Η άμεση λήψη μέτρων για την αποφυγή των εργατικών ατυχημάτων στην περιοχή μας και ο σχηματισμός επιτροπής πρόληψης για την αποτροπή τους βρίσκονται στην κορυφή των διεκδικήσεων του Εργατικού Κέντρου Δράμας παράλληλα με τα θέματα που απασχολούν το σύνολο των εργαζομένων και αφορούν μεταξύ άλλων την απόσυρση των διατάξεων του Αναπτυξιακού Πολυνομοσχεδίου όπως φάνηκε και στην απεργιακή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης 2 Οκτωβρίου στο Εργατικό Κέντρο Δράμας στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργίας που οργάνωσαν την ίδια ημέρα φορείς και σωματεία που ανήκουν στη δύναμη της ΓΣΕΕ.
Στην ομιλία του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Δράμας αναφέρθηκε στο πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει την κατάργηση των τριετιών, την προοπτική των συλλογικών συμβάσεων που θα αντικατασταθούν από διμερείς συμφωνίες εργαζομένων εργοδοτών και την διαφαινόμενη μείωση των μισθών μέσα από αυτές τις διαδικασίες. Είπε ανάμεσα σε άλλα ότι, η ΓΣΕΕ ζητά την επιστροφή των συλλογικών συμβάσεων και του μισθού των 751 ευρώ μικτά αν και άποψη του εργατικού κέντρου Δράμας είναι ότι και ο μισθός των 751 ευρώ μεικτά, είναι λίγα καθώς μετά απο 10 χρόνια μνημονιακών πολιτικών δεν υπήρξε η παραμικρή αύξηση παρά το γεγονός ότι το κόστος ζωής έχει αυξηθεί όπως και οι χρεώσεις των ΔΕΚΟ και των υπηρεσιών. Θα έπρεπε όπως είπε, σήμερα ο κατώτατος μισθός να είναι τουλάχιστον 1000 ευρώ για να μπορέσει ένας εργαζόμενος να ζήσει με ελάχιστη αξιοπρέπεια…
Το ψήφισμα στο οποίο κατέληξε η απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Δράμας αναφέρει τα εξής:
“Στη Δράμα σήμερα, 2 Οκτωβρίου 2019, συγκεντρωθήκαμε όλοι οι εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι της Π.Ε. Δράμας σε πανεργατική 24ωρη απεργία ενάντια στο εργασιακό και συνδικαλιστικό σχέδιο νόμου που φέρνει η κυβέρνηση και περιέχει δυσμενείς διατάξεις για τις συλλογικές συμβάσεις, τη συνδικαλιστική εκπροσώπηση και τους όρους αμοιβής και εργασίας των ανθρώπων της μισθωτής εργασίας.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ
• Απόσυρση των διατάξεων του Αναπτυξιακού Πολυνομοσχεδίου που περιορίζουν την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση και νομιμοποιούν τον κρατικό και τον εργοδοτικό παρεμβατισμό στην άσκηση των συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων με κυρίαρχα το δικαίωμα απεργίας. • Σταθερή και πλήρη εργασία για όλους χωρίς διακρίσεις με σεβασμό στα εργατικά δικαιώματα και τις εργατικές κατακτήσεις, προστασία επαγγελματικών ειδικοτήτων και σύνδεση με επαγγελματικά δικαιώματα, εργασία με υγεία και ασφάλεια. • Ενίσχυση της προστασίας από τις απολύσεις (ατομικές και ομαδικές) και από τον εγκλωβισμό των εργαζομένων στην εργοδοτική παραβατικότητα.
• Ενίσχυση και αναβάθμιση της επιχειρησιακής ικανότητας των ελεγκτικών μηχανισμών του ΣΕΠΕ και του πρ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ-ΕΦΚΑ σε όλη την ελληνική επικράτεια.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
• Ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις για τη σύναψη προστατευτικών για τους εργαζόμενους συλλογικών συμβάσεων εργασίας με:- Κατάργηση της 6ης ΠΥΣ του 2012- 751 Ευρώ κατώτατο μισθό και αποκατάσταση της καθολικότητας ισχύος του συνόλου των όρων (μισθολογικών και μη) της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.- Διασφάλιση της αυστηρής και ενιαίας εφαρμογής των συλλογικών συμβάσεων εργασίας χωρίς τη δυνατότητα χρήσης ρητρών εξαίρεσης (opt out) με απαρέγκλιτο σεβα-σμό στην εφαρμογή της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της μετενέργειας του συνόλου των όρων των ΣΣΕ που λήγουν. Όχι στη δημιουργία «υποκατώτατων» όρων αμοιβής και εργασίας και ειδικών οικονομικών ζωνών- Απρόσκοπτη πρόσβαση στις διαδικασίες επέκτασης της δέσμευσης των κλαδικών και των ομοιοεπαγγελματικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας- Άρση των υφιστάμενων εμποδίων πρόσβασης στο σύστημα Διαιτησίας του Ο.ΜΕ.Δ. σε συμμόρφωση με τις αποφάσεις των Ανωτάτων Δικαστηρίων (ΟλΑΠ 25/2004, ΟλΣτΕ 2307/2014)- Αυστηροποίηση ποινικών κυρώσεων για τους εργοδότες που παραβιάζουν όρους ΣΣΕ • Απαρέγκλιτη τήρηση των εγγυήσεων ελεύθερης συνδικαλιστικής δράσης του Ν.1264/1982 και προστασίας των εκπροσώπων των εργαζομένων από την εργοδοτική αυθαιρεσία με:- Αυστηρή διασφάλιση του ευαίσθητου προσωπικού δεδομένου της ιδιότητας του μέλους συνδικαλιστικής οργάνωσης- Θωράκιση της γνησιότητας της ελεύθερης βούλησης των εργαζομένων, όπως αυτή διασφαλίζεται από τις αρχές της μυστικότητας της ψήφου, της αυτοπρόσωπης άσκησης του εκλογικού δικαιώματος, παράλληλα με την άμεση και ανεμπόδιστη άσκησή του χωρίς παρεμβάσεις τρίτων- Άμεση έναρξη των προβλεπόμενων από το Ν.1264/1982 διαδικασιών για την έκδοση του συνδικαλιστικού βιβλιαρίου- Κατάργηση των περιορισμών στη λήψη αποφάσεων για απεργιακή κινητοποίηση- Απόλυτη απαγόρευση του lock out (ανταπεργία) των εργοδοτών και κατάργηση των ισοδυνάμων του- Διασφάλιση του απεργιακού δικαιώματος από προληπτικές και κατασταλτικές πράξεις παρεμπόδισης και ποινικοποίησής του και δίωξης των εκπροσώπων των εργαζομένων.
ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΡΑΜΑΣ
ΖΗΤΑΜΕ:
• Άμεση λήψη δέσμης μέτρων προς αποφυγή των εργατικών ατυχημάτων-δυστυχημάτων.
• Δημιουργία παραρτήματος της Επιθεώρησης Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος στη Δράμα
• Συνεχή κατάρτιση των εργαζομένων, των στελεχών και των εργοδοτών σε θέματα Υγιεινής & Ασφάλειας
• Συγκρότηση επιτροπής πρόληψης ατυχημάτων και εκπαίδευσης με τη συμμετοχή εκπροσώπων του εργατικού κέντρου, σωματείων, επιχειρήσεων, πολιτείας και υπογραφή κοινωνικού συμφώνου ή μνημονίου για την αντιμετώπιση των ατυχημάτων στις μαρμαρικές επιχειρήσεις της Δράμας.
• Ανεξάρτητη και λεπτομερή διερεύνηση των ατυχημάτων σε βάθος εικοσαετίας. Όχι μόνο των θανατηφόρων αλλά και των υπολοίπων προκειμένου να αναδειχθούν αίτια, κίνδυνοι, πρακτικές που προκαλούν τα ατυχήματα, ώστε να αποφευχθούν.
• Άμεση στελέχωση του τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Δράμας με τουλάχιστον δύο θέσεις όπως υποσχέθηκε η προηγούμενη κυβέρνηση αλλά δεν υλοποιήθηκε.
ME ΕΝΟΤΗΤΑ συνεχίζουμε τον ΑΓΩΝΑ μας
για να διασφαλίσουμε τα δίκαια αιτήματά μας,
για να κατοχυρώσουμε τα δικαιώματά μας!
Ενώνουμε τη φωνή μας με το τριτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο τη ΓΣΕΕ που κάποια κόμματα επιχειρούν να την καπελώσουν και εν τέλει να μας φιμώσουν προκειμένου να καρπωθούν τους αγώνες μας και βροντοφωνάζουμε:
ΕΞΩ Η ΒΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑΕΞΩ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΙ ΣΤΡΑΤΟΙ
ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ!!!
Εξουσιοδοτούμε:
Τη Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Δράμας να επιδώσει το παρόν ψήφισμα στην Κυβέρνηση και στους αρμόδιους φορείς”.