
Ζώρας: «Είναι ρεαλιστικός στόχος η σχολή να ξεκινήσει σε έναν χρόνο από σήμερα»
Σχεδιασμός και για τμήμα δημοσιογραφίας στη Σχολή κινηματογράφου.
Την απόφαση του Δήμου Δράμας να προχωρήσει σε συνεργασία με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να ληφθεί η έγκριση λειτουργίας του προπτυχιακού τμήματος σχολής κινηματογράφου στη Δράμα από το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε το πρωί του Σαββάτου 26 Σεπτεμβρίου ο Δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, παρόντος και του προέδρου του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) κ. Οδυσσέα – Ιωάννη Ζώρα. Ο Δήμαρχος Δράμας εξήγησε ότι υπάρχει βούληση τόσο από τον Δήμο Δράμας όσο και από το ΕΑΠ η σχολή κινηματογράφου στη Δράμα να γίνει πλέον πράξη.
Ο κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς στον πρόεδρο του ΕΑΠ, καθώς όπως είπε, από την πρώτη στιγμή ήταν πολύ θετικός για την ίδρυση σχολής κινηματογράφου στη Δράμα. Παράλληλα, επεσήμανε ότι στην προσπάθεια που προηγήθηκε με στόχο την λειτουργία της σχολής, υπήρξε αρωγός ο Βουλευτής της ΝΔ κ. Κ. Μπλούχος, ο οποίος αγωνίζεται επίσης για αυτόν τον σκοπό.
Ο Δήμαρχος Δράμας, διευκρίνισε ότι τόσο ο Δήμος Δράμας όσο και το ΕΑΠ, έκριναν ότι η ίδρυση της σχολής στη Δράμα αποτελεί απαίτηση, μετά από 43 χρόνια λειτουργίας του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους. Και από τις δύο πλευρές διαπιστώθηκε ότι το brand name του θεσμού είναι πολύ ισχυρό. Σε αυτό, όπως εξήγησε ο Δήμαρχος Δράμας, καταλήγουν και τα συμπεράσματα από την έρευνα που έχει προηγηθεί και η οποία δείχνει ότι είναι υπαρκτό το ενδιαφέρον πολλών δημιουργών και κινηματογραφιστών, να ασχοληθούν με την σχολή κινηματογράφου της Δράμας.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, που παρατέθηκε το πρωί του Σαββάτου στο Δημαρχείο της Δράμας, παρόντες, πέραν του Δημάρχου Δράμας κ. Χριστόδουλου Μαμσάκου και του Προέδρου του ΕΑΠ κ. Ζώρα, ήταν ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Φεστιβάλ μικρού μήκους της Δράμας κ. Γιώργος Δεμερτζής και ο καλλιτεχνικός διευθυντής, κ. Γιάννης Σακαρίδης.
Ο πρόεδρος του ΕΑΠ κ. Οδυσσέας- Ιωάννης Ζώρας, ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Δράμας και τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού ΦΤΜΜΔ, διότι όπως εξήγησε του έδωσαν την ευκαιρία να ζήσει για λίγες ημέρες την μαγευτική ατμόσφαιρα του φεστιβάλ, το οποίο χαρακτήρισε διαχρονικό μετά από 43 χρόνια λειτουργίας του. Μιλώντας για την επίσκεψή του στη Δράμα, εξήγησε ότι είναι μια οφειλόμενη πράξη και προς τον θεσμό του φεστιβάλ, αλλά και προς την πόλη της Δράμας, διότι πρόθεση της διοίκησης του ΕΑΠ είναι να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που προηγήθηκαν για τις κινηματογραφικές σπουδές στη Δράμα. Είπε επίσης ότι θα μελετηθεί λεπτομερώς το πρόγραμμα σπουδών το οποίο θα είναι μοντέρνο και επίκαιρο.
«Τα αντικείμενα του κινηματογράφου επεκτείνονται όλο και περισσότερο τεχνολογικά. Έτσι θα έχουμε τη δυνατότητα, σε συνεργασία με τους υπεύθυνους φορείς και την ακαδημαϊκή ομάδα που έχει συσταθεί, να προχωρήσουμε σε ένα μοντέρνο προπτυχιακό τμήμα. Πρόθεσή μας είναι σταδιακά να επεκταθούμε σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης του κινηματογράφου και νομίζω ότι τελικά το εγχείρημα θα προχωρήσει. Είχαμε συζήτηση με τον Δήμαρχο Δράμας αλλά και τους υπεύθυνους, που είναι καθ’ ύλην αρμόδιοι, στο εκπαιδευτικό και το λειτουργικό κομμάτι, σχετικά με την προοπτική το τμήμα αυτό να επεκταθεί στον χώρο των σπουδών δημοσιογραφίας. Ένα χώρο εξαιρετικά γρήγορα εξελισσόμενο, σε τεχνολογία, σε δυναμικό και σε σπουδές. Αυτός ο χώρος, που θα εισηγηθώ στην διοικούσα επιτροπή του ΕΑΠ, είναι ένας χώρος που επίσης πρέπει να καλυφθεί. Έτσι θα δημιουργήσουμε ένα προπτυχιακό τμήμα εξαιρετικά μοντέρνο, το οποίο θα περιλαμβάνει κατευθύνσεις είτε υπό μορφή συγκοινωνούντων δοχείων στις θεματικές ενότητες, είτε υπό την μορφή δυο ξεχωριστών κατευθύνσεων. Να περιλαμβάνει δηλαδή, και σπουδές κινηματογράφου, αντίστοιχες της θεατρολογίας, που εκτός από την υποκριτική και την σκηνοθεσία να διαθέτει και όλο το τεχνολογικό κομμάτι, δηλαδή την φωτογραφία, το μοντάζ και όλη την τεχνολογία του κινηματογράφου που είναι επίσης γρήγορα εξελισσόμενη, στην Ελλάδα όπως και διεθνώς» σημείωσε ο κ. Ζώρας.
Αναφερόμενος στο τμήμα δημοσιογραφικών σπουδών, ο πρόεδρος του ΕΑΠ, πρόσθεσε ότι είναι ένα κομμάτι εξαιρετικά εξελισσόμενο, στους τομείς της ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας και της τηλεόρασης. «Παλαιότερα είχαμε κακή εντύπωση για την τηλεόραση, ωστόσο αυτό έχει αλλάξει άρδην. Η τηλεόραση έχει εξελιχθεί, οπότε το ΕΑΠ ως ένα μοντέρνο δημόσιο ίδρυμα με 45.000 -50.000 φοιτητές, έχει υποχρέωση στο προπτυχιακό κομμάτι να παρουσιάσει όχι μόνο ένα προπτυχιακό πρόγραμμα, υψηλών ακαδημαϊκών προδιαγραφών αλλά και να καλύψει όλα τα κενά της εκπαίδευσης που ενδεχομένως υπάρχουν και αυτό θα αποτελέσει θέμα συζήτησης».
Σε ότι αφορά το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης αυτής της προσπάθειας, ο πρόεδρος του ΕΑΠ επεσήμανε ότι, θα γίνουν πολύ γρήγορες κινήσεις. Είπε ότι συνάντησε έναν εξαιρετικά δημιουργικό δήμαρχο με τον οποίο υπάρχει ταύτιση σε αυτό το θέμα και ότι σύντομα θα προχωρήσουν όλες οι απαιτούμενες κινήσεις ώστε να ανακοινωθεί πολύ γρήγορα η έναρξη λειτουργίας αυτού του προπτυχιακού τμήματος. Εξέφρασε μάλιστα την βεβαιότητα, ότι αυτό θα επιτευχθεί, σημειώνοντας ότι η συγκυρία αυτή την στιγμή είναι καλή, καθώς στο Υπουργείο υπάρχουν ευήκοα ώτα και δεν θα υπάρξουν εμπόδια διοικητικού και λειτουργικού χαρακτήρα, στο εγχείρημα.
«Το ΕΑΠ θα σταθεί δίπλα στο brand name του φεστιβάλ και η σχολή κινηματογραφικών και δημοσιογραφικών σπουδών που ελπίζω ότι θα αναπτυχθεί θα έχει προφανώς ως σημείο αναφοράς τη Δράμα και όλο το ερευνητικό κομμάτι θα διεξάγεται εδώ. Πιστεύω ότι θα φθάσουμε σε ένα αίσιο και θετικό αποτέλεσμα» είπε ο κ. Ζώρας.
Σε ερώτηση των «Χ» για τους λόγους της καθυστέρησης που υπήρξε μέχρι στιγμής και σχετικά με το εάν υπήρξε κάποιο συγκεκριμένο εμπόδιο στην κατεύθυνση της υλοποίησης του εγχειρήματος λειτουργίας της σχολής μέχρι τώρα, ο κ Ζώρας είπε ότι δεν μπορεί να απαντήσει διότι το θέμα αφορά άλλες διοικήσεις (σημ. προηγούμενες διοικήσεις του ΕΑΠ) και δεν γνωρίζει λεπτομέρειες προκειμένου να απαντήσει.
Απαντώντας ωστόσο για το χρονοδιάγραμμα ίδρυσης της σχολής, ο κ.Ζώρας είπε πως δεν είναι σε θέση να δώσει ακριβή ημερομηνία, ωστόσο δεσμεύτηκε πως η διαδικασία θα τρέξει γρήγορα. «Ωστόσο, πιθανόν να είναι ρεαλιστικός στόχος η σχολή να ξεκινήσει σε έναν χρόνο από σήμερα» όπως είπε. Η σχολή κινηματογράφου στη Δράμα, θα συνδέεται με την Καπναποθήκη Περδίκα, που μελλοντικά θα στεγάσει το Φεστιβάλ, ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο δήμαρχος και ο πρόεδρος του ΕΑΠ, η ίδρυση και λειτουργία της Σχολής δεν προϋποθέτει την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης του χώρου της Καπναποθήκης και το ζήτημα του χώρου δεν αποτελεί πρόβλημα.