Στο διαγωνισμό συμμετείχαν μαθητές ηλικίας 15-18 ετών
Πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή στις εγκαταστάσεις του 1ου Λυκείου Δράμας ο καθιερωμένος διαγωνισμός Φυσικής και Μαθηματικών, στην μνήμη του αδικοχαμένου καθηγητή Βασίλη Ξανθόπουλου.
Ο διαγωνισμός που έχει γίνει θεσμός εδώ και αρκετά χρόνια κεντρίζει το ενδιαφέρον των μαθητών αφού πέραν του γεγονότος ότι αποτελεί ένα μέσο για την ανάδειξη των ικανοτήτων τους στα Μαθηματικά και την Φυσική δίνει και ισχυρά κίνητρα όπως για παράδειγμα το ταξίδι στο CERN για τους τρεις πρώτους διακριθέντες από όλες τις τάξεις. Το συγκεκριμένο ταξίδι που είναι μάλιστα και πολυδάπανο είναι πιθανόν να πραγματοποιηθεί και φέτος αφού έχει γίνει αίτημα για τη χρηματοδότησή του προς την εταιρεία Raycap, από το σύλλογο Θετικών Επιστημόνων Δράμας που διοργανώνει τον διαγωνισμό σε συνεργασία με τον Δήμο Δράμας και της ΠΕ Δράμας.
Μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας ο πρόεδρος του συλλόγου Θετικών Επιστημόνων Δράμας κ. Μίλτος Βαβουλίδης, σημειώνει ότι φέτος οι μαθητές που συμμετείχαν ήταν λιγότεροι από άλλες χρονιές, αφού ο αριθμός των διαγωνιζομένων μαθητών ανήλθε σε 28, κάτι που αποδίδεται σε πολλούς λόγους, όπως για παράδειγμα στο ότι ο διαγωνισμός αυτός φέτος έγινε νωρίτερα από άλλες φορές ή ότι προηγήθηκαν ημέρες γιορτών που ίσως απέτρεψαν πολλά παιδιά να συμμετάσχουν.
Στο διαγωνισμό συμμετείχαν μαθητές ηλικίας από 15 – 18 ετών, δηλαδή μαθητές των τριών τάξεων του Λυκείου, που διαγωνίστηκαν σε θέματα διαβαθμισμένης δυσκολίας, στα οποία υπήρχαν και θέματα που δυσκόλευαν τους μαθητές για να διακριθούν οι καλοί από τους άριστους, όπως είπε στα «Χ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Θετικών Επιστημόνων Δράμας.
Στο διαγωνισμό βραβεύονται οι τρεις πρώτοι από κάθε τάξη του Λυκείου. Ο κ. Βαβουλίδης εξήγησε σε ότι αφορά τα βραβεία ότι: «Ο πρώτος κάθε τάξης παίρνει 300 ευρώ, δεύτερος 200 και ο τρίτος 100 ευρώ. Επίσης μόνο για την Γ’ Λυκείου, οι τρεις πρώτοι θα μοιραστούν βραβείο 1500 ευρώ από την Περιφέρεια ΑΜΘ, σε ποσοστό ανάλογο με τη θέση που κατέλαβαν. Παράλληλα υπάρχει το βραβείο του κ. Τενεκετζή που είναι 200 ευρώ για το καλύτερο γραπτό από όλες της τάξεις. Ο κ. Τενεκετζής ήταν επιστήθιος φίλος και συμμαθητής του Βασίλη Ξανθόπουλου που σήμερα εργάζεται σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ. Ο ίδιος ήθελε να αφιερώσει το φετινό βραβείο και στη μνήμη της γυναίκας του που απεβίωσε. Παράλληλα στα παιδιά που βραβεύονται και φέτος μοιράζονται βιβλία από τις εκδόσεις του Πανεπιστημίου της Κρήτης. Ακόμη, οι τρεις πρώτοι μαθητές της Γ’ Λυκείου πιθανό και φέτος να ταξιδέψουν στο Σερν, στην καθιερωμένη εκδρομή για τους βραβευθέντες που χρηματοδοτείται από τη Raycap (προς το παρόν έγινε αίτημα για τη σχετική χορηγία από τη raycap και αναμένεται η απάντησή της)». Το συγκεκριμένο ταξίδι είναι κάθε φορά ένα ιδιαίτερο κίνητρο. Τους ενδιαφέρει πάρα πολύ ίσως περισσότερο και από τα χρηματικά βραβεία».
Ο Βασίλης Ξανθόπουλος στη μνήμη του οποίου γίνεται ο διαγωνισμός, γεννήθηκε στη Δράμα το 1951 και τελείωσε το Λύκειο το 1969. Πήρε το πτυχίο του ως μαθηματικός από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το 1973 και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Chicago όπου πήρε πτυχία Masters (1976), PH.D. (1978) στη Φυσική. Από το 1983 και μέχρι τον θάνατό του ο Βασίλης Ξανθόπουλος ήταν καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπου διετέλεσε και πρόεδρος τμήματος (1987-90) σε ηλικία μόλις 35 ετών. Δολοφονήθηκε στις 27/11/1990 ενώ δίδασκε τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών για την εκτέλεση πολύπλοκων αλγεβρικών υπολογισμών, σε αίθουσα τερματικών του κεντρικού Η/Υ του Πανεπιστημίου Κρήτης. Στην ίδια επίθεση δολοφονήθηκε επίσης και ο μαθηματικός καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Στέφανος Πνευματικός, ενώ τραυματίσθηκε σοβαρά στο χέρι ο καθηγητής του ΑΠΘ Σωτήριος Περσίδης.