– Επιβλήθηκαν τσουχτερά πρόστιμα στους παραγωγούς της σαββατιάτικης αγοράς
– Προηγήθηκαν διαδοχικές καταγγελίες την προηγούμενη εβδομάδα
Προσπάθεια να εκτονωθεί η ένταση μεταξύ μικροπωλητών της λαϊκής αγοράς και των παραγωγών, μετά τις διαδοχικές καταγγελίες που προηγήθηκαν και κατέληξαν σε υψηλά πρόστιμα, έγινε χθες σε σύσκεψη των εμπλεκομένων στο δημαρχείο της Δράμας, παρουσία εκπροσώπων από όλες τις δημοτικές παρατάξεις.
Το πρωί του Σαββάτου η ένταση μεταξύ των δύο επαγγελματικών κλάδων κλιμακώθηκε, αφού επιβλήθηκαν πρόστιμα 1000 ευρώ σε κάθε εκθέτη παραγωγό της σαββατιάτικης αγοράς. Η επιβολή των προστίμων έγινε από τη Δημοτική Αστυνομία και την ΕΛΑΣ μετά από καταγγελία που έγινε από τη διοίκηση του σωματείου μικροπωλητών της λαϊκής αγοράς και αφορούσε τη νομιμότητα της σαββατιάτικης αγοράς των παραγωγών. Οι μικροπωλητές βέβαια μια ημέρα πριν δεν μπόρεσαν να εκθέσουν τα προϊόντα τους λόγω μιας άλλης καταγγελίας που προηγήθηκε, η οποία όπως εκτιμούν οι ίδιοι προήλθε από τους παραγωγούς…
Οι δυο καταγγελίες και πολύ περισσότερο τα αποτελέσματά τους έχουν ηλεκτρίσει το κλίμα μεταξύ των δυο κλάδων, αλλά δείχνουν και ότι η αναγκαία συνύπαρξη μεταξύ τους δοκιμάζεται.
Μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας ο πρόεδρος των παραγωγών της σαββατιάτικης αγοράς κ. Βασίλης Μαυροβασίλης είπε τα πρόστιμα των 1000 ευρώ επιβλήθηκαν σε όλους τους παραγωγούς που συμμετείχαν. «Η αστυνομία ήταν υποχρεωμένη να κάνει τη δουλειά της. Εμείς από μέρους μας αποφασίσαμε ότι δεν θα φύγουμε από την σαββατιάτικη αγορά. Δεν μπορεί κανένας να καπελώνει την σαββατιάτικη αγορά, η οποία υπάρχει εδώ και δέκα χρόνια περίπου. Θεσμοθετήθηκε το 2012 και μετά την αλλαγή του νομικού πλαισίου εμείς λειτουργούσαμε με την υπόσχεση των πολιτικών ότι θα βοηθήσουν να νομιμοποιηθεί η αγορά. Αυτό δεν έγινε μέχρι τώρα. Υπήρξαν μόνο υποσχέσεις ότι θα γίνουν κάποιες κινήσεις στην κατεύθυνση αυτή».
Ως προς την καταγγελία εξαιτίας της οποίας επιβλήθηκαν τα πρόστιμα των 1000 ευρώ στους παραγωγούς το Σάββατο, ο κ. Μαυροβασίλης δήλωσε: «Η διοίκηση των μικροπωλητών εκτίμησε πως το γεγονός ότι δεν έγινε τελικά η λαϊκή αγορά την Παρασκευή στην Ανάπλαση, οφείλεται σε καταγγελία κάποιου παραγωγού και θέλησε με τη μορφή αντιποίνων να καταγγείλει τη σαββατιάτικη αγορά. Εμείς δεν το ανεχτήκαμε, μείναμε στην αγορά και στη συνέχεια μας επιβλήθηκαν τα πρόστιμα. Να πω την αλήθεια είχαμε το φόβο μιας καταγγελίας αλλά δεν την έκανε κανένας και τελικά την έκανε ένας συνάδερφος της λαϊκής; Μέχρι σήμερα δεν είχαμε ποτέ τέτοιες καταστάσεις. Αυτή την εποχή είχαμε να πουλήσουμε τα χειμωνιάτικα προϊόντα μας τα οποία φυτεύτηκαν Ιούλιο ή Αύγουστο. Τα ποτίσαμε με το πετρέλαιο να βρίσκεται στην τιμή των 2 ευρώ και τα λιπάσματα στα 40 ευρώ και είχαμε φέτος ένα τρομερά υψηλό κόστος. Το πρόστιμο των 1000 ευρώ δεν είναι απλά εξοντωτικό αλλά είναι εξωφρενικό για εμάς. Το θετικό είναι ότι με την επιβολή των προστίμων έσκυψαν όλοι οι φορείς της Δράμας στο πρόβλημά μας αν και καθυστερημένα. Θα ήθελα να πιστεύω ότι θα βρούμε μια λύση και μια φόρμουλα να τελειώσει όλο αυτό. Εμείς πάντως είμαστε αποφασισμένοι να ανοίξουμε και την επόμενη εβδομάδα. Δεν θα κάνουμε πίσω. Από αυτή τη αγορά ζούμε τις οικογένειές μας οι περισσότεροι. Κάποιοι πωλούν τα προϊόντα τους μόνο σε αυτή την αγορά και μπορεί να βρεθούν σε πολύ δύσκολη θέση».
Ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης σε θέματα αγροτικής οικονομίας κ. Γιώργος Ζιμπίδης, τόνισε στα «Χ» ότι η αγορά των παραγωγών του Σαββάτου, λειτουργεί με την ανοχή της πολιτείας εδώ και δέκα χρόνια περίπου. Συστάθηκε μόνο για παραγωγούς από το 2013 επί της θητείας του Υπουργού Αγροτικής Οικονομίας κ. Τσαυτάρη. Το 2017 το άρθρο που προέβλεπε μόνο την παρουσία παραγωγών αντικαταστάθηκε και όριζε ότι στην αγορά αυτή θα συμμετάσχουν μόνο βιοκαλλιεργητές. Από τότε γίνονται ενέργειες για να επανέλθει στο πρότερο καθεστώς αλλά δυστυχώς μέχρι τώρα η πολιτεία δεν έχει διευθετήσει το θέμα αυτό. Είναι απαράδεκτο για εμένα, η πολιτεία να μην λύνει ένα θέμα και αφήνει εκτεθειμένους τους αγρότες – παραγωγούς και από επάνω να δέχονται και πρόστιμα.
Τι αποφασίστηκε από τη χθεσινή διευρυμένη σύσκεψη
Για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε πραγματοποιήθηκε χθες διευρυμένη σύσκεψη των εμπλεκομένων φορέων στο γραφείο του Δημάρχου Δράμας. Μιλώντας για το θέμα αυτό στα «Χ» ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ τόνισε ότι: «Θέλουμε να δούμε πως θα μπορούσε να υπάρξει νομοθετικά μία λύση. Οι λύσεις είναι δυο δηλαδή ή θα γίνει μια δεύτερη λαϊκή αγορά με 50% μικροπωλητές και 50% παραγωγούς ή θα υπάρξει μια τακτοποίηση όπως έγινε με την αγορά του Δοξάτου, κάτι που όμως αποτελεί θέμα του Υπουργείου Ανάπτυξης. Οι άνθρωποι παλεύουν για τα προς το ζην και θέλουμε να είμαστε κοντά τους. Θα πρέπει να δοθεί κάποια λύση για να μην είναι εκτεθειμένοι. Δεν είναι καλό να φθάνουμε σε τέτοιες καταστάσεις. Είμαστε μια μικρή κοινωνία και καλό είναι να ομονοούμε…».
Στην διάρκεια της συνάντησης στο δημαρχείο χθες Δευτέρα, συμμετείχε και ο Αντιδήμαρχος κ. Μιχάλης Τάσσου που χειρίζεται τα θέματα της λαϊκής αγοράς . Όπως είπε στα «Χ»: «Έγινε μια προσπάθεια να κατευναστούν τα πνεύματα και να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Είπαμε ότι όλοι οι φορείς είμαστε υποχρεωμένοι να κινήσουμε κάθε διαδικασία ώστε να νομιμοποιηθεί η υφιστάμενη κατάσταση που δίνει μεροκάματο σε 120 οικογένειες».
Στη συνάντηση μετείχε και ο υποψήφιος δήμαρχος της παράταξης Πόλη+Ζωή κ. Κυριάκος Χαρακίδης ο οποίος επεσήμανε στα «Χ»: «Στη συνάντηση ακούστηκαν όλες οι απόψεις. Νομίζω ότι υπάρχει ένα συναινετικό κλίμα, για να λυθούν τα όποια προβλήματα υπάρχουν και από την πλευρά των παραγωγών και από την πλευρά των μικροπωλητών. Σε αυτό το πνεύμα θα κινηθούμε όλοι μαζί οι εμπλεκόμενοι φορείς, προκειμένου να υπάρξουν και νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες θα λύσουν το πρόβλημα κυρίως της αγοράς των παραγωγών του Σαββάτου. Δηλαδή να νομιμοποιηθεί η αγορά του Σαββάτου για να μην υπάρχουν προβλήματα».
Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Κυριάκος Αποστολίδης που εκπροσώπησε την παράταξη Project για τη Δράμα, στην ίδια συνάντηση τόνισε στα «Χ»: «H σύσκεψη στο γραφείο του δημάρχου ήταν ευρεία. Έγινε προσπάθεια να δοθούν αμοιβαίες εξηγήσεις και να πρυτανεύσει η λογική, για να δούμε τι θα γίνει με την καταγγελία που κατατέθηκε και να μπορέσει να επιλυθεί το ζήτημα για το κοινό όφελος και των δυο σωματείων. Το κλίμα ήταν βεβαρημένο, και υπήρξαν συζητήσεις. Οι εκπρόσωποι και των δυο σωματείων είπαν ότι θα απευθυνθούν στα μέλη τους για να υπάρξει κοινή λύση. «Νομίζω ότι και οι δυο συνειδητοποίησαν και ειπώθηκε από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη ότι μια τέτοια κατάσταση δεν συμφέρει κανέναν και ότι μπορεί να δημιουργηθούν δυσεπίλυτα προβλήματα από τα οποία άμεσα ζημιωμένες θα είναι και οι δύο πλευρές, αλλά σε τελική ανάλυση και ο καταναλωτής».
Σύμφωνα με πληροφορίες των «Χ» στη διάρκεια της συζήτησης έγινε προσπάθεια να αποσυρθεί η καταγγελία για τη σαββατιάτικη αγορά και αφού ηρεμήσουν τα πνεύματα να υπάρξει μια ευρύτερη συζήτηση για να μπορέσουν να λειτουργήσουν αυτές τις ημέρες.