Πρόδρομος Μηνασίδης: “Το ποδόσφαιρο είναι για έμενα ιερό και το έχω μετά τη θρησκεία μας”

0
3604
Πρόδρομος Μηνασίδης μαζί με τον Αθλητικογράφο των "Χ" Δημήτρη Μπουτζέκη

Συνέντευξη με τον ποδοσφαιριστή Πρόδρομο Μηνασίδη

Στα «Χ» και τον Δημήτρη Μπουτζέκη μίλησε ο μεγαλύτερος εν ενεργεία ποδοσφαιριστής στην Ελλάδα και από ό,τι ερευνάται είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία ποδοσφαιριστής στον κόσμο, ο λόγος για τον Πρόδρομο Μηνασίδη.
Ο Πρόδρομος Μηνασίδης ξεκίνησε ως ποδοσφαιριστής σε ηλικία 11 ετών και το πρώτο του δελτίο το έβγαλε το 1958 στην ομάδα του χωριού του τα Σεβαστιανά Πέλλας. Στην συνέχεια έπαιξε στον Αετό Σκύδρας στο πρωτάθλημα της Γ’ εθνικής για να μεταπηδήσει στην συνέχεια στον Εδεσσαϊκό που μεσουρανούσε τότε στο πρωτάθλημα της Β’ εθνικής. Στην συνέχεια ήρθε η είσοδος του στην αστυνομία και σιγά-σιγά σταμάτησε το επαγγελματικό ποδόσφαιρο παίζοντας στο πρωτάθλημα ενόπλων δυνάμεων με μεγάλους ποδοσφαιριστές της εποχής.
Πέρα από το ποδόσφαιρο έχει ασχοληθεί και με άλλα αθλήματα όπως πυγμαχία, σκοποβολή και ξιφασκία και γενικά είναι ένας δραστήριος άνθρωπος που ακόμα και σήμερα που είναι 75 ετών προπονείται καθημερινά και παίζει 3 φορές την εβδομάδα ποδόσφαιρο.
Το 2005 είχε βραβευτεί από τον σύνδεσμο προπονητών Δράμας ως ο μεγαλύτερος σε ηλικία ποδοσφαιριστής στην Ελλάδα, κάτι που μένει βαθιά χαραγμένο στη μνήμη του μέχρι και σήμερα.
Στα «ΧΡΟΝΙΚΑ» και τον Δημήτρη Μπουτζέκη μίλησε για την αξία που έχει το ποδόσφαιρο στην ζωή του και τους λόγους που παίζει μέχρι σήμερα ποδόσφαιρο, το πώς γεννήθηκε αυτή η επιθυμία ώστε να μπει στο βιβλίο των Recor Guinness κάτι που όπως λέει δεν είναι σκοπός του αλλά θέλει να προβληθεί ο Άρης Μικροχωρίου, η Δράμα, η Έδεσσα και η Ελλάδα και όχι ο ίδιος προσωπικά, επίσης ανέφερε ποιες είναι οι διαφορές με το ποδόσφαιρο που παιζόταν την δεκαετία του ’60 και του ’70 με το σημερινό και άλλα πολλά.

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

Αρχικά θα ήθελα να κάνω μια διευκρίνιση στον κόσμο ο οποίος δεν με γνωρίζει και θα λέει μέσα του: «Τι ποδοσφαιρικό παλτό» είναι αυτός ο Μηνασίδης που καλά-καλά ούτε το επίθετο του ξέρουμε και θέλει να μπει στο βιβλίο Guinness; Θέλω να τους τονίσω ότι εγώ δεν είμαι επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, εγώ ήμουν επαγγελματίας Αστυνομικός, Αξιωματικός που υπηρέτησα τον ελληνικό λαό 36 ολόκληρα χρόνια και αποστρατεύτηκα με τον βαθμό του Υποστρατήγου της ΕΛ.ΑΣ. Εγώ τον αθλητισμό τον κάνω ερασιτεχνικά παρά το ό,τι φαίνεται ότι το κάνω για να προβληθώ, δεν έχω τέτοια ανάγκη.

Ένα σύντομο ποδοσφαιρικό βιογραφικό
Ξεκίνησα από το χωριό μου τα Σεβαστιανά Πέλλας σε μικρή ηλικία να παίζω ποδόσφαιρο, στα 11 μου χρόνια έβγαλα το πρώτο μου δελτίο στην Νίκη Σεβαστιανών και είχα δικαίωμα να παίξω στο αντρικό πρωτάθλημα, κάτι που σήμερα δεν γίνεται απ’ όσο γνωρίζω καθώς τα παιδιά βγάζουν δελτίο μετά τα 14. Στη συνέχεια έπαιξα στον Αετό Σκύδρας στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής και στη συνέχεια μεταπήδησα στον Εδεσσαϊκό το 1965 που μεσουρανούσε τότε στο πρωτάθλημα της Β’ εθνικής. Παράλληλα με το ποδόσφαιρο πέρασα στην σχολή της αστυνομίας και αναγκάστηκα να κατέβω στην Αθήνα και να γίνω αστυνομικός, όμως συνέχισα να παίζω στον Εδεσσαϊκό και ανεβοκατέβαινα αεροπορικώς, κάτι που έμοιαζε αρκετά δύσκολο εκείνη την εποχή. Έπαιζα παράλληλα και στο πρωτάθλημα Ενόπλων Δυνάμεων με συμπαίκτες όπως: Κρητικόπουλος, Κούδας, Μποτίνος, Αποστολίδης, Σιδέρης, Χάϊτας, Σταθόπουλος, Μπλούμπης, κ.α.
Στην συνέχεια έπαιξα σε διάφορες ομάδες και ήμουν ενεργός πυγμάχος της ΕΛ.ΑΣ και του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου Αθηνών. Για να φτάσουμε στο 2005 όταν ο Σύνδεσμος Προπονητών της ΕΠΣ Δράμας με βράβευσε ως τον μεγαλύτερο εν ενεργεία ποδοσφαιριστή στην Ελλάδα και από τότε μέχρι το 2018 (13 χρόνια μετά) πολλοί φίλοι με παρότρυναν να κάνω αίτηση για να μπω στο περιβόητο βιβλίο Guinness και το αποφάσισα τότε το 2018 όταν κάποιος μου είπε μια ωραία φράση, ότι μπορεί εσύ να μην χρειάζεσαι προβολή αλλά γιατί δεν προσπαθείς για την ομάδα που παίζεις τον Άρη Μικροχωρίου, την Δράμα, την Έδεσσα και την Ελλάδα να αποκτήσει μια παγκόσμια πρωτιά, κάτι που με συγκίνησε ιδιαίτερα. Τον Οκτώβριο του 2018 με την βοήθεια του πρόεδρου της ΕΠΣ Δράμας στείλαμε μια αίτηση στην ΕΠΟ που μέχρι σήμερα δεν έχουμε πάρει κάποια απάντηση. Το θέμα ξανά ήρθε στην επιφάνεια εδώ και περίπου δύο εβδομάδες όταν ο κ. Νάτσης έκανε μια αναφορά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και με την βοήθεια του πρώην δημάρχου του Θωμά Μαργαρίτη έπαιξε το θέμα στα μεγάλα αστικά κέντρα με την βοήθεια της δημοσιογράφου Βαρβάρας Καζαντζίδου, με αποτέλεσμα να έρθει και το συνεργείο της ΕΡΤ εδώ στην Δράμα για μια συνέντευξή μου.

Τι είναι για εσάς το ποδόσφαιρο;
Μετά την ορθοδοξία και την οικογένεια μου είναι το πιο ιερό πράγμα για εμένα.

Τι είναι αυτό που σας βοηθά και σε τέτοια ηλικία παίζετε ποδόσφαιρο;
Αυτό που βοηθάει είναι η προσευχή, ταυτόχρονα η ποιότητα ζωής που κάνω, καθώς τρέφομαι σωστά, δεν πίνω, δεν καπνίζω και δεν ξενυχτάω.

Ποιες είναι οι διαφορές με το ποδόσφαιρο που παιζόταν στην δική σας εποχή δηλαδή την δεκαετία του ’60 και του ’70 με το ποδόσφαιρο που παίζεται σήμερα;
Το ποδόσφαιρο σήμερα έχει γίνει πιο επαγγελματικό με αποτέλεσμα κάποιος να μπορεί να ζήσει και την οικογένεια του μέσα από αυτό. Εμείς στην δική μου την εποχή παίζαμε με περισσότερο πάθος και για την φανέλα. Σήμερα θέλω να δείξω στα νέα τα παιδιά ότι παράλληλα με τα μαθήματα τους πρέπει να ασχολούνται με τον αθλητισμό.

Τι σας εντυπωσιάζει όταν μπαίνετε στο γήπεδο;
Το χειροκρότημα ακόμα και των αντίπαλων ποδοσφαιριστών.

Ποια ήταν η ωραιότερη ποδοσφαιρική σας στιγμή;
Η βράβευση από τον σύνδεσμο προπονητών της ΕΠΣ Δράμας.

Ένα κίνητρο για εσάς που παίζετε ακόμα ποδόσφαιρο είναι οι φιλίες που αποκτάτε; Σας αρέσει που έρχεστε σε επαφή με νέα παιδιά;
Φυσικά, και οι φιλίες αυτές είναι που μένουν για πάντα στη ζωή μας. Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, θέλω να πω ότι η επαφή μου με τα νέα παιδιά είναι ευλογία, καθώς παίρνω ζωή από αυτά και ταυτόχρονα πάνω στο παιχνίδι προσπαθώ να τα βοηθήσω να παίζουν καλύτερο ποδόσφαιρο και μέσα από τις συμβουλές μου να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι.

Σκεφτήκατε ποτέ να ασχοληθείτε με την προπονητική;
Έκανα προπονητής στην Σταυρούπολη Ξάνθης και ταυτόχρονα και παίκτης και πήραμε και το πρωτάθλημα εκείνη τη χρονιά. Επίσης έκανα προπονητής και παίκτης στα Αμπελάκια.

Πώς βλέπετε την κατάσταση στο δραμινό ποδόσφαιρο;
Εγώ θέλω να βλέπω τα πράγματα με την θετική τους πλευρά καθώς περάσαμε μια μεγάλη οικονομική κρίση. Η Δόξα Δράμας βλέπουμε παίζει στην Super League 2 με τα όποια προβλήματα και ο Πανδραμαϊκός έκανε μια αξιοπρεπή πορεία, θεωρώ ότι είμαστε σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο.

Υπάρχει ταλέντο στο δραμινό ποδόσφαιρο;
Φυσικά και υπάρχει ταλέντο, καθώς μόνο τυχαίο δεν θεωρείται το γεγονός ότι αποκαλείται η Δράμα ποδοσφαιρομάνα.

Οι Δραμινοί προπονητές αξιοποιούν τα δραμινά ταλέντα;
Υπάρχει διάθεση από τους προπονητές από τις διάφορες συζητήσεις που έχω κάνει να βοηθήσουν τα παιδιά. Θέλουν να τα βοηθήσουν γιατί το μέλλον είναι αυτά τα παιδιά και
μόνο αν τα δώσουν ευκαιρίες θα υπάρχει ανάπτυξη στο ποδόσφαιρο μας.

Πώς βλέπετε το επίπεδο των Δραμινών προπονητών;
Θεωρώ ότι είναι σε πολύ καλό επίπεδο και οι προπονητές μορφώνονται συνέχεια και το κάνουν με μεγάλη αγάπη.

Πώς περάσατε όλη αυτή την περιπέτεια με τον κορωνοϊό;
Με δυσκολία όπως όλος ο κόσμος, αλλά παρά ταύτα έτρεχα λίγο, ώστε να διατηρήσω την φόρμα μου.

Τι σημαίνει για εσάς η είσοδός σας στο βιβλίο των Recor Guinness;
Νομίζω θα είναι προβολή για την Ελλάδα για την Έδεσσα από την οποία κατάγομαι, τη Δράμα όπου διαμένω και τον Άρη Μικροχωρίου όπου παίζω.
Σας ευχαριστώ!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!