Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Δράμας: Η πρώτη διεθνής θερινή μουσική ακαδημία διοργανώνεται στη Δράμα το καλοκαίρι

1
2585

Γ. Δεμερτζής στα «Χ»: «Η θερινή ακαδημία μουσικής αφορά μαθήματα μουσικής από εξαίρετους μουσικούς παγκοσμίου φήμης»


Η πρώτη διεθνής θερινή μουσική ακαδημία «Summer Music Academy» διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Δράμας και τον Δήμο Δράμας, τον Ιούλιο στη Δράμα σε καλλιτεχνική επιμέλεια του κ. Καμπάνη Σαμαρά και με βασικό στόχο της την παρουσίαση μαθημάτων και δράσεων υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου, τα οποία θα συνδυάσουν γενικές γνώσεις, πρακτική εξάσκηση και σκηνική εμπειρία.
Με αυτό τον τρόπο η παραμονή στην πανέμορφη πόλη της Δράμας μπορεί να αποτελέσει μια πολύ όμορφη και καρποφόρα εμπειρία τέχνης και πολιτισμού.
Στο πλαίσιο των προγράμματος του «Summer Music Academy» που θα διαρκέσει από 4 έως 9 Ιουλίου, θα γίνουν master classes και junior master classes, σεμινάρια, διαλέξεις, εργαστήρια, συναυλίες, με πνευστά μουσικά όργανα αλλά και βιολί, πιάνο και κιθάρα. Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Δράμας κ. Γιώργος Δεμερτζής, μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» επεσήμανε ότι «Η θερινή ακαδημία μουσικής αφορά μαθήματα μουσικής από εξαίρετους μουσικούς παγκοσμίου φήμης. Είναι μία πολύ σημαντική κίνηση που γίνεται για πρώτη φορά με σκοπό την ενίσχυση του Δημοτικού Ωδείου, της Μουσικής Παιδείας, η βελτίωση της υπόβασης στα παιδιά που ασχολούνται με τη μουσική και γενικότερα στους επαγγελματίες της μουσικής. Η πρόσκληση είναι ανοιχτή και δεν αφορά μόνο τους σπουδαστές του Δημοτικού ωδείου αλλά και όλους εκείνους που ασχολούνται με τη μουσική στη Δράμα, την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Πρόκειται για μία πολύ σημαντική διοργάνωση η οποία ενισχύει και το προφίλ του πολιτιστικού οργανισμού του δήμου της Δράμας, αφού η θερινή Ακαδημία δεν θα γίνει μόνο φέτος αλλά θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. Εκτιμούμε ότι θα ενισχύσει και την επισκεψιμότητα στην περιοχή μας, αφού θα συμμετέχουν άνθρωποι από άλλες περιοχές στους οποίους θα προτείνουμε να γνωρίσουν τη Δράμα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Δημοτικό Ωδείο της Δράμας παρά τις δυσκολίες που δημιούργησε η πανδημία, συνεχίζει να κάνει αισθητή την παρουσία του στον χώρο του πολιτισμού και να προσελκύει το ενδιαφέρον των παιδιών που θέλουν να ασχοληθούν με τη μουσική.
Στο ωδείο φοιτούν σήμερα περισσότεροι από 500 μαθητές και τα μαθήματα πλέον γίνονται δια ζώσης. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του πραγματοποίησε φέτος μουσική συναυλία τα Χριστούγεννα ενώ θα πραγματοποιήσει μία ακόμη στις 20 Απριλίου, τη Μ. Τετάρτη, στις 19:30 στη μεγάλη αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Δράμας. Πρόκειται για την πασχαλινή συναυλία του θα γίνει υπό την αιγίδα του καλλιτεχνικού διευθυντή κ. Καμπάνη Σαμαρά. Την εξαιρετική αυτή συναυλία στο πνεύμα της Μεγάλης Βδομάδας και του Θείου Πάθους θα παρουσιάσουν και θα συμμετέχουν οι σπουδαστές και οι καθηγητές του Ωδείου. Η είσοδος είναι ελεύθερη υπό την προϋπόθεση της τήρησης των μέτρων που επιβάλλουν οι υγειονομικές συνθήκες.

Από την επόμενη μάλιστα σεζόν, σύμφωνα με απόφαση του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Δράμας σχετικά με τις σχολές παραδοσιακής μουσικής, θα λειτουργήσουν και τα εξής τμήματα σπουδών:

Τμήμα Τραγουδιού και Οργάνων πανελληνίου και ευρύτερου ανατολικού ρεπερτορίου με τμήματα: Ελληνικό παραδοσιακό τραγούδι και στα όργανα:
-ΧΟΡΔΟΦΩΝΑ: Ούτι, Λαούτο, Πολίτικο Λαούτο, Πανδουρίδα – Ταμπούρ (ένας τίτλος για νυκτό και τοξωτό), Πανδουρίδα – Ταμπουράς, Μαντολίνο, Α2ζ. Σαντούρι, Τσίμπαλο, Κανονάκι, Πολίτικη Λύρα, Βιολοντσέλο, Βιολί.
-ΑΕΡΟΦΩΝΑ: Νέι, Κλαρίνο, Φλογέρα – Σουραύλι, Σύριγγα, Πανός (μουσκάλι), Τρομπέτα,Σαξόφωνο, Τρομπόνι
-ΜΕΜΒΡΑΝΟΦΩΝΑ: Παραδοσιακά μεμβρανόφωνα κρουστά (νταούλια, ντέφια, μπεντίρ, τουμπελέκι).

Επίσης θα λειτουργήσει το τμήμα οργάνων τοπικών παραδοσιακών ρεπερτορίων με όργανα:
-ΧΟΡΔΟΦΩΝΑ: Κρητική λύρα, Ποντιακή λύρα (και καππαδοκικός κεμανές), Λύρα Ανατολικού Αιγαίου (Δωδεκαννήσων και Λήμνου), Λύρα Θράκης και Μακεδονίας,
-ΑΕΡΟΦΩΝΑ: Άσκαυλος (Μακεδονική – Θρακική γκάϊντα, Νησιώτικη τσαμπούνα, Ποντιακό αγγείον), Ζουρνάς (Μακεδονίας, Θράκης, Στερεάς Ελλάδος).

Το τμήμα Οργάνων του ειδικού ρεπερτορίου της Νεοελληνικής λαϊκής Αστικής Μουσικής όργανα: Μπουζούκι (τρίχορδο, τετράχορδο, τζουρά, μπαγλαμά), Λαϊκή κιθάρα.
-Αερο-ιδιόφωνα: Ακκορντεόν.

Όπως και τμήμα θεωρητικών ελληνικής παραδοσιακής μουσικής.

Το τμήμα θεωρητικών αφορά σπουδές και τίτλους για τη θεωρία της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!