Πραγματοποιήθηκε στο Δ. Ωδείο το αφιέρωμα για την Ήπειρο και στους Ηπειρώτες που εγκαταστάθηκαν στην πόλη μας από τα μέσα του 19ου αιώνα

- Το αφιέρωμα συνδιοργάνωσαν η Πανηπειρωτική Ένωση και οι Φίλοι του Αρχαιολογικού Μουσείου - Ομιλία στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποίησε στο Δ. Ωδείο η καθηγήτρια Ιστορίας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθήνας κα Μαρία Ευθυμίου

0
757

Οι Φίλοι του Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας σε συνεργασία με την Πανηπειρωτική Ένωση Ν. Δράμας, πραγματοποίησαν το βράδυ της Δευτέρας, ανήμερα της γιορτής της Αγίας Βαρβάρας ένα μεγάλο αφιέρωμα στην Eύανδρο Ήπειρο και στους Ηπειρώτες που εγκαταστάθηκαν στην πόλη μας αλλά και στα χωριά, από τα μέσα του 19ου αιώνα.

Προσκεκλημένη και ομιλήτρια στην εκδήλωση ήταν η κα Μαρία Ευθυμίου, ομότιμη καθηγήτρια Ιστορίας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Η εκδήλωση έγινε στη μεγάλη αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Δράμας και είχε τίτλο : «Ήπειρος και Ηπειρώτες. Μια ιστορία αντοχής και δημιουργικότητας». Σε αυτήν εμφανίστηκε και χορευτικό τμήμα της Πανηπειρωτικής Ένωσης Δράμας που παρουσίασε χορούς της Ηπείρου. Παράλληλα επιδόθηκε στην κα Ευθυμίου ως αναμνηστικό δώρο ένα βιβλίο της Πανηπειρωτικής Ένωσης.


Η κα Μαρία Ευθυμίου, σε δηλώσεις της στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας είπε ότι ήρθε στη πόλη μας μετά από πρόσκληση της Πανηπειρωτικής Ένωσης η οποία εκπροσωπεί τους Ηπειρώτες που κατοικούν στην περιοχή και δεν είναι λίγοι σε αριθμό, όπως δεν είναι λίγοι και στην περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης, στην Κωνσταντινούπολη και σε πολλές ακόμη περιοχές όπως και στο εξωτερικό. Διευκρίνισε ότι οι Ηπειρώτες είναι άνθρωποι της διασποράς κάτι το οποίο παρουσιάστηκε και στη διάρκεια της ομιλίας της.


Μιλώντας για την μεγάλη διασπορά των Ηπειρωτών και την εγκατάστασή τους σε άλλες περιοχές της χώρας και όχι μόνο ανέφερε μεταξύ άλλων: «Οι λόγοι που οδήγησαν τους Ηπειρώτες στην διασπορά ήταν πολλοί. Καταρχάς είχαν τέχνες. Ειδικά σε κάποιες περιοχές της Ηπείρου υπήρχαν ειδικευμένοι τεχνίτες σε εργασίες που σχετίζονται και με την Οικοδομή, αλλά και με την Αγιογραφία, την Ξυλογραφία, την Ζωγραφική, την κατασκευή γεφυρών, λίθινων κατασκευών και τοιχωμάτων. Οι γνώσεις τους μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε πολλές εργασίες άρα μπορούσαν να βιοποριστούν. Όλες αυτές οι τέχνες στην διάρκεια της τουρκοκρατίας ήταν τέχνες περιπλανόμενων που μετακινούνταν σε «μπουλούκια» και μετέβαιναν από περιοχή σε περιοχή. Η μεγάλη κινητικότητα πληθυσμών της Ηπείρου, αλλά και της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, καταγράφηκε κυρίως κατά τον 18ο αιώνα μέχρι και τα τέλη του 19ου αιώνα. Σε αυτές τις μετακινήσεις πολλοί παρέμειναν στους τόπους που εργάστηκαν κρατώντας την ανάμνηση της καταγωγής τους και άλλοι αφομοιώθηκαν. Στην Μακεδονία είχαμε αξιοπρόσεκτες κοινότητες Ηπειρωτών αλλά όχι μεγάλες. Η μεγαλύτερή τους διασπορά ήταν στη νότια Ρωσία, στη Ρουμανία και την Αίγυπτο. Γι αυτό και πολλοί από τους μεγάλους ευεργέτες της Ελλάδας προέρχονται από αυτές τις περιοχές και πολλοί από αυτούς ήταν Ηπειρώτες στην καταγωγή. Στην Ήπειρο όμως και ιδιαίτερα στα Γιάννενα υπήρχε και εξαιρετική Παιδεία. Εκεί υπήρχαν σπουδαία σχολεία που κατά τον 18ο και 19ο αιώνα χρηματοδοτήθηκαν από ευεργέτες…».


Η κα Δήμητρα Χατζηδημητρίου, πρόεδρος του Συλλόγου «Φίλοι Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας, Πολιτιστικών και Φυσικών Μνημείων Πόλης και Περιοχής Δράμας» που συνδιοργάνωσε την εκδήλωση με την Πανηπειρωτική Ένωση, σημείωσε μιλώντας στα «Χ» σχετικά με αυτή τη συνεργασία, ότι οι άνθρωποι του συλλόγου είναι ιδιαίτερα ευτυχείς, όχι μόνο γιατί συνεργάζονται με την Πανηπειρωτική Ένωση, ένα ιστορικό σύλλογο της πόλης, αλλά και γιατί φιλοξενήθηκε στην πόλη μας για μια ακόμη φορά, η καθηγήτρια η κα Μαρία Ευθυμίου, ομότιμη καθηγήτρια Ιστορίας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθήνας, που μίλησε για τις μετακινήσεις και τη διασπορά των Ηπειρωτών. Η κα Χατζηδημητρίου είπε επίσης ότι η πολύ ενδιαφέρουσα συνεργασία με την Πανηπειρωτική Ένωση Δράμας θα έχει και συνέχεια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!