τα κοινοβούλια διαφόρων χωρών. Αυτή είναι μια γενική διαπίστωση. Η ειδική διαπίστωση είναι ότι παρόλα αυτά οι Αρμένιοι έχουν καταφέρει τον στόχο τους σε πάνω από 30 χώρες, ενώ εμείς έχουμε μείνει αρκετά πίσω».
Σε ερώτηση των «Χ» αν μια κοινή προσπάθεια λαών που έχουν υποστεί γενοκτονίες θα μπορούσε να οδηγήσει πιο γρήγορα στην διεθνοποίηση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού ο κ. Καλεντερίδης απάντησε: «Ασφαλώς αν ενώσουμε δυνάμεις. Αλλά αυτό δεν είναι εύκολο γιατί τα κράτη και οι λαοί έχουν τα δικά τους συμφέροντα και οι συγκυρίες πολλές φορές δεν επιτρέπουν την συνταύτιση του αγώνα ενός λαού με τον άλλον. Υπάρχουν συγκυρίες στις οποίες τα συμφέροντα των χωρών αποκλίνουν και δεν συγκλίνουν. Σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι θα πρέπει να διδαχθούμε από τη στρατηγική που ακολούθησαν οι Αρμένιοι, οι οποίοι χωρίς να διαθέτουν κράτος (το κράτος τους ιδρύθηκε μόλις τις αρχές της δεκαετίας του ΐ90), οργανώνοντας τις κοινότητές τους ανά τον κόσμο, κατόρθωσαν το θαύμα της αναγνώρισης της δικής τους Γενοκτονίας σε περισσότερες από 30 χώρες. Νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να το μελετήσουμε και από εκεί και μετά να αναπροσαρμόσουμε τη στρατηγική μας. Σε ό,τι αφορά τα του οίκου μας προτού επιδιώξουμε τη συμπόρευση με τους Αρμένιους, τους Ασσύριους και όποιον άλλο λαό υφίσταται Γενοκτονία, θα πρέπει να δούμε τι γίνεται και με την ενότητα στο εσωτερικό της χώρας. Στη Γενοκτονία δεν υπήρχε άλλο σχέδιο για τους Έλληνες του Πόντου άλλο σχέδιο για τη Θράκη και άλλο για τη Μικρά Ασία. Το σχέδιο ήταν ένα, η εξάλειψη των χριστιανικών λαών της Ανατολίας, δηλαδή Ελλήνων, Ασσυρίων και Αρμενίων».