Η κατοχύρωση αποσόβησε ένα σοβαρό πρόβλημα για τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας
Παρουσίαση του Μακεδονικού Σήματος «M MACEDONIA THE GREAT» σε εκπροσώπους παραγωγικών κλάδων της περιοχής μας αλλά και στα μέσα ενημέρωσης πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο ξενοδοχείο Κούρος της Δράμας από τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (Σ.Ε.Β.Ε.) και το Επιμελητήριο της Δράμας, με την παρουσία και του προέδρου του Σ.Ε.Β.Ε., κυρίου Σίμου Διαμαντίδη.
Σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει ήδη ο Σ.Ε.Β.Ε., το Μακεδονικό Σήμα μπορεί να χρησιμοποιείται από όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις, τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες των οποίων προέρχονται από τις γεωγραφικές Περιφέρειες της Δυτικής Μακεδονίας, της Κεντρικής Μακεδονίας και τις Π.Ε. Δράμας και Καβάλας και είναι ή θα γίνουν μέλη του Σ.Ε.Β.Ε..
Λίγο πριν από την έναρξη της παρουσίασης στη Δράμα, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου της Δράμας, κ. Στέφανος Γεωργιάδης, τόνισε: «Έχουμε τη χαρά να υποδεχόμαστε στη Δράμα τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος και τον πρόεδρό του, κ. Σίμο Διαμαντίδη. Ο Σ.Ε.Β.Ε. υποδέχεται τις εξαγωγικές επιχειρήσεις στους κόλπους του και τις υποστηρίζει. Στο πλαίσιο αυτό, τα επιμελητήρια συνεργάζονται με τον Σ.Ε.Β.Ε. Έχω τη χαρά να πω ότι σήμερα στη Δράμα παρουσιάζεται το Μακεδονικό Σήμα. Είναι αυτό για το οποίο πάλεψε ο Σ.Ε.Β.Ε. σε συνεργασία και με τα επιμελητήρια, για να μπορέσουμε να πιστοποιήσουμε ουσιαστικά ένα σήμα των προϊόντων που παράγονται στη μακεδονική γη, στην Ανατολική, την Κεντρική και τη Δυτική Μακεδονία. Οι όροι και οι προϋποθέσεις αυτού του σήματος θα αναπτυχθούν στην παρουσίαση. Φυσικά και θα ακολουθήσει μια μεγάλη προβολή αυτού του σήματος το αμέσως επόμενο διάστημα. Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό δίπλα στην ελληνική σημαία να τοποθετείται ένα τέτοιο σήμα που πιστοποιεί ουσιαστικά την προέλευση από τη μακεδονική γη. Τα προηγούμενα χρόνια μιλούσαμε πολύ για αυτά τα θέματα, αλλά το κυρίαρχο για εμάς ήταν το οικονομικό ζήτημα που προκαλούσε για τα προϊόντα. Ουσιαστικά η υιοθέτηση η υιοθέτηση του όρου «Μακεδονικό», «Μακεδονική» από τη γείτονα χώρα. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι αυτό, το Μακεδονικό Σήμα, μας δίνει ένα προβάδισμα για τα προϊόντα και τις επιχειρήσεις μας».
Ο πρόεδρος του Σ.Ε.Β.Ε., κ. Σίμος Διαμαντίδης, είπε από την πλευρά του, αναφερόμενος στο ιστορικό της προσπάθειας για την καθιέρωση του σήματος: «Η συμφωνία των Πρεσπών δεν προέβλεπε ότι τα προϊόντα της Βόρειας Μακεδονίας θα ονομάζονται βορειομακεδονικά και από εκεί ξεκίνησε το πρόβλημα. Υπάρχει μία σύγχυση στο εξωτερικό. Όταν αναφέρονται σε «μακεδονικά προϊόντα», αναφέρονται στη γείτονα χώρα. Αυτό εμείς ως Σ.Ε.Β.Ε. το είδαμε και αποφασίσαμε να φτιάξουμε ένα συλλογικό σήμα, το οποίο έχουμε πλέον κατοχυρώσει (στο Ευρωπαϊκό Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας, που εδρεύει στο Αλικάντε της Ισπανίας) για όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που παράγονται στην ελληνική Μακεδονία. Μετά την κατοχύρωση αυτή συναντήσαμε κάποια προβλήματα, κάποιες ενστάσεις από τις επιχειρήσεις της γείτονος χώρας. Όλες έχουν καταρριφθεί. Το σήμα είναι πλέον κατοχυρωμένο. Ο Σ.Ε.Β.Ε. το έχει στην ιδιοκτησία του και μπορεί να το δώσει δωρεάν στα μέλη του» τόνισε ο κ. Διαμαντίδης, ευχαριστώντας για τη φιλοξενία της παρουσίασης το Επιμελητήριο της Δράμας και τον πρόεδρό του, κ. Στέφανο Γεωργιάδη.
Σε αυτή την προσπάθεια ο Σ.Ε.Β.Ε. βρήκε σύμμαχο την ελληνική πολιτεία, όπως είπε ο πρόεδρος του Σ.Ε.Β.Ε. απαντώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας και συμπλήρωσε: «Έχουμε πάρει από το ΕΠΑΝΕΚ ένα πρόγραμμα αξίας 2 εκατ. ευρώ, μέσω του οποίου γίνονται όλες αυτές οι συγκεντρώσεις (παρουσιάσεις και προωθήσεις του σήματος). Θα πάρουμε και ένα ακόμα πρόγραμμα με το οποίο θα μπορούν οι επιχειρήσεις να παίρνουν μέρος σε εκθέσεις του εξωτερικού χωρίς να πληρώνουν, προβάλλοντας το Μακεδονικό Σήμα». Σχετικά με τη βοήθεια που παρείχε η πολιτεία και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Στέφανος Γεωργιάδης τόνισε: «Είναι πολύ σημαντική η βοήθεια της πολιτείας από την αρχή. Το πρόβλημα ήταν γνωστό. Να πω μόνο ότι έχουμε τέσσερις επιχειρήσεις της Δράμας που έχουν κατοχυρωμένο στην επωνυμία τους τον όρο «Μακεδονικό» ή «Μακεδονική», οι οποίες θα αντιμετώπιζαν ζήτημα όταν εμφανιζόταν στο εξωτερικό. Αυτό το πρόβλημα πλέον δεν υπάρχει και αυτό είναι πολύ σημαντικό».
Στην εκδήλωση που έγινε το βράδυ της Δευτέρας, παρουσιάστηκε το Μακεδονικό Σήμα αλλά και οι προϋποθέσεις που χρειάζεται κάποιος για να πάρει το σήμα και να το τοποθετήσει στα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που παρέχει. Ο Σ.Ε.Β.Ε. από την πλευρά του θα κάνει γνωστό το Μακεδονικό Σήμα, σε καμπάνιες, σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική, ώστε να γίνεται αντιληπτό από όλους όσοι βλέπουν το σήμα, ότι αφορά ένα ελληνικό και ευρωπαϊκό προϊόν με καλό brand name από την ελληνική Μακεδονία. Στόχος του Σ.Ε.Β.Ε. είναι επίσης να προωθήσει το σήμα και σε όλη την Ελλάδα, όχι μόνο στα προϊόντα αλλά και σε κάποιες μπροσούρες και κάδρα, ώστε να καταλαβαίνουν εκατομμύρια τουριστών που έρχονται στην Ελλάδα ότι πρόκειται για ένα ελληνικό σήμα που αφορά τη Μακεδονία και να σταματήσει πλέον η σύγχυση που υπάρχει στο εξωτερικό για τα μακεδονικά προϊόντα.
[…] […]