Μιλούν στα «Χ» οι: Μιχάλης Τάσσου, Μιχάλης Μλεκάνης και Αλέξανδρος Τσιαμπούσης
Δεν υιοθετήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο,που έγινε την Τετάρτη με τηλεδιάσκεψη, η εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου Δράμας για ποσοστό κατανομής της ΣΑΤΑ υπέρ των Κοινοτήτων που περιλάμβανε κατανομή άνω του 70% του συνολικού ποσού στην Κοινότητα Δράμας, βάση των πληθυσμιακών κριτηρίων.
Στο σημείο αυτό πρέπει να διευκρινιστεί ότι και η ίδια η κοινότητα Δράμας με ψήφισμά της, ενώ ζήτησε την αύξηση του ποσού της ΣΑΤΑ που λαμβάνει ο Δήμος Δράμας, ώστε να έχουν όλες οι Κοινότητες περισσότερα χρήματα να διαχειριστούν προς όφελος των πολιτών, μεταξύ αυτών και η Κοινότητα Δράμας, πρότεινε την αναπροσαρμογή του ποσοστού της κατανομής της ΣΑΤΑ, ορίζοντας το 60% (από το 77,748% που νομίμως δικαιούται η Κοινότητα Δράμας) να αποδίδεται στην Κοινότητα Δράμας και το 40% στις υπόλοιπες Κοινότητες. Παράλληλα ζήτησε να ξεκινήσει η διαδικασία αντικειμενικού προσδιορισμού των αναγκών τόσο στην πόλη όσο και στα χωριά του Δήμου Δράμας.
Αυτό που τελικώς επετεύχθη μετά τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, ήταν να συμφωνηθεί ένα ποσοστό κατανομής περίπου 50% στην Κοινότητα Δράμας και το υπόλοιπο 50% περίπου να κατανεμηθεί στις υπόλοιπες κοινότητες του δήμου. Η πρόταση αυτή κατατέθηκε από την δημοτική παράταξη “Project” και σε αυτή συνέκλινε και η πρόταση της Δημοτικής Αρχής. Η κατανομή αφορούσε ένα ποσό της τάξης των 1.261.640 ευρώ. Πρόκειται για την κατανομή πιστώσεων στις δημοτικές και τοπικές κοινότητες για κάλυψη επενδυτικών δαπανών τους το 2022.
Μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» για το θέμα αυτό, ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Διοικητικών Υπηρεσιών του Δήμου Δράμας κ. Μιχάλης Τάσσου, που ήταν και ο εισηγητής του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο, είπε ότι το σκεπτικό της Δημοτικής Αρχής αλλά και του ιδίου, ήταν ότι για να εξασφαλιστεί ισόρροπη ανάπτυξη, το Δημοτικό Συμβούλιο δεν υπολογίζει την κατανομή των πόρων μόνο με βάση τον πληθυσμό των κοινοτήτων αλλά λαμβάνει υπόψη και άλλους παράγοντες. Έλαβε λοιπόν υπόψη ότι το μεγαλύτερο μέρος όλων των πόρων που προέρχονται από ευρωπαϊκά κονδύλια, (όπως τα έργα του ΒΑΑ) και των εθνικών πόρων (όπως το πρόγραμμα Φιλόδημος) κατανέμονται ως επί το πλείστον στην Κοινότητα Δράμας. Οπότε η Κοινότητα Δράμας, έχει εξασφαλισμένους άλλους πόρους που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν οι υπόλοιπες κοινότητες του Δήμου Δράμας. Μόνο το έργο του ΒΑΑ στην κοινότητα Δράμας, ισοδυναμεί με έξι ετήσιες ΣΑΤΑ (συνολικά του Δήμου Δράμας).
Με βάση αυτά τα δεδομένα, η δική μας πρόταση, που είναι πάγια όλα αυτά τα χρόνια είναι ότι πρέπει να οδηγηθούμε σε ποσοστά κατανομής της ΣΑΤΑ περίπου 50% για την πόλη της Δράμας και περίπου 50% για τις υπόλοιπες κοινότητες. Καταλαβαίνω την αντίδραση της Κοινότητας Δράμας. Χαίρομαι όταν βλέπω προέδρους να διεκδικούν για τον τόπο τους. Δεν συμμερίζομαι όμως όσα ακούστηκαν ότι γίνεται πόλεμος προς την Κοινότητα Δράμας. Αυτό δεν ισχύει. Πρόκειται για αντιπολιτευτικές κορώνες που εξυπηρετούν άλλους σκοπούς. Υπερψηφίσαμε την πρόταση της παράταξης “Project” που ήταν κοντά στη δική μας πρόταση, ώστε να μην χρειαστεί να αναβληθεί το θέμα και να μπορεί πολύ γρήγορα να συνεχιστούν οι υπόλοιπες διαδικασίες…».
Για το ίδιο θέμα, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Πόλη+Ζωή» κ. Μιχάλης Μλεκάνης δήλωσε στα «Χ» ότι η θέση της παράταξης του ήταν ίδια με αυτήν που εξέφρασε η Κοινότητα Δράμας, δηλαδή να αυξηθεί το ποσό που λαμβάνει η Κοινότητα Δράμας στο 60% και να συγκροτηθεί διαπαραταξιακή επιτροπή για να συζητηθεί η κατανομή σε διαπαραταξιακό επίπεδο και όχι να έρχεται μια πρόταση την τελευταία στιγμή χωρίς να έχει προηγηθεί καμία συζήτηση. «Ένα αρνητικό που συμβαίνει με αυτή την Δημοτική Αρχή είναι ότι έχει καταργηθεί στην πράξη η «πάγια προκαταβολή» που ήταν ένα εργαλείο για τους προέδρους των κοινοτήτων, που μπορούσαν να κάνουν τις περισσότερες από τις αναγκαίες εργασίες στις κοινότητές τους. Από εκεί και πέρα, η Δημοτική Κοινότητα Δράμας, έχει πάρα πολύ μεγάλες ανάγκες και το ποσό με το οποίο επιχορηγείται, που είναι πολύ μικρότερο από αυτό που της αναλογεί πληθυσμιακά, δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν παράπονα δημοτών (που πληθαίνουν συνεχώς) από την Κοινότητα Δράμας, για αναγκαία έργα που δεν γίνονται. Εμείς πιστεύουμε ότι η κατανομή της ΣΑΤΑ πρέπει να γίνεται με βάση τις ανάγκες που έχουν οι κοινότητες και όχι με έναν αυθαίρετο υπολογισμό, όποιος κι αν είναι αυτός…».
Ο επικεφαλής της παράταξης “Project Δράμα 2020”, κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης, σημείωσε στα «Χ» για το ίδιο ζήτημα: «Προσωπικά θεωρώ ότι η Κοινότητα Δράμας έχει απόλυτο δίκιο, ως προς το γεγονός ότι αν έπαιρνε τις εκπτώσεις των έργων στην ώρα τους, αν εκτελούνταν τα έργα της Κοινότητας Δράμας στην ώρα τους θα της δινόταν η δυνατότητα να εκτελέσει το έργο που πραγματικά θέλει. Εμείς λέμε ότι είναι δίκαιο και σωστό κάθε πρόεδρος να ζητά για την κοινότητά του όσα περισσότερα μπορεί. Να εξηγήσω ότι η πρόταση της Δημοτικής Αρχής ήταν η κατανομή στην Κοινότητα Δράμας να είναι κάτω από 50% (περίπου 48,5%). Εμείς καταθέσαμε πρόταση ώστε το ποσοστό αυτό να ανέλθει τουλάχιστον στο 50% για την Κοινότητα Δράμας. Τελικά υπερψηφίστηκε αυτή η εναλλακτική πρόταση που καταθέσαμε. Το σημαντικό δεν είναι πώς κατανέμουμε ένα συγκεκριμένο ποσό. Αλλά το πώς διαχειριζόμαστε τα τεχνικά προγράμματα τόσα χρόνια. Η Κοινότητα Δράμας δεν έχει καλή συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή γιατί τους καθυστερούν την καταβολή των εκπτώσεων αλλά και δεν τους εκτελούν, τελικά, τα έργα. Αν όλα λειτουργούσαν σωστά από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής, η Κοινότητα Δράμας, πιστεύω, ότι δεν θα ζητούσε να γίνει αύξηση του ποσοστού κατανομής που δικαιούται στο ύψος του 60%. Η Κοινότητα Δράμας έχει όμως δίκαιο στις διεκδικήσεις της, διότι έχει πολλά προάστια και πολλές ανάγκες να καλύψει…».