– Την προσφυγή στο Ελεγκτικό Συνέδριο για να τις ξεπεράσει αποφάσισε η Οικονομική Επιτροπή της ΠΑΜΘ
– Το αγρόκτημα Δοξάτου έχει κηρυχθεί υπό αναδασμό το έτος 2007
Την προσφυγή στο Ελεγκτικό Συνέδριο για την ανάκληση σχετικής πράξης του αναπληρωτή Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας η οποία σχετίζεται με την εκτέλεση του έργου «Μελέτη Αναδασμού Αγροκτήματος Δοξάτου Π.Ε. Δράμας», αποφάσισε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Πρέπει να σημειωθεί ότι όλες οι συμβάσεις που ξεπερνούν ένα ορισμένο ποσό πρέπει να περνούν από προσυμβατικό έλεγχο του Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση φαίνεται ότι υπήρξαν κάποια γραφειοκρατικά κωλύματα για να προχωρήσει η σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου. Για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας ΑΜΘ, να ασκηθούν ένδικα μέσα στο Ελεγκτικό Συνέδριο πιθανόν στις αρχές Αυγούστου, προκειμένου να ξεπεραστούν αυτά τα εμπόδια.
Πάντως όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ των ΧΡΟΝΙΚΩΝ της Δράμας, ακόμη και στην περίπτωση που δεν γίνει δεκτή η θέση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, υπάρχει η δυνατότητα, η διαδικασία για την υλοποίηση του έργου να γυρίσει στο στάδιο όπου παρατηρήθηκαν τα όποια προβλήματα και να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις, προκειμένου να προχωρήσει η σύμβαση με τον ανάδοχο που έχει προκύψει από το διαγωνισμό.
Η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης λήφθηκε με το σκεπτικό ότι η ανάγκη να υπογραφεί η σύμβαση για την ανάθεση της μελέτης και να εκτελεστεί η μελέτη του αναδασμού είναι πολύ κρίσιμη για την τοπική κοινωνία δεδομένου ότι το αγρόκτημα Δοξάτου έχει κηρυχθεί υπό αναδασμό το έτος 2007. Επίσης σε περίπτωση που δεν θα επιτραπεί η υπογραφή της σύμβασης, τότε για να επαναπροκηρυχθεί η μελέτη, θα χρειαστεί 1 έως 2 χρόνια.
Η περιοχή του αναδασμού αφορά 19.000 στρέμματα στο Δοξάτο. Μέχρι σήμερα στην περιοχή που είχε κηρυχθεί αναδασμός από το 2007, δεν μπορούσαν να γίνουν μια σειρά από εργασίες που έχουν άμεση σχέση με το αγροτικό εισόδημα των κατοίκων. Στην περιοχή που κηρύσσεται ο αναδασμός δεν μπορεί κανένας αγρότης να κάνει δραστηριότητες όπως για παράδειγμα η δημιουργία γεώτρησης για πότισμα, η παραγωγή πολυετούς καλλιέργειας (πχ καλλιέργεια δέντρων). Επίσης δεν μπορεί να κάνει και καμία υποδομή όπως για παράδειγμα μια αποθήκη ή μια κτηνοτροφική μονάδα. Η υλοποίησή του αναδασμού θα δώσει ανάσα σε εκατοντάδες αγρότες μιας περιοχής.