– Η ρύπανση από τις κενές συσκευασίες συνεχίζεται σε πολλά σημεία του Νομού Δράμας με άγνωστες συνέπειες
– Αποφασισμένος να αμβλύνει το πρόβλημα ο Δήμος Δοξάτου
Στην τοποθέτηση των πορτοκαλί κάδων που προορίζονται για τη συγκέντρωση των άδειων συσκευασιών φυτοφαρμάκων άρχισε να προχωρά από την Τετάρτη ο Δήμος Δοξάτου, επιχειρώντας να αμβλύνει ένα σοβαρό περιβαλλοντικό πρόβλημα και να απαλλάξει τις αγροτικές εκτάσεις του δήμου από τη σωρευμένη ρύπανση που παρατηρείται σε όλες σχεδόν τις κοινότητές του, όπως έχει εξηγήσει στα «Χ» ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Καθαριότητας και Πρασίνου στον Δήμο Δοξάτου κ. Αθανάσιος Μπερμπερίδης.
Το πρόβλημα της ρύπανσης από τις άδειες συσκευασίες γεωργικών φαρμάκων είναι ευρύτερο, πάντως, και αφορά το σύνολο των δήμων του Νομού Δράμας και όχι μόνο, όπως εξηγεί στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο γεωπόνος της ΔΑΟΚ Δράμας κ. Κωνσταντίνος Σίμογλου. Δυστυχώς, τα τελευταία καταγεγραμμένα στοιχεία που υπάρχουν για τα επίπεδα ρύπανσης από τις συσκευασίες των φυτοφαρμάκων προέρχονται από έρευνα που αφορούσε τη ρύπανση στη λεκάνη Δράμας – Αγγίτη και είχε γίνει από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης την περίοδο 2011 -2012, δηλαδή πριν από αρκετά χρόνια.
Από έρευνες που έχουν γίνει στο παρελθόν φαίνεται ότι οι πηγές ρύπανσης των υπόγειων νερών της περιοχής της λεκάνης Δράμας – Αγγίτη οφείλονται κυρίως στις αγροτικές δραστηριότητες (λιπάσματα, φυτοφάρμακα κλπ.) αλλά και στις βιομηχανικές δραστηριότητες, όπως και στην ύπαρξη των αστικών λυμάτων, τα οποία, εκτός από εκείνα του Δήμου Δράμας, οδηγούνταν στους υπόγειους ορίζοντες.
Το πρόβλημα με την ανεξέλεγκτη ρίψη συσκευασιών φυτοφαρμάκων στις αγροτικές περιοχές του Νομού Δράμας συνεχίζει να υφίσταται και σήμερα και αυτό είναι κάτι που μπορεί κάποιος να διαπιστώσει τουλάχιστον οπτικά. Κοινοί κάδοι απόθεσης αυτών των συσκευασιών υπάρχουν σε αρκετά σημεία των δήμων, αλλά κατά παράδοξο τρόπο οι συσκευασίες αυτές δεν αποτίθενται στους κάδους αλλά στο περιβάλλον, όπως εξηγεί ο κ. Κωνσταντίνος Σίμογλου στα «Χ», ενώ προσθέτει ότι είναι ανάγκη να υπάρξει συνολική διαχείριση του προβλήματος αλλά και περισσότερη ενημέρωση στον αγροτικό πληθυσμό.
Στον Δήμο Δοξάτου, ήδη από την Τετάρτη ξεκίνησε όχι μόνο η τοποθέτηση των πορτοκαλί κάδων για τη συλλογή των κενών αποβλήτων συσκευασίας φυτοφαρμάκων, αλλά και η τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων για τους αγρότες της περιοχής, οι οποίες αναφέρουν ότι οι συσκευασίες φυτοφαρμάκων θα πρέπει να ξεπλένονται τρεις φορές πριν τοποθετηθούν στους ειδικούς πορτοκαλί κάδους.
Ο Δήμος Δοξάτου, όπως έχουν γράψει σε προηγούμενο ρεπορτάζ τα «Χ», προχωρά στην τοποθέτηση 15 πορτοκαλί κάδων σε διαφορετικά σημεία του δήμου που θα προορίζονται αποκλειστικά για συσκευασίες φυτοφαρμάκων. Η σύμβαση με την εταιρεία που παραλαμβάνει τις ρυπογόνες συσκευασίες έχει ήδη υπογραφεί το προηγούμενο διάστημα, ενώ μία ακόμα σύμβαση για τη διαχείριση των άδειων συσκευασιών φυτοφαρμάκων για το 2021 θα υπογραφεί μέσα στην άνοιξη, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες της φετινής χρονιάς, όπως είχε δηλώσει ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Καθαριότητας και Πρασίνου στον Δήμο Δοξάτου κ. Αθανάσιος Μπερμπερίδης.
Ο Δήμος Δοξάτου είναι ίσως ο πρώτος δήμος του Νομού Δράμας που επιχειρεί μια περισσότερο οργανωμένη αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος και εφόσον το σχέδιο συνολικής αντιμετώπισης της ανεξέλεγκτης απόθεσης συσκευασιών φυτοφαρμάκων σε επίπεδο Νομού δεν υπάρχει εδώ και δεκαετίες, θα έπρεπε ίσως να αποτελέσει παράδειγμα και για τους υπόλοιπους δήμους, με στόχο να μειωθεί η ρύπανση που συσσωρεύεται στο έδαφος, στο υπέδαφος και κυρίως στον υδροφόρο ορίζοντα.