– Εξασφάλισε χθες την άδεια κατασκευής ο Σύλλογος «Φίλοι των ζώων Δράμας»
– Δ. Μέγα στα «X»: «Aν όλα πάνε καλά, σε δυο χρόνια μετά την κατασκευή του ένας μεγάλος πληθυσμός αδέσποτων ζώων, θα είναι στειρωμένος»
Μια αρκετά θετική εξέλιξη που έχει να κάνει με το ζήτημα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων στη Δράμα είχαμε χθες, αφού ο Σύλλογος “Φίλοι των ζώων Δράμας” εξασφάλισε την χορήγηση άδειας ίδρυσης καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς στο αγρόκτημα της Καλλιφύτου, όπου διαθέτει αγροτεμάχιο 5800 τ.μ. το οποίο δωρίστηκε από ιδιώτη.
Η άδεια εκδόθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες τις Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ισχύει για χρονικό διάστημα τριών ετών εντός του οποίου ο σύλλογος πρέπει να έχει λάβει την άδεια λειτουργίας του καταφυγίου.
«Η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι μπορούμε να προχωρήσουμε και στη διαδικασία της κατασκευής των εγκαταστάσεων του καταφυγίου. Στην συνέχεια θα εξασφαλιστεί και η άδεια λειτουργίας του» ανέφερε μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας η πρόεδρος του συλλόγου «Φίλοι των ζώων Δράμας» κα Δέσποινα Μέγα τονίζοντας ότι η εξέλιξη αυτή είναι σημαντική και είναι αποτέλεσμα μιας προσπάθειας άνω των 2 ετών από τους ανθρώπους του συλλόγου.
«Θα γίνει ένα σύγχρονο καταφύγιο ζώων που θα διαθέτει όλα τα μέσα και φυσικά κτηνιατρείο και χώρο φιλοξενίας αδέσποτων ζώων με βάση τα όσα ορίζει η νομοθεσία. Θα είναι ένα εναλλακτικό καταφύγιο με χώρους πρασίνου, στο οποίο είναι όνειρό μας και θα το κάνουμε πράξη, να γίνουν και προγράμματα για τα σχολεία. Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής το καταφύγιο θα είναι 40 θέσεων και θα μπορεί να ελέγχεται πλήρως από τους εθελοντές. Εδώ πρέπει να πούμε ότι και 200 θέσεις να διέθετε το καταφύγιο, αν δεν γίνονται υιοθεσίες, σε μια εβδομάδα θα γέμιζε. Άρα οι 40 θέσεις με μια καλή ροή των υιοθεσιών μπορούν να εξυπηρετήσουν» τόνισε η κα Μέγα στα «Χ».
Η δημιουργία του καταφυγίου αδέσποτων ζώων είναι σημαντική και διαφέρει από τη λειτουργία ενός κυνοκομείου, αφού στο καταφύγιο ένα ζώο μπορεί να φιλοξενηθεί ένα μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να υιοθετηθεί ή εφ’ όρου ζωής, έχοντας όλα τα απαραίτητα που χρειάζεται ένα ζώο, από πλευράς χώρων πρασίνου, εγκαταστάσεων κλπ. Αντίθετα το κυνοκομείο είναι ένας χώρος όπου τα ζώα ζουν έγκλειστα μέσα σε κελιά. Γι αυτό και η νομοθεσία ορίζει ότι στο κυνοκομείο, μπαίνουν μόνο τα ζώα που είναι άρρωστα, αυτά που είναι για στείρωση κλπ και μετά προχωρά η επανένταξή τους, όπως αναφέρει η κα Μέγα.
Η ίδια επισημαίνει ότι ο σύλλογος «Φίλοι των ζώων Δράμας» θα προχωρούσε έτσι κι αλλιώς στη δημιουργία του καταφυγίου και η προσπάθεια αυτή είναι ανεξάρτητη από τις προσπάθειες που έγιναν στη Δράμα σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης. Όπως σημειώνει επίσης: «Το καταφύγιο που θα δημιουργηθεί θα αλλάξει θετικά όλη την εικόνα που υπάρχει σήμερα στη Δράμα και αφορά τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων αφού για παράδειγμα θα έχει κτηνιατρείο στο οποίο βάσει της νομοθεσίας θα μπορούν να έρχονται ανά πάσα στιγμή κτηνίατροι και να γίνονται δωρεάν στειρώσεις. Αυτό σημαίνει ότι αν όλα πάνε καλά, σε δυο χρόνια μετά την κατασκευή του καταφυγίου, ένας μεγάλος πληθυσμός αδέσποτων ζώων, θα είναι στειρωμένος, είτε μιλούμε για σκύλους, είτε για γάτες».