Θα λειτουργήσουν και αποτρεπτικοί μηχανισμοί για την κατάληψη θέσεων στάθμευσης που προορίζονται για ΑΜΕΑ
Σε ψηφιοποίηση της διαδικασίας ελεγχόμενης στάθμευσης των οχημάτων, προχωρά ο Δήμος της Δράμας, ο οποίος κατέθεσε πρόταση στο Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” που αφορά τις “Έξυπνες Πόλεις” και το σκέλος της κινητικότητας.
H συγκεκριμένη πρόσκληση στην οποία κατέθεσε πρόταση ο Δήμος Δράμας έχει συνολικό προϋπολογισμό 130 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει μέτρα και συστήματα πρόληψης, παρακολούθησης και ελέγχου στο πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας και Ασφάλειας, έξυπνα συστήματα και εφαρμογές στην κινητικότητα, την στάθμευση, την κυκλοφορία και την ηλεκτροκίνηση. Εμπεριέχει εξυπηρέτηση των πολιτών με ψηφιακές εφαρμογές και συστήματα αλλά και υποστήριξη του τοπικού θεματικού τουρισμού, έξυπνα συστήματα για την ανάδειξη του Πολιτισμού- Τουρισμού και μείωση της ενεργειακής σπατάλης στους δήμους.
Στο πλαίσιο της πρότασης σχεδιάζεται να δημιουργηθεί στον Δήμο Δράμας, μια ψηφιακή πλατφόρμα στην οποία θα δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να εντοπίζουν τις ελεύθερες θέσεις στάθμευσης, να προμηθεύονται το εισιτήριο τους και να σταθμεύουν το όχημά τους, ενώ θα λαμβάνουν και αυτοματοποιημένη ειδοποίηση όταν ο χρόνος που έχουν στη διάθεσή τους για στάθμευση θα έχει ολοκληρωθεί.
Η δυνατότητα αυτή θα είναι εφικτή μέσω ενός ασύρματου δικτύου και αισθητήρων του Δήμου Δράμας που θα εγκατασταθούν προκειμένου οι οδηγοί να ειδοποιούνται για τις κενές θέσεις στάθμευσης. Στην κατεύθυνση αυτή και μετά την τοποθέτηση των μηχανισμών θα δίνεται η δυνατότητα στις ελεγκτικές υπηρεσίες (εν προκειμένω τη Δημοτική Αστυνομία) να ελέγχει τις θέσεις στάθμευσης που είναι κατειλημμένες κ.ο.κ. Παράλληλα, θα λειτουργήσουν και αποτρεπτικοί μηχανισμοί για την κατάληψη θέσεων στάθμευσης που προορίζονται για Άτομα με Αναπηρία. Οι μηχανισμοί αυτοί θα περιλαμβάνουν εμπόδια που εμποδίζουν τη στάθμευση στις θέσεις αυτές και ταυτόχρονα θα επιτρέπουν την στάθμευση μόνο στα Άτομα με Αναπηρία που θα διαθέτουν πομπό για την άρση των εμποδίων.
Το πρόγραμμα επίσης προβλέπει έξυπνες στάσεις του Αστικού ΚΤΕΛ, αλλά και μηχανισμούς που θα αποτρέπουν την είσοδο σε πεζοδρόμους με την χρήση μπάρας ή με κινούμενα εμπόδια. Μέσα από αυτή τη διαδικασία ο Δήμος της Δράμας επιδιώκει να βελτιώσει την κατάσταση που αφορά τη στάθμευση των ΙΧ και όχι μόνο στο κέντρο της πόλης, όπου εδώ και πολλά χρόνια εμφανίζονται γνωστά αλλά ανεπίλυτα προβλήματα.