Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δράμας, η επανάληψη της ψηφοφορίας για την ανάδειξη του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης. Από την ψηφοφορία αναδείχθηκε νέος Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης ο κ. Αλέξανδρος Ράδος απόφοιτος του τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης του Δ.Π.Θ. Ο κ. Ράδος συγκέντρωσε 24 ψήφους, ενώ η συνυποψήφιά του κα Αναστασία Μαυρίδου συγκέντρωσε 5 ψήφους, σε ένα σύνολο 29 δημοτικών συμβούλων που συμμετείχαν στην ψηφοφορία.
Η προηγούμενη ψηφοφορία που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας για την ανάδειξη του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης είχε ακυρωθεί, καθώς η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης έκρινε, μετά από προσφυγή, ότι δεν διαφυλάχθηκε ο μυστικός χαρακτήρας της ψηφοφορίας και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων είχαν εκφράσει δημόσια τις προτιμήσεις τους πριν την ψηφοφορία, ενώ δεν είχε χρησιμοποιηθεί και παραβάν για την κάλπη. Η προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση είχε γίνει από την μια εκ των δυο υποψηφίων της προηγούμενης διαδικασίας, δηλαδή της δικηγόρου Αναστασίας Μαυρίδου.
Ποιος είναι ο ρόλος του Συμπαραστάτη
Ο «Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης» προσπαθεί εξωδικαστικά να λύσει τα προβλήματα που οι ίδιοι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις καταθέτουν και να αξιοποιήσει την δυνατότητα του διαλόγου για να ξεπεραστούν. Έτσι αποφεύγονται οι δικαστικές διενέξεις οι οποίες είναι μακροχρόνιες, δαπανηρές και ψυχοφθόρες και προσπαθεί μέσα από τον διάλογο και την διαμεσολάβηση να λύσει τα όποια προβλήματα. Οι συστάσεις του βέβαια δεν είναι δεσμευτικές, καθώς οι απόψεις και οι θέσεις των υπηρεσιών του Δήμου είναι κυριαρχικές, γιατί στην πραγματικότητα δεν είναι συστάσεις με την τυπική έννοια.
Προσπαθεί να εξετάσει την νομική και την ουσιαστική βασιμότητα μίας καταγγελίας και με ευρύτητα πνεύματος αλλά και με νομολογιακή κατοχύρωση να αναζητήσει την λύση που θα μπορούσε να δώσει ο ίδιος ο Δήμος στο πρόβλημα του πολίτη. Παρέχει προτάσεις λοιπόν, όχι συστάσεις. Αυτό που έχει να προτείνει στην δημοτική υπηρεσία κάθε φορά. Είναι η προτεινόμενη μέθοδος με την οποία θα λυθεί το πρόβλημα εσωτερικά από τον ίδιο τον Δήμο. Οπότε, δεν επιβάλλει κυρώσεις. Δεν είναι δεσμευτικές οι προτάσεις του και όσον αφορά στη λογική είναι η λογική της διαμεσολάβησης. Παράλληλα μπορεί να προβαίνει και σε διατύπωση προτάσεων για την βελτίωση της διοίκησης του Δήμου στις σχέσεις του με το κοινό. Ενώ βέβαια δεν αναιρείται και η λύση της καταφυγής του όποιου θιγόμενου στην αναζήτηση λύσης στο πρόβλημά του δια της δικαστικής οδού.