80% κάτω ο τζίρος στα πρατήρια της Δράμας μετά την απαγόρευση κυκλοφορίας.
Καθίζηση παρουσιάζει η κατανάλωση καυσίμων στα πρατήρια της Δράμας από την πρώτη ημέρα που λήφθηκαν περιοριστικά μέτρα εξαιτίας του κορωνοϊού και ιδιαίτερα από τη Δευτέρα 23 Μαρτίου, ημέρα απαγόρευσης της άσκοπης κυκλοφορίας των πολιτών.
Η κατανάλωση έχει μειωθεί μέχρι και 90% τις Κυριακές και 70 – 80% τις υπόλοιπες ημέρες, δήλωσε στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο ταμίας του σωματείου πρατηριούχων υγρών καυσίμων Δράμας κ. Κώστας Κάλφας, προσθέτοντας ότι η κατάσταση αυτή οφείλεται στις ελάχιστες πλέον μετακινήσεις λόγω της απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Ο κ. Κάλφας τόνισε ότι αυτή η εικόνα αντικατοπτρίζει τον τζίρο που υπάρχει σε όλα τα πρατήρια της Δράμας, ενώ πρόσθεσε ότι οι πρατηριούχοι με δική τους πρωτοβουλία έχουν περιορίσει το ωράριο λειτουργίας τους.
«Η πολιτεία θα μπορούσε να βοηθήσει στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε θεσμοθετώντας περιορισμό του ωραρίου των πρατηρίων και εναλλάξ λειτουργία τις Κυριακές, όπως ίσχυε παλαιότερα, τουλάχιστον για το διάστημα που διαρκεί η πανδημία», όπως είπε.
Μικρή κίνηση στο πετρέλαιο θέρμανσης
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με όσα παρέθεσε μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο ταμίας του σωματείου πρατηριούχων υγρών καυσίμων Δράμας, η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης συνεχίζεται έως τα τέλη Απριλίου. Στο συγκεκριμένο είδος δημιουργήθηκε το τελευταίο διάστημα μια μικρή κίνηση, αλλά σε μικρές ποσότητες της τάξης των 200 ή 300 λίτρων, παρότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έχει κατέλθει στα 77 λεπτά το λίτρο, ενώ στην έναρξη της περιόδου διάθεσής του κυμαινόταν στο 1,05 λεπτά περίπου.
Κραυγή απόγνωσης και από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων
Την ίδια ώρα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων εκφράζει με επιστολή που έστειλε στα Υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων προχθές την απόγνωση των πρατηριούχων που οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια σε οικονομική καταστροφή με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους τις οικογένειες τους, όπως αναφέρει.
Τι αναφέρει η επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων
«Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε στις 27 Μαρτίου ότι, μετά από διαβούλευση με φορείς της αγοράς, την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, που έγινε από τον Υφυπουργό Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Θόδωρο Σκυλακάκη, κατέληξε στις ακόλουθες ρυθμίσεις για το θέμα των μεταχρονολογημένων επιταγών:
«Παράταση κατά 75 ημέρες από την λήξη τους δίνεται για όλες τις μεταχρονολογημένες επιταγές των επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί ή πρόκειται να ενταχθούν τον Απρίλιο στους ΚΑΔ ως πληττόμενες από τον κορωνοϊό έδωσε με απόφασή του το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο στήριξης της πραγματικής οικονομίας.
Ειδικότερα, από την έκδοση της σχετικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και μέχρι την 31 Μαΐου 2020 για τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των επιχειρήσεων που έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους με κρατική εντολή ή πληγεί δραστικά από την επιδημία του COVID-19, με βάση τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα, αναστέλλονται οι προθεσμίες λήξης, εμφάνισης και πληρωμής αξιόγραφων κατά 75 ημέρες από την ημερομηνία λήξης εκάστου αξιογράφου».
Ορθώς εκδόθηκε μία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αντιμετωπίζει χιλιάδες επιχειρήσεις εκδότες μεταχρονολογημένων επιταγών, αλλά χωρίς στην προκειμένη περίπτωση να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες κάποιων κλάδων της αγοράς.
Όπως των οικογενειακών Πρατηρίων παροχής Καυσίμων και Ενέργειας, (πλην των θυγατρικών-ιδιολειτουργούμενων, των Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών), που αγοράζουν και προμηθεύονται πετρελαιοειδή προϊόντα μετρητοίς, σε κάποιες δε περιπτώσεις προκαταβάλλοντας την αξία της ποσότητας που παραγγείλανε, προκειμένου να εκτελεστεί η παραγγελθείσα ποσότητα από τις ΕΕΠ.
Μεγάλο μέρος όμως των πωλήσεών τους έχει γίνει με εξόφληση μέσω μεταχρονολογημένων επιταγών, σε επιχειρήσεις των οποίων έχει ανασταλεί η δραστηριότητας τους με κρατική εντολή ή έχει πληγεί δραστικά από την επιδημία του COVID-19, με βάση τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (Π.Ο.Π.Ε.Κ.) εκφράζει την απόγνωση των συναδέλφων πρατηριούχων ότι οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια σε οικονομική καταστροφή με ότι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους τις οικογένειες τους και τις οικογένειές μας,
α) από την μη ένταξη των επιχειρήσεων-πρατηρίων τους στους ΚΑΔ για την οικονομική τους στήριξη, παρά τις κατ’ επανάληψη επισημάνσεις μας για την δραματική μείωση του τζίρου που αποδεικνύεται από το σύστημα εισροών-εκροών δια μέσω της ΓΓΠΣ, και
β) όλα τα οικογενειακά Πρατήρια παροχής Καυσίμων και Ενέργειας που βρίσκονται με μεταχρονολογημένες επιταγές πελατών τους δεν μπορούν πλέον να τις εισπράξουν για τις επόμενες 75 ημέρες, με βάση την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ούτως ώστε αδυνατούν πλέον από τις επόμενες ημέρες να προμηθεύονται πετρελαιοειδή προϊόντα λόγω έλλειψης ρευστότητας κεφαλαίων.
Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,
Παραμένουμε στη διάθεση σας, αυτές τις δύσκολες ημέρες για την από κοινού αναζήτηση λύσεων. Δείξτε κατανόηση στα προβλήματα του κλάδου μας, μην αφήσετε τις επιχειρήσεις μας να καταστραφούν.
Μην οδηγήσετε την λιανική αγορά πετρελαιοειδών στα συμφέροντα μεγάλων μονοπωλιακών πετρελαϊκών συμφερόντων».