Πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Ωδείο η εκδήλωση προς τιμήν του Φώντα Λάδη

Πλήθος κόσμου στο αφιέρωμα ενός χαρισματικού λογοτέχνη που συνεχίζει να παραμένει δεμένος με την Δράμα

0
2759

Εκδήλωση αφιέρωμα στον ποιητή, συγγραφέα, διανοούμενο Φώντα Λάδη πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 13 Απριλίου 2019, στις 8 το βράδυ στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας. Η εκδήλωση την οποία παρακολούθησαν παρουσία και του ιδίου, πολιτευτές, εκπρόσωποι συλλόγων, φίλοι και συμμαθητές του καθώς και πλήθος κόσμου, περιελάμβανε ανέκδοτα ποιήματα του και μουσικά ακούσματα επάνω σε έργα του.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης ξεδιπλώθηκαν μέσω οπτικοακουστικού υλικού αναμνήσεις και στιγμές από το πέρασμα του στην Δράμα όπου ο Φώντας Λάδης πέρασε δυο χρονιές γεμάτες πλούσια δραστηριότητα από τα γυμνασιακά του χρόνια.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε προς τιμήν του από φίλους και παλιούς συμμαθητές του.
Μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο κος Μπάμπης Σαμούτης από την πλευρά των διοργανωτών είπε ότι “Πρόκειται για έναν πνευματικό άνθρωπο με μακρά διαδρομή στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της χώρας. Τον καλέσαμε να παραβρεθεί στην εκδήλωση που γίνεται προς τιμήν του όχι μόνο λόγω του σημαντικού έργου του αλλά και του γεγονότος ότι πέρασε κάποια χρόνια στην Δράμα και οι ιστορικές του μνήμες κρατάνε ζωντανή αυτή την σχέση”. Αργότερα κατά την ομιλία του από το βήμα της αίθουσας του Δημοτικού Ωδείου ο κ. Σαμούτης παρέθεσε σκέψεις που έχει γράψει ο ίδιος ο Φώντας Λάδης σχετικά με την παραμονή του στη Δράμα μέσα από τις οποίες καταγράφονται ανάγλυφα οι εικόνες που κράτησε ο συγγραφέας κατά την δίχρονη παραμονή του στην πόλη μας, στην διάρκεια της οποίας είχε έντονη πνευματική δραστηριότητα αν και σε νεαρή ηλικία. Στην Δράμα όπως έχει αποκαλύψει ο ίδιος ο Φώντας Λάδης πήρε την απόφαση για την μετέπειτα επαγγελματική του πορεία, που πέρασε μέσα από την δημοσιογραφία (με την δημιουργία της εφημερίδας Αθλητικά Νέα Δράμας του Γυμνασίου Αρρένων), την συγγραφή βιβλίων, την σύνθεση και όχι μόνο. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και σκέψεις του ίδιου του Φώντα Λάδη για την Δράμα εκείνης της εποχής (1958) που η μετανάστευση θέριζε. Ο ίδιος καταγράφωντας την σκέψη του περιγράφει την Δράμα εκείνης της εποχής αναφέρονατς μεταξύ άλλων “Από τότε αυτή η τόσο διαυγής και αυθεντική Μακεδονική πόλη προβάλλει δικαιωματικά μέσα στα συναισθήματά μου” Ο Φώντας Λάδης προβάλλει εμφανώς τις δυνατές εντυπώσεις που κράτησε μέχρι και σήμερα απο την παραμονή του στην Δράμα εκείνης της εποχής λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ήταν “δυο χρόνια που το συμπυκνωμένο νόημά τους ακόμη σε βάθος δεν έχω αποκρυπτογραφήσει”.
Στην διάρκεια της εκδήλωσης που όπως προαναφέρθηκε έγινε παρουσία του ιδίου του Φώντα Λάδη, έγινε μία αρχική ομιλία από τον κ. Μπάμπη Σαμούτη και ακολούθησε η προβολή οπτικοακουστικού υλικού όπου εκτός από τον ίδιο τον λογοτέχνη, μίλησαν για τον Φώντα Λάδη γνωστοί άνθρωποι από τον χώρο της λογοτεχνίας και της τέχνης μεταξύ των οποίων ο Λευτέρης Παπαδόπουλος και ο Μίκης Θεοδωράκης. Στο τέλος της εκδήλωσης παρουσιάστηκε μουσικό αφιέρωμα με επιλεγμένες δημιουργίες του Φώντα Λάδη την οποία παρακολούθησε με θέρμη το κοινό στο κατάμεστο Δημοτικό Ωδείο της Δράμας. Παράλληλα στο φουαγιέ του Δημοτικού Ωδείου εκτέθηκε φωτογραφικά η διαδρομή και το έργο του Φώντα Λάδη, ενώ υπήρχαν διαθέσιμα και αρκετά από τα βιβλία που προέκυψαν από την συγγραφική του δραστηριότητα.
Ο Φώντας Λάδης γεννήθηκε το 1943 στη Σπάρτη. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε Ελληνικές εφημερίδες και περιοδικά και συνεργάστηκε με έντυπα του εξωτερικού. Την περίοδο 1967 – 1973 έζησε στη Ρώμη. Συνεκδότης με τον Δημήτρη Γκιώνη του περιοδικού “Τετράδιο” από το 1974 ως το 1976. Έχει γράψει ποίηση, πεζογραφία, ταξιδιωτικό, πολιτικό και ιστορικό δοκίμιο, καθώς και βιβλία για παιδιά. Ποιήματα του μελοποιήθηκαν από το Μίκη Θεοδωράκη, το Μάνο Λοΐζο, το Χρήστο Νικολόπουλο, το Θάνο Μικρούτσικο, το Μάριο Τόκα, το Λίνο Κόκοτο, το Δημήτρη Λάγιο και άλλους Έλληνες συνθέτες. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), της Ένωσης Μουσικοσυνθετών – Στιχουργών Ελλάδας (ΕΜΣΕ) και ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της Εταιρείας Αρχείου και Μελετών “Μνήμες”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!