– Καταλυτική η στήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας στην προσπάθεια των οινοπαραγωγών
– Γ. Καλαϊτζίδης στα «Χ»: «Σε πρώτη φάση, η προσπάθεια μας είναι να αποκτήσει Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης το λευκό κρασί που θα προέρχεται από Σοβινιόν Μπλαν με Ασύρτικο, σε κάποια αναλογία»
Σημαντική ώθηση στις οινοποιητικές επιχειρήσεις της Δράμας δίνει η απόφαση τού Περιφερειακού Συμβουλίου Αν. Μακεδονίας – Θράκης, στο οποίο τη Δευτέρα 30 Αυγούστου υπερψηφίστηκε η πρόταση της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας για τη χρηματοδότηση του τεχνικού φακέλου υποψηφιότητας που αφορά την αναγνώριση κρασιών της Δράμας ως Π.Ο.Π. (Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης).
Η επίτευξη της θέσπισης ζώνης Π.Ο.Π. για τη Δράμα είναι μία επίπονη διαδικασία, που θα λάβει τελική έγκριση από τους αρμόδιους φορείς στην Ε.Ε.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Οινοπαραγωγών Δράμας, κ. Γιάννης Καλαϊτζίδης, διευκρίνισε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ότι εδώ και αρκετό καιρό τα οινοποιεία της Δράμας προσφέρουν πολύ ποιοτικά προϊόντα οίνου και τα εξάγουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ωστόσο, η Δράμα αλλά και η Καβάλα δεν έχουν οίνους Π.Ο.Π. (Προστατευόμενης Ονομασίας Προελεύσεως). Οι οινοποιοί της περιοχής, λοιπόν, αποφάσισαν να καταβάλλουν προσπάθεια προκειμένου η Δράμα να αποκτήσει οίνους Προστατευόμενης Ονομασίας Προελεύσεως.
«Πρόκειται για χρονοβόρες διαδικασίες που περιλαμβάνουν προετοιμασία φακέλων, ελέγχους και μία γενικά μεγάλη διαδικασία. Είχαμε ζητήσει για το θέμα αυτό τη συνδρομή της περιφέρειας και υποσχέθηκαν ότι θα το κάνουν. Ο φάκελος της υποβολής του αιτήματος περιλαμβάνει τη συμμετοχή πανεπιστημίων, μελετητών κλπ. Η Περιφέρεια Α.Μ.Θ. ανέλαβε να χρηματοδοτήσει την δημιουργία αυτού του φακέλου» εξήγησε ο κ. Καλαϊτζίδης.
Οι περιοχές Π.Ο.Π. είναι ποιοτικά αναγνωρισμένες περιοχές, εξηγεί ο πρόεδρος της Ένωσης Οινοπαραγωγών Δράμας και προσθέτει: «Ο χαρακτηρισμός Π.Ο.Π. δεν δίνεται για όλα τα κρασιά, αλλά για κάποιες ποικιλίες. Σε πρώτη φάση, η προσπάθεια μας είναι να αποκτήσει Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης το λευκό κρασί που θα προέρχεται από Σοβινιόν Μπλαν με Ασύρτικο, σε κάποια αναλογία. Αυτού του τύπου το κρασί το παράγουμε όλοι στη Δράμα. Για τον λόγο αυτό, μας ενδιαφέρει τα μπουκάλια μας να βγαίνουν ως Π.Ο.Π. Η ένδειξη αυτή είναι δείγμα ελέγχου και ποιότητας. Έτσι εκλαμβάνεται από τους επαγγελματίες που ασχολούνται με το κρασί. Τα κρασιά Π.Ο.Π. ελέγχονται πολύ αυστηρότερα σε διάφορα επίπεδα. Για παράδειγμα, πόση παραγωγή θα έχουν ή πότε θα γίνει ο τρύγος. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ελέγχει πολύ περισσότερο όλη αυτή τη διαδικασία. Άρα πίσω από ένα μπουκάλι που θα έχει ταινία Π.Ο.Π. διασφαλίζεται σε ένα αρκετά μεγάλο βαθμό και η ποιότητα».
Η ετικέτα Π.Ο.Π. έχει, πάντως, σχέση και με την αναγνωρισιμότητα του προϊόντος στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στη διεθνή αγορά εξετάζουν εάν ένα προϊόν έχει ένδειξη Π.Ο.Π. ή Π.Γ.Ε. (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη). Στο σημείο αυτό σημειώνεται ότι τα κρασιά της Δράμας έχουν Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη. «Μετά από αυτή την κατηγορία, ακολουθούν οι επιτραπέζιοι οίνοι και πιο ευτελή κρασιά τα οποία δεν υφίστανται κανέναν έλεγχο» σύμφωνα με όσα αναφέρει ο κ. Γιάννης Καλαϊτζίδης.
Σε γενικές γραμμές, η εξασφάλιση της ετικέτας Π.Ο.Π. για συγκεκριμένους τύπους κρασιού του Νομού Δράμας σημαίνει περαιτέρω ανάπτυξη των προοπτικών του κλάδου της τοπικής οινοποιίας, τόσο με την ανάπτυξη των υπαρχόντων επιχειρήσεων όσο και με τη δημιουργία νέων. Από την άλλη πλευρά, μία τέτοια εξέλιξη σημαίνει ότι η Δράμα αποκτά επιτέλους μία αναγνωρισιμότητα σε προϊόντα Π.Ο.Π., που δεν την έχει μέχρι σήμερα.
Σχετικά με την προοπτική αυτή, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Οινοποιών της Δράμας, διανοίγεται και η πρόσβαση των τοπικών οινοποιητικών επιχειρήσεων σε νέες αγορές του εξωτερικού: «Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε και δημόσια τον Αντιπεριφερειάρχη, κ. Γιώργο Παπαδόπουλο, αλλά και τον Περιφερειάρχη, κ. Χρήστο Μέτιο, που στηρίζουν την προσπάθεια αυτή. Είναι πολύ σημαντικό διότι όχι μόνο η Δράμα αλλά και η Ανατολική Μακεδονία γενικότερα δεν έχει οίνους με ετικέτα Π.Ο.Π. και τελικά θα αποκτήσει».