– Μία αξιέπαινη προσπάθεια που γίνεται πράξη, χάρη στη γενναιόδωρη χορηγία της ΚΥΚΛΩΨ
– Αρχοντικά της περιοχής με εντυπωσιακές οροφογραφίες, καπνόσπιτα με απλούς όγκους αλλά και κτίσματα λαϊκής μακεδονικής αρχιτεκτονικής σε ένα λεύκωμα του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Δοξάτου
Με στόχο την ανάδειξη τής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς τής περιοχής μας και ειδικότερα της περιοχής του Δοξάτου, ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Δοξάτου προχώρησε στην έκδοση ενός πολύ σημαντικού λευκώματος που καταγράφει και παρουσιάζει την ιστορία της περιοχής μέσα από το πλούσιο παραδοσιακό κτηριακό της απόθεμα.
Η προσπάθεια του συλλόγου υλοποιήθηκε χάρη στην οικονομική στήριξη της ΚΥΚΛΩΨ. Το λεύκωμα έχει τίτλο: «Η Αρχιτεκτονική Κληρονομιά του Δοξάτου Δράμας» και περιλαμβάνει έργα φιλοτεχνημένα από τον αρχιτέκτονα και εικαστικό Γιάννη Νάνου. Στο λεύκωμα περιλαμβάνονται αρχοντικά της περιοχής με εντυπωσιακές οροφογραφίες, καπνόσπιτα με απλούς όγκους αλλά και κτίσματα λαϊκής μακεδονικής αρχιτεκτονικής που συνθέτουν την ιστορία του Δοξάτου στο πέρασμα του χρόνου.
Η πρόεδρος του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Δοξάτου, κα Μαρία Ζαφειροπούλου, είπε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας»: «Η προσπάθεια ξεκίνησε με αφορμή μία έκθεση ζωγραφικής που έγινε το 2014 στο Πνευματικό Κέντρο του Δοξάτου, με έργα του αρχιτέκτονα και εικαστικού Γιάννη Νάνου που έχει καταγωγή από το Δοξάτο. Η έκθεση περιλάμβανε έργα με θεματολογία από τα αρχοντικά και τα καπνόσπιτα του Δοξάτου. Από την περίοδο εκείνη ο σύλλογος μπήκε στη σκέψη τόσο να αποκτήσει αυτά τα έργα για να εκτίθενται μόνιμα στο Πνευματικό Κέντρο όσο και να εκδώσει ένα λεύκωμα με θέμα την αρχιτεκτονική κληρονομιά του Δοξάτου.
»Πριν από δύο χρόνια περίπου, χάρη στη γενναιόδωρη χορηγία της ΚΥΚΛΩΨ, κατορθώσαμε να αποκτήσουμε αυτά τα έργα, να τα ψηφιοποιήσουμε, να τα κορνιζάρουμε για να εκτίθενται σε μόνιμη βάση στο Πνευματικό Κέντρο. Από τότε τέθηκαν οι βάσεις και για τη δημιουργία του λευκώματος, που βασίζεται σε αυτά. Το λεύκωμα περιλαμβάνει κείμενα του καθηγητή Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Ευάνθη Χατζηβασιλείου, της Αρχιτέκτονος Μηχανικού κας Ευαγγελίας Καμπούρη, του Φιλόλογου – Δρ. Βυζαντινής Αρχαιολογίας κ. Βασίλη Μεσσή, της φιλόλογου κας Δήμητρας Χατζηδημητρίου και άλλων» σημειώνει η πρόεδρος του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Δοξάτου.
Το λεύκωμα που διατίθεται από τον σύλλογο έχει εκδοθεί σε δύο μορφές, την απλή και την πολυτελή έκδοση που περιέχει το λεύκωμα και 8 αντίγραφα επιλεγμένων έργων του Γιάννη Νάνου.
Η συνύπαρξη των διαφορετικών αυτών μορφών αρχιτεκτονικής που περιλαμβάνονται στο λεύκωμα προβάλλει μία σύνθεση άξια προσοχής, με όλα τα ιστορικά και καλλιτεχνικά στοιχεία του οικισμού, που θα μπορούσαν να κινήσουν το ενδιαφέρον της Πολιτείας, ώστε να τεθεί υπό καθεστώς ενιαίας προστασίας. Η ιδιαίτερη, μάλιστα, χρήση των καπνόσπιτων, που συνδύαζαν την επεξεργασία του καπνού με τους χώρους κατοικίας, μπορεί να τα θέσει ως αντιπροσωπευτικά κτίσματα του Δοξάτου, σημαντικά για τη μελέτη της τοπικής αρχιτεκτονικής. Τα στοιχεία ταυτότητας των κτισμάτων, με τα ιδιαίτερα γνωρίσματα και την ιστορία που τα συνοδεύει, έχουν συντεθεί με βάση τις προφορικές μαρτυρίες των ιδιοκτητών και κατοίκων της κωμόπολης, όπως τις θυμούνται από αφηγήσεις των προγόνων τους, σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι άνθρωποι του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Δοξάτου.