Πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης για τη Μικρασιατική Καταστροφή χθες στη Δράμα

1
675

Εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων απέδωσαν φόρο τιμής στους πεσόντες της Μικράς Ασίας


Εκδηλώσεις στο πλαίσιο της «Ημέρας Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος», πραγματοποιήθηκαν χθες Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου στην Δράμα από τον Παμμικρασιατικό Σύλλογο Δράμας «Ο Άγιος Χρυσόστομος».
Στις 7 το πρωί τελέστηκε Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Δράμας και αμέσως πραγματοποιήθηκε μνημοσύνο υπέρ των πεσόντων στην Μικρά Ασία. Στις 10.30 τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Μικρασιατικής Καταστροφής, στην περιοχή του Μητροπολιτικού Μεγάρου, ομιλία από τον Πρόεδρο του Παμμικρασιατικού Συλλόγου και καταθέσεις στεφάνων.
Κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο πρόεδρος του Παμμικρασιατικού Συλλόγου Δράμας, κ. Νίκος Λατσίσταλης, είπε ότι: “Φέτος, όπως και κάθε χρόνο, η εκδήλωση στο μνημείο Μικρασιατικής Καταστροφής, έγινε προκειμένου να αποδοθεί φόρος τιμής, στους προγόνους και τις πατρίδες μας. Των πατρίδων του ελληνικού πολιτισμού της Ανατολής, που ανέδειξε στο παγκόσμιο στερέωμα, τις επιστήμες, τις τέχνες αλλά και το εμπόριο. Φόρος τιμής για όλους αυτούς που θυσιάστηκαν και έμειναν στα Άγια χώματα, αιώνιοι φύλακες, των ιερών και των οσίων του γένους, αφήνοντας εκεί την τελευταία τους πνοή με τον πιο ειδεχθή και βίαιο τρόπο. Αλλά και σε όσους κατάφεραν και έφθασαν εδώ κυνηγημένοι και ρακένδυτοι, αφήνοντας πίσω τις ψυχές τους. Μετρώντας παιδιά, γονείς και αδέρφια που άφησαν εκεί άταφα στα Άγια χώματα, αλλά και στο δρόμο της προσφυγιάς. Σήμερα έναν αιώνα μετά, ο αδυσώπητος χρόνος, μπορεί να στέγνωσε τα δάκρυά μας, δεν στέγνωσε όμως και ούτε μπορεί να στεγνώσει την καρδιά και τη μνήμη μας, που θα ταξιδεύουν πάντα, από παππού σε εγγονό και από γιαγιά σε κόρη. Πολεμώντας στη λήθη της μικρασιατικής ιδέας, που κάποιοι ήθελαν να ξεθωριάσει, σήμερα συνεχίζει η δεύτερη και η τρίτη γενιά και ακολουθεί η τέταρτη και η πέμπτη γενιά. Όλα τα άκουσαν από αυτούς που κατάφεραν να γλιτώσουν και να αναγεννηθούν στη νέα πατρίδα τους και τώρα τα θυμούνται, κάνοντας το χρέος τους”.
Ο κ. Λατσίσταλης συνέχισε λέγοντας: “Αναρωτιόμαστε πως είναι δυνατόν, ένας αυτοφυής πολιτισμός, ο ελληνικός και μια αυτοκρατορία, η βυζαντινή, πάνω στα οποία όλη η ανθρωπότητα έχτισε το λεγόμενο δυτικό πολιτισμό, να συγκριθεί με δυο ντουζίνες πρωτογενών φυλών από τις στέπες της Ανατολίας. Κι όμως αυτός ο πολιτισμός μας πενθεί σήμερα και καταθέτει στεφάνια, για τα σφάλματα των ταγών του. Απάντηση στα αυτονόητα δεν περιμένουμε, η ιστορία όμως κάνει κύκλους και ο Ρωμιός θα βρει τη θέση του πάλι σε αυτή. Αν αυτά τα λίγα εισαγωγικά μας προβλημάτισαν και μας στεναχώρησαν, έχουμε πάντα την υποχρέωση να τονίζουμε τι έφταιξε για αυτό το τραγικό τέλος. Δεν είναι τίποτε άλλο από την καταραμένη διχόνοια που συμπλέει με το “διαίρει και βασίλευε”.
Μετά την ομιλία του προέδρου του Παμμικρασιατικού Συλλόγου Δράμας, απαγγέλθηκαν ποιήματα και αποδόθηκαν μικρασιατικά τραγούδια, για να ακολουθήσουν και καταθέσεις στεφάνων από τους εκπροσώπους αρχών και φορέων.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!