– Έρευνα και στους περιφερειακούς δήμους της Δράμας για θανάτους από καρκίνο
– Με 230 εγγραφές, 118 συμμετοχές στην πλατφόρμα, 10 στρογγυλές τράπεζες και 4 διαλέξεις ολοκληρώθηκε το φετινό ογκολογικό επιστημονικό συμπόσιο
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος το επιστημονικό συμπόσιο της εταιρείας «Η Δράμα ενάντια στον καρκίνο» με θέμα «Καρκίνος και ποιότητα ζωής». Το συμπόσιο αρχικά επρόκειτο να γίνει με υβριδικό τρόπο, δηλαδή τόσο με παρουσιάσεις στο ξενοδοχείο Κούρος όσο και με συμμετοχές μέσω διαδικτύου.
Τελικώς, για λόγους προστασίας από την πανδημία, το συμπόσιο έγινε αποκλειστικά και μόνο διαδικτυακά.
Στην επιστημονική επιτροπή και του φετινού 7ου επιστημονικού συμποσίου προήδρευσαν ο κ. Σάββας Παπαδόπουλος, πρόεδρος της εταιρείας «Η Δράμα ενάντια στον καρκίνο» και MD, IFCAP, Παθολογοανατόμος, Διευθυντής Παθολογοανατομικού Εργαστηρίου ΥΓΕΙΑ και ο κ. Χαράλαμπος Ανδρεάδης, Παθολόγος – Ογκολόγος και διευθυντής της Γ’ Παθολογικής Ογκολογικής Κλινικής του Θεαγένειου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου.
Όπως ανέφερε ο κ. Χαράλαμπος Ανδρεάδης, σχετικά με τη φετινή διοργάνωση του συμποσίου, πραγματοποιήθηκαν, διαδικτυακά, 10 στρογγυλές τράπεζες, 4 διαλέξεις και έγιναν 230 εγγραφές ενώ υπήρξαν 118 μοναδικοί επισκέπτες στην πλατφόρμα μετάδοσης. Ο κ. Ανδρεάδης χαρακτήρισε πολύ καλή τη συμμετοχή ευχαριστώντας όσους το παρακολούθησαν και ευχήθηκε το επόμενο επιστημονικό συμπόσιο να γίνει δια ζώσης στη Δράμα.
Σε σχέση με τα νεότερα δεδομένα στον χώρο της ογκολογίας, ο κ. Σάββας Παπαδόπουλος, πρόεδρος της εταιρείας «Η Δράμα ενάντια στον καρκίνο» ανέφερε μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ότι η νέα τεχνολογία σήμερα, η τεχνητή νοημοσύνη, μπαίνει πλέον αργά αλλά σταθερά και στη χώρα μας, τόσο σε επίπεδο διάγνωσης των βιοψιών, όσο και στην ακτινολογία και την απεικόνιση. «Αυτό είναι ένα σημαντικό στοιχείο. Όπως σημαντικό στοιχείο είναι και αυτό που ανέδειξε η κ. Λάλα, για τα βιοομοειδή και όλα τα φάρμακα τα οποία έχουν εγκριθεί από τον ΕΟΦ και τα οποία πρέπει να τα εμπιστευόμαστε. Το φθηνό φάρμακο δεν σημαίνει ότι δεν είναι το ίδιο καλό με το ακριβό φάρμακο όταν έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά. Αυτό είναι ένα μήνυμα που πρέπει να επαναλαμβάνεται».
Ο κ. Σάββας Παπαδόπουλος είπε, επίσης, ότι σε μεγάλο βαθμό έχει προχωρήσει η δεύτερη προσπάθεια καταγραφής των θανάτων από καρκίνο στον Νομό Δράμας και αυτή τη φορά η έρευνα του κ. Δ. Σωτηρόπουλου (Αιματολόγου και Διευθυντή στην Αιματολογική κλινική και την Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών του Νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου») πέρα από τον Δήμο Δράμας, περιλαμβάνει και τους περιφερειακούς δήμους. Πρόσθεσε ότι η εργασία του κ. Σωτηρόπουλου έγινε σε συνεργασία με τα ληξιαρχεία, τους δημάρχους αλλά και την πρόεδρο του Συλλόγου Καρκινοπαθών Δράμας κ. Ευγενία Σαραφίδου και την πρόεδρο της Ένωσης Κυριών Δράμας κ. Αλίκη Τσιαμούρα.
«Βγήκαν κάποια στοιχεία, αλλά δεν έχουν ακόμη επεξεργαστεί διότι ο όγκος των δεδομένων είναι πολύ μεγάλος. Είναι σημαντικό ότι η έρευνα αυτή έχει προχωρήσει σε όλους τους περιφερειακούς δήμους της Δράμας. Στο επόμενο συνέδριο, ίσως και πιο νωρίς, θα έχουμε πλήρη ανάλυση και σύγκριση όλων των δήμων και όλων των χρονικών περιόδων, για πέντε εξαετίες. Είναι μια αρκετά επίπονη μελέτη η οποία θα περαιωθεί και θέλει κάποιο χρόνο» πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος.
Ένα επίσης σημαντικό στοιχείο που επισημάνθηκε στο επιστημονικό συμπόσιο είναι η προσπάθεια που κάνει ο καθηγητής γυναικολογίας κ. Θ. Αγοραστός σε ό,τι αφορά το θέμα της εξάλειψης του καρκίνου, του τραχήλου της μήτρας και επιμένει για τον εμβολιασμό. Αυτό είναι ένα μήνυμα που πρέπει να περάσει στον κόσμο, δηλώνει ο ίδιο. «Πρέπει όλα τα κορίτσια να εμβολιάζονται. Το εμβόλιο δεν είναι κακό και δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα», σημειώνει ο κ. Σάββας Παπαδόπουλος και προσθέτει: «Ούτε ο χαρακτήρας μας θα αλλάξει, ούτε το DNA. Νομίζω ότι είμαστε λίγο πίσω ως χώρα. Πρέπει όλες οι μάνες χωρίς καμία επιφύλαξη να εμβολιάσουν τα κορίτσια πάνω από 12 ετών. Αλλά και τα αγόρια, γιατί ο HPV παίζει ρόλο και σε άλλα καρκινώματα, που δεν εμφανίζονται μόνο στη γυναίκα αλλά και στον άνδρα. Κατά συνέπεια ο εμβολιασμός ενάντια στον HPV είναι πολύ σημαντικός».
Σε σχέση με την προσπάθεια δημιουργίας ογκολογικής μονάδας στο Νοσοκομείο της Δράμας, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι, η προσπάθεια για την ογκολογική μονάδα συνεχίζεται όπως και η προσπάθεια να πειστούν οι βουλευτές συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης ώστε να ασκήσουν πιέσεις σε πολιτικό επίπεδο. Ταυτόχρονα, αναφερόμενος στο θέμα του μητρώου καταγραφής, είπε ότι αυτό είναι ζήτημα εξεύρεσης πόρων. «Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε εμείς στη Δράμα, θα έπρεπε να υπάρχει προ πολλού, όπως και σε όλα τα κράτη. Δυστυχώς αυτό δεν προχώρησε γιατί ενώ ξεκίνησε ο σχεδιασμός, στη συνέχεια δεν υπήρχαν οι απαραίτητοι πόροι. Όλα αυτά είναι θέμα ύπαρξης και κατανομής πόρων και προτεραιοτήτων, για την δημιουργία μητρώου καρκινοπαθών σε πανελλαδικό επίπεδο. Πιστεύω ότι ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο κ. Πιερρακάκης, έχει επιτελέσει πολύ σπουδαία δουλειά. Νομίζω ότι με τη συμβολή του κ. Πιερρακάκη και αυτό κάποια στιγμή θα γίνει πράξη».
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου επισημάνθηκε και η ανάγκη ύπαρξης ογκολογικής φροντίδας στη Δράμα από τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κ. Γεωργιάδη, ο οποίος αναφέρθηκε και στην προσπάθεια που έκανε κατά το παρελθόν για την καταγραφή των ογκολογικών ασθενών προκειμένου να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα. Αναφέρθηκε επίσης στη «μάχη» που έγινε ώστε να κρατηθούν τελικά τα πέντε από τα 7 κρεβάτια της ΜΕΘ στη Δράμα και εξέφρασε την άποψη ότι δεν υπάρχει έλλειψη ενδιαφέροντος από την πολιτεία, αλλά ότι το πρόβλημα βρίσκεται αλλού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μιλώντας στο συνέδριο και ο Βουλευτής της ΝΔ και γιατρός κ. Κώστας Μπλούχος είπε ότι η μέριμνα και το ενδιαφέρον από πλευράς πολιτείας είναι υπαρκτό. Δήλωσε ότι θα πρέπει, λόγω και της πανδημίας που εμφανίστηκε, να δοθεί η πολυτέλεια του πολιτικού χρόνου στην κυβέρνηση και παράλληλα ευχαρίστησε τα μέλη της εταιρείας «Η Δράμα ενάντια στον καρκίνο» για την προσπάθεια που κάνουν μέσα από το ετήσιο επιστημονικό συμπόσιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την πρώτη ημέρα του επιστημονικού συμποσίου, η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Δράμας κ. Ευγενία Σαραφίδου, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «Γιατροί ογκολόγοι καθώς και ογκολογικοί νοσηλευτές δεν πρέπει να μετατίθενται από
τις ογκολογικές κλινικές σε μονάδες Covid-19. Τη μία ημέρα να κάνουν εφημερία σε μονάδες Covid-19 και την άλλη να κάνουν χημειοθεραπεία σε ασθενείς. Με τον
τρόπο αυτό ενώ προσπαθούμε να γλιτώσουμε αυτούς που ασθενούν από τον ιό, θα δημιουργήσουμε εστίες μετάδοσης σε άλλους ασθενείς και το κακό θα είναι χειρότερο». Όπως είπε, «συνέπεια αυτής της κατάστασης θα είναι να οδηγηθούμε το επόμενο διάστημα σε μια έξαρση διαγνώσεων προχωρημένων καρκίνων με ότι συνέπεια μπορεί να έχει αυτό για την υγεία και τις επιλογές της θεραπευτικής αγωγής των ογκολογικών ασθενών». Επεσήμανε επίσης ότι παρατηρείται καθυστέρηση, ακόμα και τριών μηνών στις ακτινοθεραπείες, όπου με σκοπό την αποφυγή συνωστισμού, τα ραντεβού έχουν αραιώσει και ακόμα το Υπουργείο Υγείας δεν έχει δεσμευτεί για διεύρυνση της λειτουργίας των ακτινοθεραπευτικών τμημάτων, οδηγώντας έτσι τους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα, προσθέτοντας: «Και καλά για τους οικονομικά έχοντες, για τους μη έχοντες τι γίνεται; Και μέσα σε όλα αν προσθέσουμε και τα ψυχολογικά προβλήματα των ασθενών αντιλαμβανόμαστε πόσο δύσκολη είναι η κατάστασή τους». Σε άλλο σημείο η κ. Σαραφίδου τόνισε: «Η ολοκληρωμένη φροντίδα και ο ρόλος της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (Π.Φ.Υ.) αντιλαμβανόμαστε ότι είναι πολύ σημαντικό ζήτημα καθώς προαναφέραμε ότι πολλοί ασθενείς έχουν καθυστερήσεις στην έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη και θα πρέπει να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση για την αντιμετώπιση του θέματος..».