Ριζικές αλλαγές στο κέντρο της Δράμας προβλέπει το νέο masterplan του αρχιτεκτονικού οίκου «FOSTERS»

0
1929

Οι παρεμβάσεις που προβλέπει η μελέτη αλλάζουν την μορφή τόσο της πλατείας Ελευθερίας όσο της οδού Εθνικής Αμύνης και του Δημοτικού Κήπου


 

Το απόγευμα της Τετάρτης 17 Μαΐου, στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου Δράμας, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης για τη νέα Προγραμματική Περίοδο ΕΣΠΑ 2021-2027 παρουσιάστηκε από την ομάδα των μελετητών η μελέτη του έργου πυρήνα που χρηματοδοτεί η Raycap και αλλάζει το κέντρο της πόλης, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη τύπου προς τα μέσα ενημέρωσης το πρωί της Παρασκευής, ο Δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος.
Οι παρεμβάσεις που προβλέπει η μελέτη αλλάζουν την μορφή τόσο της πλατείας Ελευθερίας όσο της οδού Εθνικής Αμύνης και του Δημοτικού Κήπου. Αύξηση του πρασίνου, λιγότερος χώρος για την κίνηση των οχημάτων, περισσότερη προσβασιμότητα για όλους, σχεδιασμός για λιγότερη ρύπανση και δημιουργία ενός χαρακτηριστικού θόλου στην πλατεία Ελευθερίας, είναι κάποιες από τις παρεμβάσεις που προβλέπονται στη μελέτη.
«Το masterplan που παρουσίασαν από κοινού ο διεθνούς φήμης πολυβραβευμένος αρχιτεκτονικός οίκος «FOSTERS», με έδρα το Λονδίνο, έχει βάλει την υπογραφή του σε εκατοντάδες εμβληματικά έργα σε όλο τον κόσμο» τόνισε στην διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε για το ίδιο θέμα ο Δήμαρχος Δράμας. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι: «Μερικά εξ αυτών ο Εθνικός βοτανικός κήπος της Ουαλίας, το στάδιο Wembley, το Γερμανικό Κοινοβούλιο μέχρι και το Διεθνές αεροδρόμιο του Hong – Kong και το βραβευμένο Ελληνικό γραφείο αρχιτεκτονικής τοπίου Παγκάλου & Συνεργάτες. Είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων στον κύριο Αποστολίδη, Ιδιοκτήτη της Δραμινής εταιρείας «RAYCAP», για την συνεργασία που ξεκίνησε το 2015 όταν αναλάβαμε τα ηνία του Δήμου Δράμας, ο οποίος μοιράζεται μαζί μας το όραμα για την πλήρη μεταμόρφωση του αστικού τοπίου της Δράμας και μας προσφέρει ευγενικά την χρηματοδότηση και αυτού του τόσο σπουδαίου masterplan για την εκπόνηση του οποίου επέλεξε ένα παγκοσμίου φήμης αρχιτεκτονικό γραφείο και το καλύτερο ελληνικό γραφείο αρχιτεκτονικής τοπίου στη χώρα μας.
Η Δράμα αλλάζει έχοντας δίπλα της τους καλύτερους του κόσμου, τους καλύτερους της χώρας μας οι οποίοι μελετούν, σχεδιάζουν και εμπνέονται από το όραμά μας για μια σύγχρονη πόλη, Ευρωπαϊκών προοπτικών, με σεβασμό στον πολιτισμό, στην ιστορία της, στις παιδικές αναμνήσεις μας και στον μοναδικό της φυσικό πλούτο».
Στο πλαίσιο της παρουσίασης της μελέτης στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης πραγματοποίησε αρχική εισήγηση ο κ. Άγγελος Κότιος, πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά, που ενεπλάκη με την ομάδα του στη σύνταξη της προηγούμενης φάσης της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης στον Δήμο Δράμας. Στην ίδια συνάντηση έγινε παρουσίαση των μελετών που αφορούν την ανάπλαση της περιοχής παρέμβασης από την αρχιτέκτονα τοπίου κ. Έλλη Παγκάλου, την αρχιτέκτονα μηχανικό κ. Πηλαδάκη και την αρχιτέκτονα μηχανικό κ. Ξύστρα. Επίσης τοποθετήθηκε ο κ. Κώστας Αποστολίδης πρόεδρος της Raycap, που έκανε δωρεά τις μελέτες του έργου. Την παρουσίαση της μελέτης παρακολούθησαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, δημοτικοί σύμβουλοι αλλά και εκπρόσωποι τοπικών φορέων και υπηρεσιών.
Σε ερώτημα των «Χ» σχετικά με το πόσο επηρεάζουν οι παρεμβάσεις της μελέτης την παιδική χαρά που πρόκειται να υλοποιηθείς τον Δημοτικό Κήπο Δράμας, ο Δήμαρχος Δράμας τόνισε: «Όλα αυτά θα προβλεφθούν στις μελέτες που κατατίθενται. Έχουμε στείλει τα πάντα. Αυτή τη στιγμή έχουμε να κάνουμε με το καλύτερο γραφείο σχεδόν στον κόσμο. Αυτό για εμάς είναι πάρα πολύ θετικό, με ότι αυτό συνεπάγεται για την αναγνώριση της πόλης μας σε παγκόσμιο επίπεδο».
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Δήμαρχος Δράμας η μελέτη αναμένεται να κατατεθεί στην Διαχειριστική Αρχή τον Ιούνιο του 2022 με στόχο την ένταξή της στο νέο ΕΣΠΑ της περιόδου 2021 – 2027.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!