Προκαλούν αντιδράσεις οι ανεμογεννήτριες

Σημειώνονται και πολιτικές αντιδράσεις για το ίδιο θέμα

0
20937

– Στο Δημοτικό Συμβούλιο Κ. Νευροκοπίου χθες το θέμα των 9 μεγάλων ανεμογεννητριών στον Γρανίτη
– Τι αναφέρουν στα «Χ» ο Δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου και ο πρώην πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης


 

Ανησυχία στους κατοίκους του λεκανοπεδίου και όχι μόνο, έχει προκαλέσει η προσπάθεια εγκατάστασης 9 ανεμογεννητριών, ισχύος 24,75 MW, στη θέση «Φουντουκιές – Λοχαγού Ρογκάκου», σε υψώματα της Τοπικής Κοινότητας Γρανίτη του Δήμου Κ. Νευροκοπίου. Το θέμα επρόκειτο, μάλιστα, να συζητηθεί και στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου χθες το βράδυ, προκειμένου να ληφθούν σχετικές αποφάσεις.

Ο Δήμαρχος Κάτω Νευροκοπίου, κ. Γιάννης Κυριακίδης, επεσήμανε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» για το ίδιο θέμα: «Εμείς είμαστε αρνητικοί για δύο λόγους: Πρώτον διότι υπάρχει η πάγια θέση του δήμου ότι θα πρέπει να ερωτάται η τοπική αυτοδιοίκηση για όλες τις εκτάσεις που παραχωρούνται και δεν ερωτάται βάσει νόμου, και δεύτερον διότι στα όρια της συγκεκριμένης έκτασης όπου ζητείται η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών διενεργείται ο πεζοπορικός αγώνας «Granitis Trail», που συνδιοργανώνεται με τον δήμο εδώ και 3-4 χρόνια. Θα πάρουμε (στο Δημοτικό Συμβούλιο) μία απόφαση η οποία θα λέει ότι η γνώμη του δήμου είναι αρνητική και θα την αποστείλουμε στους αρμόδιους».

Την αντίθεσή του για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών εξέφρασε στα «Χ» και ο πρώην πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης Δράμας, Ανδρέας Μπακιρτζής, ο οποίος είπε ότι στον χώρο όπου ζητείται να εγκατασταθούν οι ανεμογεννήτριες βρίσκεται και ένα από τα μοναδικά μονοπάτια που υπάρχουν. «Το μονοπάτι θα καταστραφεί. Είμαστε αντίθετοι, γιατί στο παρελθόν είχαμε προσπαθήσει και εμείς (η Οικολογική) και η Δημοτική Αρχή, να μπουν φωτοβολταϊκά στις στέγες των σχολείων και δεν έδιναν άδεια. Δεν έδιναν άδεια για τις στέγες και θέλουν να καταστρέψουν τα βουνά μας; Στο Μενοίκιο, επίσης, υπάρχει μία έκταση όπου θέλουν να βάλουν φωτοβολταϊκά, αλλά και σε μία τεράστια έκταση από τον Ξηροπόταμο και μετά. Δεν θα αφήσουν ούτε βοσκοτόπια, ούτε βουνά, ούτε δάση. Έχουν ξεσηκωθεί όλοι οι κτηνοτρόφοι. Δεν θα αφήσουν βοσκότοπο για βοσκότοπο. Εξάλλου, νομίζω ότι με τις ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά που έχει η περιοχή μας, έχει καλύψει τις υποχρεώσεις και τις ανάγκες της. Πιστεύω ότι θα πρέπει να προχωρήσουν οι πολίτες, να γίνουν συνεταιριστικές επιχειρήσεις με τους δήμους και, ανάλογα με τις ανάγκες των περιοχών, να γίνονται αυτά τα έργα. Όπως ισχύει με το νόμο που υπάρχει, δεν λαμβάνονται υπόψη οι τοπικές κοινωνίες ούτε τα περιφερειακά συμβούλια. Είναι μία τρέλα αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Αν λάβουμε υπόψη μελέτη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, οι επενδύσεις αυτές που έχουν αδειοδοτηθεί, υπερκαλύπτουν τους στόχους μας για το 2050 και εμείς συνεχίζουμε να θέλουμε να καταστρέψουμε όλα τα βουνά».

Σε τοποθέτησή της για το ίδιο θέμα, και η ΤΕ Δράμας του ΚΚΕ ανέφερε ότι για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή του Γρανίτη είναι δικαιολογημένη η ανησυχία του λαού της περιοχής μας και σημείωσε:
«Αποδεικνύεται για άλλη μία φορά ότι η ανάπτυξη με κριτήριο τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων δεν μπορεί να συμβαδίσει με την προστασία του περιβάλλοντος και των δικαιωμάτων του λαού. Διόλου δεν μπαίνει ως κριτήριο η διαφύλαξη του φυσικού κάλλους της περιοχής, η προστασία του δάσους. Διόλου δεν παίρνουν υπόψη την ύπαρξη του, δεύτερου στην Ελλάδα, μετά το αντίστοιχο των Κυθήρων, πιστοποιημένου μονοπατιού του Γρανίτη, που μπορεί να δώσει διέξοδο στις ανάγκες του ντόπιου πληθυσμού για αναψυχή και άθληση, αλλά και αποτελεί πόλο έλξης για πλήθος επισκεπτών κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής του αγώνα Granitis trail.
Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε και στην περιοχή μας να γίνονται αιτήσεις από εταιρείες για δημιουργία αιολικών πάρκων, ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές (π.χ. Λειβαδίτη, περιοχή ΝΑΤURA στον Κέχρο). Αυτές οι επενδύσεις χρηματοδοτούνται με εκατομμύρια ευρώ, μέσω ΕΣΠΑ, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τώρα από το Ταμείο Ανάπτυξης, προερχόμενα από τη σκληρή φορολογία του λαού, και μάλιστα τους εξασφαλίζεται εγγυημένα υψηλή τιμή πώλησης της ενέργειας που παράγουν για δεκαετίες. Όταν, όμως, οι αγρότες ζητούν εγγυημένη τιμή για τα προϊόντα τους, ώστε να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους, όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις δε «σηκώνουν κουβέντα». Από την άλλη, η αύξηση του κόστους παραγωγής και οι τεράστιες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα οδηγούν και τους αγρότες της περιοχής μας σε απόγνωση.
Μέσα στις αβάσταχτες ανατιμήσεις σε όλα τα είδη πλατιάς κατανάλωσης, στα καύσιμα, τη γενικευμένη ακρίβεια, οι λογαριασμοί ρεύματος προκαλούν σοκ σε χιλιάδες νοικοκυριά, βάζοντας ακόμα περισσότερα σπιτικά στις λίστες αυτών που μένουν χωρίς ρεύμα κάθε χρόνο λόγω αδυναμίας πληρωμής των λογαριασμών.
Οι ΑΠΕ μπορεί να είναι φιλικές προς το περιβάλλον, αλλά δεν έχουν μηδενικό αποτύπωμα σε αυτό. Μέσα στη «ζούγκλα» της απελευθερωμένης αγοράς ενέργειας, οι ιδιωτικοί όμιλοι είναι αυτοί που επιλέγουν πότε και πού θα επενδύσουν, ποιο θα είναι το μέγεθος της επένδυσης, με γνώμονα πάντα τη μέγιστη κερδοφορία τους.
Οι πραγματικοί στόχοι της λεγόμενης «πράσινης ανάπτυξης» είναι να βρουν νέο πεδίο κερδοφορίας τεράστια υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια των μονοπωλίων της ενέργειας και άλλων κλάδων καθώς και το προβάδισμα των ευρωπαϊκών μονοπωλιακών ομίλων, που ηγούνται στην τεχνογνωσία κατασκευής ΑΠΕ σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους σε Η.Π.Α. και Κίνα, αλλά και η ενεργειακή απεξάρτηση των κρατών μελών της Ε.Ε. από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Η προπαγάνδα για την προστασία του περιβάλλοντος δεν μπορεί να πείσει κανέναν, την ώρα που το καλοκαίρι καιγόμαστε, τον χειμώνα πνιγόμαστε από την ανυπαρξία των απαραίτητων έργων και των μέτρων προστασίας. Η αδιαφορία τους επιβεβαιώνεται και από την υποστελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών, όπως συμβαίνει και με το Δασαρχείο του Κ. Νευροκοπίου.
Οι «πληγές» της ανάπτυξης στην περιοχή, τόσο στο περιβάλλον, με τις αδειοδοτήσεις λατομείων, την έλλειψη έργων υποδομής, όσο και στη ζωή των κατοίκων –είτε δουλεύουν στα λατομεία με ελλιπή μέτρα προστασίας και ασφάλειας και σε ρυθμούς εντατικοποίησης, που ξεπερνούν τα ανθρώπινα όρια, οδηγώντας σε απανωτά εργατικά ατυχήματα, συχνά θανατηφόρα, είτε δουλεύουν τη γη, παλεύοντας να τα βγάλουν πέρα– φανερώνουν το ταξικό της πρόσημο.
Δεν υπάρχει λύση από τα πάνω. Ακόμα και μέσα από συμμετοχή σε «διαβουλεύσεις» και «επιτροπές» αποζητούν το άλλοθι για να προχωρήσουν σε προαποφασισμένα σχέδια.
Η κάλυψη των συνδυασμένων λαϊκών αναγκών στην ενέργεια μπορεί να προκύψει μόνο με έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, όπου η ενέργεια δεν θα είναι εμπόρευμα και, γενικότερα, η παραγωγή θα σχεδιάζεται κεντρικά με γνώμονα τον εργαζόμενο άνθρωπο και τις ανάγκες του, στη βάση της κοινωνικοποιημένης ιδιοκτησίας των μονοπωλιακών ομίλων. Ο σχεδιασμός και η διαχείρισή τους θα ανήκουν σε έναν αποκλειστικά Ενιαίο Κρατικό Φορέα Ενέργειας, ο οποίος θα διασφαλίζει την υποδομή και την κάλυψη των αναγκών με κεντρικό σχεδιασμό, θα εξασφαλίζει επαρκή και φτηνή λαϊκή κατανάλωση, θα κατοχυρώνει στην πράξη το ενεργειακό προϊόν ως κοινωνικό αγαθό, θα τηρεί την ασφάλεια των εργαζομένων αλλά και των οικιστικών ζωνών, και γενικότερα την προστασία του περιβάλλοντος, θα μειώσει την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας, θα αξιοποιεί όλες τις πλούσιες εγχώριες παραγωγικές πηγές, τη διακρατική αμοιβαία επωφελή συνεργασία.
Οι κάτοικοι και οι φορείς της περιοχής να βάλουν τη σφραγίδα τους σε αυτές τις εξελίξεις, που αφορούν τη ζωή και τον τόπο τους.
Η ΚΟ Δράμας του ΚΚΕ στεκόμαστε δίπλα στον λαό της περιοχής και τον καλούμε σε αγώνα για: Καμιά νέα άδεια για αιολικά πάρκα. Απαγόρευση εγκατάστασης αιολικών πάρκων σε προστατευόμενες περιοχές, σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Να εκπονείται συνολική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την εγκατάσταση του συνόλου των αιολικών πάρκων σε μία περιοχή και των συνοδών τους έργων. Να στελεχωθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες με το απαραίτητο προσωπικό. Σημαντική μείωση της τιμής του ρεύματος, κατάργηση όλων των τελών, όπως το λεγόμενο “πράσινο τέλος”, και καμιά διακοπή ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά, μικρούς επαγγελματίες και αγρότες. Αποκλειστικά κρατικό, ενιαίο φορέα για την ενέργεια, που ως λαϊκή περιουσία, θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!