Του Αθανάσιου Κάππα,
Civil & Traffic Eng.
Η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, ως εκ των ουκ άνευ προϋπόθεση για την υγιή ανάπτυξη της προσωπικότητας και την καλή ποιότητα ζωής, αποτελεί συνταγματική υποχρέωση του κράτους και δικαίωμα του καθενός. Επιπλέον, η χωροταξική αναδιάρθρωση της χώρας, η διαμόρφωση, η ανάπτυξη, η πολεοδόμηση και η επέκταση των πόλεων και των οικιστικά γενικά περιοχών πρέπει να γίνεται κατά τρόπο ώστε να εξυπηρετείται η λειτουργικότητα και η ανάπτυξη των οικισμών και να εξασφαλίζονται οι καλύτεροι δυνατοί τρόποι διαβίωσης.
Το θέμα αντικατοπτρίζει τους φιλόδοξους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μία Ευρώπη απόλυτα απαλλαγμένη από εκπομπές άνθρακα έως το 2050, όπως ανακοινώθηκε από την Ursula von der Leyen, Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Παρά τις διαφορετικές κλιματολογικές, γεωγραφικές και κοινωνικοοικονομικές συνθήκες στις αστικές περιοχές της Ευρώπης, μία νέα κοινή αναπτυξιακή στρατηγική που στοχεύει στη διατήρηση του περιβάλλοντος για τις μελλοντικές γενιές, μπορεί να αποτελέσει την πυξίδα που θα προκύψει από την παρούσα κρίση του COVID-19 και θα μας βοηθήσει να επιτύχουμε τους στόχους για την κλιματική αλλαγή. Αυτή η στρατηγική στοχεύει να παρακινήσει όλους του ενδιαφερόμενους προς τον κοινό στόχο.
Ως εκ τούτου, πρέπει να ενθαρρύνουμε τους πολίτες και τις τοπικές αρχές να λάβουν μέτρα για την επίτευξη του μακροπρόθεσμου στόχου μιας Ευρώπης απαλλαγμένης από εκπομπές άνθρακα, μέσω της διευκόλυνσης και της προώθησης των ήπιων και ανθρώπινων τρόπων μετακίνησης.
Σε ολόκληρη την Ευρώπη λαμβάνονται μέτρα προώθησης ενός περιβάλλοντος απαλλαγμένου από τον άνθρακα.
Τα ηλεκτροκίνητα λεωφορεία, για παράδειγμα, είναι ένας ακόμα τύπος ηλεκτροκίνητου οχήματος, τα οποία όμως είναι εξοπλισμένα με συστοιχίες συσσωρευτών κατά δέκα ή και περισσότερες φορές μεγαλύτερες από εκείνες των επιβατικών ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων. Αποτελώντας οργανικά τμήματα μεγάλων μεταφορικών συστημάτων απαιτούν και ειδικές προδιαγραφές των υποδομών υποστήριξής τους.
Καθένα από αυτά τα προγράμματα εγκατάστασης και λειτουργίας ηλεκτροκίνητων λεωφορείων αποτελεί και μία σημαντική συμβολή προς την κατεύθυνση του περιορισμού των ζημιογόνων εκπομπών καυσαερίων και την ανάπτυξη της βιωσιμότητας του κλάδου των δημόσιων μεταφορών προσώπων στις αντίστοιχες πόλεις ή περιοχές. Βλέποντας τη συνολική εικόνα, φαίνεται ξεκάθαρα ότι η μετάβαση σε βιώσιμα συστήματα μεταφορών κερδίζει συνεχώς έδαφος και επιδρά καθοριστικά στην προσπάθεια περιορισμού του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
Στόχος είναι η μείωση των ρύπων. Για να το πετύχουμε αυτό, θα πρέπει να επεκταθεί το σύστημα δημόσιων μεταφορών, τα ωράρια, και οι διαδρομές του να βολεύουν στις καθημερινές μας μετακινήσεις. Θα πρέπει να αυξηθούν οι διασταυρώσεις πεζών, να βελτιωθούν τα πεζοδρόμια και να γίνουν έργα, ούτως ώστε να μειωθεί η ταχύτητα των οχημάτων στο δρόμο.
Επίσης, η χρήση του ποδηλάτου ως μέσου εναλλακτικής μετακίνησης στην πόλη, ωφελεί τον καθένα από μας σε όλους τους τομείς της ζωής του. Με τη χρήση του, καλλιεργούμε κουλτούρα για τη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης στην πόλη, μειώνουμε τους ρύπους, αποφεύγουμε τη συμφόρηση από την αυξημένη κίνηση που δημιουργούν τα αυτοκίνητα, ενώ αυξάνουμε τη σωματική μας άσκηση.
Η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ηλεκτροκίνησης πρέπει να προσφέρει ουσιαστικά κίνητρα στους πολίτες, που είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση των ρύπων. Ήδη πολλές χώρες της Ευρώπης μέσα στο 2022 σκοπεύουν να προχωρήσουν σε σχέδιο εφαρμογής της ηλεκτροκίνησης, που στόχο έχει τη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τα αυτοκίνητα, φορτηγά κ.ο.κ.
Το αυτοκίνητο έχει μετατραπεί σε μάστιγα για τις σύγχρονες πόλεις. Γι’ αυτό προωθείται πλέον και πανευρωπαϊκά μία πολιτική που προβάλλει το περπάτημα, την ποδηλασία και δημόσια μέσα συγκοινωνίας, ως τους πλέον επιθυμητούς τρόπους μετακίνησης των ανθρώπων.
Απαιτείται να αλλάξουμε τρόπο ζωής και να ευαισθητοποιηθούμε στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησής μας. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να κυκλοφορούμε διαρκώς με το αυτοκίνητο και να περιμένουμε ότι θα λύσουμε το πρόβλημα της συμφόρησης και των ρύπων.