Αρχική Δράμα Σε δοκιμαστική λειτουργία θα τεθεί ο μετρητής ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Σε δοκιμαστική λειτουργία θα τεθεί ο μετρητής ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Τοποθετήθηκε δίπλα από το Δημοτικό Ωδείο της Δράμας, τις προηγούμενες ημέρες

0
226

Περισσότερο φώς σε ένα θολό τοπίο, αν όχι στο σκοτάδι, επιχειρεί να ρίξει ο σχεδιασμός της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που περιλαμβάνει την εγκατάσταση μετρητών ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη Δράμα και τους άλλους μητροπολιτικούς δήμους και όχι μόνο στην Περιφέρεια ΑΜΘ. Μέχρι σήμερα, τουλάχιστον στην πόλη της Δράμας, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα και με στοιχεία, σε ποιο σημείο η ατμόσφαιρα έχει επιβαρυνθεί από την ρύπανση, καπνοδόχων, καυστήρων, εξατμίσεων κ.ο.κ.
Τα παράπονα για τα φαινόμενα νέφωσης που μπορούν να αποδοθούν στην αιθαλομίχλη, κατά τις χειμερινές περιόδους σε διάφορες περιοχές της Δράμας είναι αρκετά. Ωστόσο όμως πολύ λίγα από αυτά φθάνουν στις αρμόδιες υπηρεσίες. Εν τω μεταξύ, απάντηση στο πρόβλημα της μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Δράμα καθώς και σε άλλες πέντε περιοχές της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στοχεύει να δώσει η ΠΑΜΘ με τοποθέτηση σταθμών μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Δράμα, την Ξάνθη, την Κομοτηνή, την Αλεξανδρούπολη, την Ορεστιάδα και την Νέα Καρβάλη. Πρόκειται για ένα έργο που στόχο έχει να αξιολογηθεί, για πρώτη φορά σε αυτές τις περιοχές, η υπάρχουσα ατμοσφαιρική ρύπανση.
Ένας τέτοιος σταθμός μέτρη-σης τοποθετήθηκε και στην Δράμα τις προηγούμενες ημέρες, στον χώρο δίπλα από το Δημοτικό Ωδείο της Δράμας. Μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας ο αναπληρωτής προϊστάμενος της διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της ΠΕ Δράμας κ. Ευάγγελος Μαλκάκης είπε ότι το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαική Ένωση και το πρόγραμμα Next Generation EU στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με φορέα υλοποίησης το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. (Ε.Ε.ΣΥ.Π). Ο ίδιος τόνισε ότι «Οι σταθμοί μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που υπήρχαν μέχρι πρότινος ήταν κυρίως στις μεγάλες πόλεις. Η ιδιαιτερότητα με αυτό το έργο είναι ότι αυτός ο σταθμός στη Δράμα θα είναι ενσωματωμένος στο εθνικό δίκτυο μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Αν και είμαστε σε μια περιοχή που δεν έχει να αντιμετωπίσει μεγάλες απειλές ή πηγές μεγάλης ατμοσφαιρικής ρύπανσης θα είναι θετικό να λειτουργεί ένας τέτοιος σταθμός που θα μετράει και άλλους ρύπους εκτός από τα αιωρούμενα σωματίδια». Παράλληλα ανέφερε ότι ο σταθμός θα τελεί σε δοκιμαστική λειτουργία για το επόμενο διάστημα πριν αρχίσει να χρησιμοποιείται κανονικά.Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, σε ότι αφορά την Δράμα, οι παρατηρήσεις και τα παράπονα πολιτών για οφθαλμοφανή ατμοσφαιρική ρύπανση (εξαιτίας κυρίως των φαινομένων αιθαλομίχλης) είναι ουκ ολίγα, ωστόσο μέχρι σήμερα κανείς δεν μπορούσε να εκτιμήσει και κυρίως να μετρήσει με βεβαιότητα το μέγεθος της ρύπανσης εξαιτίας της απουσίας των απαραίτητων μέσων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!