– Συμμετέχει με 7 υποψηφιότητες στον διαγωνισμό Bravo Schools
– Μιλά στα «Χ» η υποδιευθύντρια του σχολείου κ. Κυριακή Φωτιάδου
Με 7 υποψηφιότητες συμμετέχει στον διαγωνισμό Bravo Schools το 1ο ΕΠΑΛ Δράμας. Όσοι επιθυμούν να στηρίξουν την προσπάθεια του σχολείου μπορούν να το κάνουν μέχρι την Κυριακή 23 Μαΐου ψηφίζοντας στην ιστοσελίδα: https://bravo.sustainablegreece2020.com. μπορούν να επιλέξουν μία από τις τρεις κατηγορίες συμμετοχής στον διαγωνισμό (καλές πρακτικές, σχέδια μαθήματος, μαθητικές δημιουργίες), ενώ υπάρχει η δυνατότητα σε κάθε συμμετοχή πατώντας το κουμπί της προεπισκόπησης να διαβάσουν την πρακτική αναλυτικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει η δυνατότητα να ψηφιστούν έως 3 διαφορετικές συμμετοχές σχολείων για κάθε κατηγορία.
Όπως είπε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» η υποδιευθύντρια του σχολείου κ. Κική Φωτιάδου, ο διαγωνισμός έχει τρεις κατηγορίες: Η πρώτη κατηγορία ονομάζεται «Μαθητικές δημιουργίες», η δεύτερη «Σχέδια μαθήματος» και η τρίτη «Καλές Πρακτικές». Το 1ο ΕΠΑΛ Δράμας συμμετέχει και στις τρεις κατηγορίες, μετέχοντας στις «Δράσεις συνεργασίας με την τοπική και ευρύτερη κοινωνία», στις οποίες έχει εντάξει τη διαδικτυακή εκπομπή με θέμα «Ανακύκλωση» στο studio live streaming του 1ου ΕΠΑΛ Δράμας και τη διαδικτυακή εκπομπή με θέμα «Covid 19 και ψυχολογία μαθητών» στο studio live streaming του 1ου ΕΠΑΛ Δράμας.
Επίσης, το σχολείο έχει συμμετοχή στα «Εφαρμοσμένα σενάρια / καινοτόμα προγράμματα 2021» με το θέμα: «Ποδηλατώ και παράγω ενέργεια». «Το ποδήλατο είναι ένα αντικείμενο ιδιαίτερα αγαπητό σε όλους μας. Η χρήση του συμβάλλει σε έναν σημαντικό βαθμό στον περιορισμό αφενός των περιβαλλοντικών προβλημάτων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της κατασπατάλησης των φυσικών πόρων και αφετέρου των δαπανών στην περίοδο της οικονομικής κρίσης που διανύουμε. Συνδυάστηκε, λοιπόν, αυτό το πολύ αγαπητό αντικείμενο με ένα ηλεκτρονικό κύκλωμα με το οποίο ποδηλατούμε και παράγουμε ενέργεια. Οι μαθητές, με την καθοδήγηση και τη συμπαράσταση των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών, συγκέντρωσαν πληροφορίες σχετικά με το ποδήλατο (ιστορία, ποδήλατο και ενέργεια, κατηγορίες ποδηλάτων, ασφαλή χρήση ποδηλάτου, ποδήλατο και τέχνη, ποδήλατο στην πόλη). Επέλεξαν τα κατάλληλα εξαρτήματα και κατασκεύασαν τα απαραίτητα κυκλώματα όπου έκαναν το ποδήλατο να παράγει ενέργεια. Το έτοιμο πλέον ποδήλατο έχει τοποθετηθεί στον χώρο του σχολείου μας» δήλωσε η κ. Φωτιάδου.
Το σχολείο συμμετέχει ακόμη στις «Μαθητικές δημιουργίες» με βίντεο που αφορά κατασκευές με υλικά από τη φύση. Παράλληλα, όπως εξήγησε η κα Φωτιάδου, το σχολείο έκανε ένα ακόμα βίντεο με τίτλο «Όχι στον σχολικό εκφοβισμό», στο πλαίσιο του οποίου οι μαθητές έγραψαν ένα σενάριο και δημιούργησαν ένα βίντεο κατά του σχολικού εκφοβισμού.
Μία άλλη δράση έχει τίτλο: «Λέμε ΟΧΙ στον ρατσισμό στον χώρο του σχολείου». Στο πλαίσιο της δράσης αυτοί οι μαθητές ενημερώθηκαν από τους εκπαιδευτικούς για την παγκόσμια μέρα κατά του ρατσισμού (21 Μαρτίου) και κατόπιν οδηγιών χρησιμοποίησαν το ψηφιακό εργαλείο WORD ART για τη δημιουργία ψηφιακών συννεφόλεξων με λέξεις που αφορούν το θέμα. Έπειτα ένωσαν τα πιο αντιπροσωπευτικά από αυτά σε εφαρμογή για κολάζ και το τελικό προϊόν ήταν αφίσες-κολάζ για τον ρατσισμό, οι οποίες εκτυπώθηκαν και αναρτήθηκαν στον πίνακα ανακοινώσεων του σχολείου.
Στόχοι της δράσης ήταν: 1) η ευαισθητοποίηση στο θέμα του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας, 2) η ανάπτυξη ενσυναίσθησης, 3) η προώθηση της ισότητας και του σεβασμού, 4) η προσπάθεια αναγνώρισης πολλαπλών ρατσισμών που λειτουργούν με διάφορους τρόπους στο σχολικό περιβάλλον.
Μία ακόμα δράση στην οποία συμμετέχει το σχολείο έχει τίτλο: «Women in Leadership». Στο πλαίσιο αυτής της τελευταίας δράσης οι μαθητές στο μάθημα των Αγγλικών και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, ερεύνησαν στο διαδίκτυο και βρήκαν τα ονόματα «σημαντικών» γυναικών που διακρίθηκαν στην παγκόσμια πολιτική ιστορία. Με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών ξεχώρισαν δέκα ιδιαιτέρως σημαντικές γυναίκες πολιτικούς, μελέτησαν το βιογραφικό τους και, αφού ακολούθησε συζήτηση για την παγκόσμια προσφορά τους, δημιούργησαν παρουσίαση χρησιμοποιώντας το ψηφιακό εργαλείο emaze. Στη συνέχεια, μοιράστηκαν την εργασία τους με τα εταιρικά σχολεία του etwinning προγράμματος, Route to 2030, στο οποίο συμμετέχουν μαθητές από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και το Βέλγιο.
Στόχος της δράσης ήταν να γνωρίσουν οι μαθητές το έργο και τον ρόλο που έπαιξαν σημαντικές γυναίκες στην πολιτική από το μακρινό παρελθόν έως και σήμερα και να κατανοήσουν ότι η ισότητα των φύλων δεν αποτελεί μόνο ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα αλλά και απαραίτητο θεμέλιο για έναν ειρηνικό, βιώσιμο και με ευημερία κόσμο. Τέλος, στόχος ήταν και η εκμάθηση των ψηφιακών εργαλείων απαραίτητων κατά την περίοδο της τηλεκπαίδευσης σε συνδυασμό με την εξάσκηση της αγγλικής γλώσσας.