Προχωρά η αποκατάσταση του Μουσικού Σχολείου

0
6282

Ν. Γιαμαλής στα «Χ»: «Στο 70% περίπου έχουν φθάσει οι εργασίες στεγανοποίησης»

Σε ικανοποιητικό βαθμό έχουν προχωρήσει τα έργα στεγάνωσης και αποκατάστασης των κτιριακών προβλημάτων στο Μουσικό Σχολείο της Δράμας. Όπως όλα δείχνουν οι εργασίες θα έχουν τελειώσει μέχρι το καλοκαίρι και οι μαθητές, όπως και οι καθηγητές τους θα μπορούν να κάνουν ανεμπόδιστα τα μαθήματά τους από την καινούργια περίοδο, εφόσον βέβαια οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν.
Ο διευθυντής του σχολείου κ. Νικόλαος Γιαμαλής, μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ανέφερε ότι η ολοκλήρωση των εργασιών στεγάνωσης του κτιρίου, έχουν προχωρήσει σε ένα ποσοστό της τάξης του 65 -70%. Η πρόοδος του έργου είναι ταχεία, αφού αξιοποιήθηκε και η παύση των μαθημάτων στο σχολείο κατά τη διάρκεια του lockdown.

Ποια είναι η εξέλιξη των έργων αποκατάστασης
Έχουν στεγανοποιηθεί τα δώματα στο άνω μέρος των κτιριακών εγκαταστάσεων σε μεγάλο βαθμό και αυτή τη στιγμή προχωρά η στεγανοποίηση στο δώμα που βρίσκεται πλησιέστερα στο παρακείμενο γνωστό πολυκατάστημα. Οι εργασίες των τεχνικών συνεργείων που ασχολούνται με την αποκατάσταση της στέγης αντιμετώπισαν και δυσκολίες, αφού σε κάποια από τα δώματα δεν υπήρχαν τοποθετημένα ασφαλτόπανα αλλά πλάκες πεζοδρομίου. Οι πλάκες είχαν αφρώδες υλικό το οποίο είχε «ποτίσει» με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σημεία με υγρασία.
Τα συνεργεία, εφάρμοσαν καινούργιες τεχνικές προκειμένου να αποκαταστήσουν τα προβλήματα και εφάρμοσαν μέχρι και τσιμεντοκονίες σε πολλά σημεία της οροφής, πάνω από τις οποίες θα τοποθετηθεί το ασφαλτόπανο. Ταυτόχρονα όπως έκανε γνωστό ο διευθυντής του σχολείου, έχουν βαφτεί οι αίθουσες και τα μαθήματα γίνονται κανονικά σε χώρους που πλέον δεν παρουσιάζουν προβλήματα.
Παράλληλα, τα τεχνικά συνεργεία έχουν δημιουργήσει ένα τσιμεντένιο τοιχίο προκειμένου να εμποδίζεται η είσοδος των ομβρίων υδάτων στα θεμέλια του κτιρίου. Ενώ δημιούργησαν και κατασκευές προκειμένου να εμποδίζεται η είσοδος του νερού στα υπόγεια του σχολείου, που δημιουργούσε πλημμυρικά φαινόμενα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εικόνα που αντίκρισε αρχικά ο μηχανικός του έργου, στη στέγη του κτιρίου, ήταν τραγική εξαιτίας της υγρασίας και της φθοράς. Η μελέτη του έργου προβλέπει ακόμη και αλλαγή κρυστάλλων (τζαμιών) στις αίθουσες που σε μεγάλο βαθμό έχει γίνει αλλά και βαφή των αιθουσών που επισκευάζονται κυρίως στην άνω πλευρά του σχολικού κτιρίου.
Σε επίσκεψή του, ο μηχανικός του έργου από τις “Κτιριακές Υποδομές ΑΕ” είπε ότι θα προχωρήσουν όλες οι παρεμβάσεις ακόμη και η τοποθέτηση φωτιστικών για την ανάδειξη του περιβάλλοντα χώρου.
Το Μουσικό Σχολείο Δράμας, λειτουργεί από τη σχολική χρονιά 1999-2000 και
είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας με 394 μαθητές και 100 εκπαιδευτικούς.
Οικοδομήθηκε την περίοδο 1997-1999 και όπως είναι πλέον γνωστό, μετά και από εκτενή ρεπορτάζ των «Χ», αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια έντονο πρόβλημα υγρασίας στην οροφή, τους τοίχους, το υπόγειο και τη βιβλιοθήκη κάτι που γινόταν περισσότερο έντονο κατά τις περιόδους ισχυρών βροχοπτώσεων.

Η δρομολόγηση λύσης στα κτιριακά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Μουσικό Σχολείο της Δράμας
Η δρομολόγηση λύσης στα κτιριακά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Μουσικό Σχολείο της Δράμας, έγινε μετά από επίσκεψη του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Κ. Καραμανλή, συνοδεία του Βουλευτή Δράμας της ΝΔ Κ. Μπλούχου και του Δημάρχου Δράμας Χρ. Μαμσάκου στους χώρους του σχολικού κτιρίου. Ο κ. Καραμανλής είχε επισκεφθεί το Μουσικό Σχολείο της Δράμας στις 18 Ιουνίου του 2020, μετά από πρόσκληση του Βουλευτή της ΝΔ κ. Κ. Μπλούχου, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Δράμα για τη διοικητική παράδοση των φυλακών Νικηφόρου.
Για την αποκατάσταση των προβλημάτων του σχολείου, η ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε. είχε προκηρύξει διαγωνισμό ύψους 319.000 ευρώ για την υλοποίηση των αναγκαίων έργων με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Λόγω των κτιριακών προβλημάτων παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια των δυο τελευταίων ετών προβλήματα με την στεγανότητα στην οροφή του κτιρίου και με την είσοδο ομβρίων υδάτων, στις αίθουσες διδασκαλίας. Η κατάσταση αυτή οδήγησε τους μαθητές του σχολείου ακόμη και σε κατάληψη καθώς είχαν δημιουργηθεί αντίξοες συνθήκες στην παράδοση των μαθημάτων. Παράλληλα, υπήρξαν προβλήματα και με τα φρεάτια που είχαν σαν αποτέλεσμα τα νερά της βροχής να καταλήγουν στο υπόγειο και στις αίθουσες μαθημάτων του ισογείου που βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο του κτιρίου, όπου υπήρχαν και μουσικά όργανα. Το πλέον επικίνδυνο όμως, ήταν ότι τα νερά περνούσαν και μέσα από σωληνώσεις όπου υπήρχαν καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος.
Ας ελπίσουμε ότι από την νέα σχολική χρονιά, καλώς εχόντων των πραγμάτων, μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς θα μπορούν να ανασάνουν πλέον με ανακούφιση, σε ένα χώρο που δεν θα εμφανίζει λειτουργικά προβλήματα και κυρίως εμπόδια στην εκπαιδευτική διαδικασία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ