Προβλήματα με την υψηλή πίεση του νερού στην οδό Περδίκα

0
3309

– Συνεχείς βλάβες στα υδραυλικά και ζημιές αναφέρουν κάτοικοι της περιοχής
– Τι λύση προτείνει η ΔΕΥΑΔ. Πού οφείλεται το πρόβλημα;

Βλάβες στα υδραυλικά των σπιτιών και συνεχή προβλήματα από την υψηλή πίεση του νερού στο δίκτυο ύδρευσης, αντιμετωπίζουν όπως αναφέρουν στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» κάτοικοι της οδού Περδίκα. Οι ίδιοι διερωτώνται αν μπορεί να υπάρξει κάποια λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν καθώς και αν υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης από τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Δράμας, σημειώνοντας ότι η τοποθέτηση του νέου δικτύου ύδρευσης έγινε για να λύσει προβλήματα και όχι να δημιουργήσει περισσότερα.
Τα «Χ» απευθύνθηκαν στην ΔΕΥΑΔ θέτοντας το πρόβλημα που υπάρχει στην περιοχή της οδού Περδίκα, από το ύψος της οποίας μέχρι και το γήπεδο της Δόξας εδώ και ενάμιση χρόνο περίπου η παροχή του νερού γίνεται από το νέο δίκτυο ύδρευσης.
Μιλώντας στα «Χ» ο υπεύθυνος των Τεχνικών Υπηρεσιών της ΔΕΥΑΔ κ. Μαρίνος Χατζηκωνσταντίνου, εξηγεί ότι σε όλη την οδό Περδίκα, εδώ και ενάμιση χρόνο, έχει διατεθεί νερό από το καινούργιο δίκτυο ύδρευσης. Επειδή ακριβώς το νέο δίκτυο δεν έχει διαρροές, το νερό φθάνει στα σπίτια με πίεση γύρω στις 7 ατμόσφαιρες ενώ η πίεση από το παλιό δίκτυο έφθανε στους καταναλωτές με πίεση που δεν ξεπερνούσε τις 5 ατμόσφαιρες, καθώς όπως είναι φυσικό είχε διαρροές και φθορές λόγω της πολύχρονης χρήσης του. Όσον αφορά τις βλάβες που παρατηρούνται στα υδραυλικά των οικοδομών στη συγκεκριμένη οδό αυτά δεν οφείλονται στην πίεση με την οποία φθάνει το νερό στην οικιακή κατανάλωση αλλά στα υλικά του εσωτερικού δικτύου των οικοδομών που θα έπρεπε να έχουν αντοχές για πίεση μέχρι 10 ατμόσφαιρες, σύμφωνα με όσα επισημαίνει ο κ. Χατζηκωνσταντίνου.
Σε ότι αφορά τις ενέργειες που θα μπορούσε να κάνει η ΔΕΥΑΔ προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, ο ίδιος εξηγεί ότι η ΔΕΥΑΔ δεν μπορεί να μειώσει την πίεση του νερού στο δίκτυο, καθώς κάτι τέτοιο θα είχε ως συνέπεια να μην ανεβαίνει το πόσιμο νερό στα διαμερίσματα που βρίσκονται στους υψηλότερους ορόφους των πολυκατοικιών. Η ΔΕΥΑΔ δεν μπορεί να αλλάξει το ύψος της πίεσης του νερού και για το ότι η θέση του Κορυλόβου όπου βρίσκονται οι δεξαμενές της ΔΕΥΑΔ σε σχέση με την οδό Περδίκα έχει υψομετρική διαφορά 70 μέτρων. Αυτό σημαίνει ότι η πίεση στο δίκτυο θα είναι 7 ατμόσφαιρες.
«Αυτό που μπορούν να κάνουν οι καταναλωτές στην περιοχή, είναι να βάλλουν έναν μειωτή πίεσης στην παροχή της πολυκατοικίας, για να έχουν σταθερή ρυθμιζόμενη πίεση από τους ίδιους. Ένας οικοδομικός μειωτής δεν κοστίζει ούτε 50 ευρώ. Η μείωση της ροής του νερού από τα υδρόμετρα των διαμερισμάτων δεν πρόκειται να αλλάξει την πίεση του νερού. Θα μειωθεί η ροή αλλά η πίεση θα παραμείνει η ίδια. Το πρόβλημα σχετίζεται και με το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη οδό υπάρχουν πολυκατοικίες παλαιότερης κατασκευής με εσωτερικά δίκτυα που είναι ήδη φθαρμένα από το χρόνο και δεν έχουν αντοχές» εξηγεί ο τεχνικός υπεύθυνος της ΔΕΥΑΔ.
Το ίδιο πρόβλημα θεωρητικά θα μπορούσε να συμβεί και σε άλλα σημεία όπου δημιουργούνται συνδέσεις με το νέο δίκτυο, αλλά αυτό δεν αποτελεί κανόνα, διότι παίζει ρόλο και η τοποθεσία της περιοχής, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο κ. Χατζηκωνσταντίνου. Για παράδειγμα, στην περιοχή της Αγίας Τριάδας ή στην περιοχή του Προφήτη Ηλία δεν μπορεί να διατεθεί νερό με πίεση 7 ατμόσφαιρες, λόγω του υψομέτρου. Η πίεση του νερού σε αυτές τις περιοχές είναι σαφώς μικρότερη. Παράλληλα στις περιοχές όπου υπάρχουν νεότερες οικοδομές υπάρχουν και πιο ανθεκτικά εσωτερικά δίκτυα ύδρευσης, που αντέχουν πίεση μέχρι και 10 ατμόσφαιρες. Σε αυτές τις περιπτώσεις και πάλι δεν δημιουργείται πρόβλημα καθώς η πίεση του νερού που διαθέτει η ΔΕΥΑΔ δεν ξεπερνά τις 7 ατμόσφαιρες.
Σημειώνεται ότι οι περιοχές εντός πόλης που συνδέθηκαν με το καινούργιο δίκτυο ύδρευσης είναι, η περιοχή του Προφήτη Ηλία, η περιοχή των Κρατικών και Ορτακινών όπως και η περιοχή μεταξύ της οδού Περδίκα και του γηπέδου της Δόξας Δράμας. Το επόμενο διάστημα θα συνδεθεί με το καινούργιο δίκτυο ύδρευσης και η περιοχή των Αμπελοκήπων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ