Οδηγίες με στόχο την πρόληψη για την προστασία από την λοιμώδη Γρίπη των Πτηνών, κρούσματα της οποίας υπήρξαν και τον Απρίλιο στην άλλη πλευρά των συνόρων με την γειτονική Βουλγαρία απέστειλαν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας ΑΜΘ.
Όπως είπε ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας ΑΜΘ Αχιλλέας Σαχπατζίδης μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ, μέχρι στιγμής δεν υπήρξαν κρούσματα της ασθένειας στο ελληνικό έδαφος ωστόσο είναι απαραίτητο οι ιδιοκτήτες πτηνοτροφικών μονάδων αλλά και όσοι διαθέτουν οικόσιτα πτηνά να είναι προσεκτικοί για τυχόν εμφάνιση της νόσου και στην χώρα μας.
Η συγκεκριμένη λομώδης ασθένεια είναι δυνατόν να μεταδοθεί και στον άνθρωπο. Τα μέτρα βιοασφάλειας περιλαμβάνουν μέτρα ώστε τα οικόσιτα πτηνά να βρίσκονται σε περιφραγμένο χώρο και ταΐζονται ή ποτίζονται σε χώρους όπου δεν επιτρέπεται η πρόσβαση άγριων πτηνών ώστε να έχουν επαφή με τα οικόσιτα και θα πρέπει να γίνεται παρατήρηση προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είναι ή όχι αυξημένοι οι θάνατοι ή τα ασθενή πτηνά. Σε ότι αφορά τις πτηνοτροφικές μονάδες τα αυξημένα περιστατικά που τυχόν θα εντοπιστούν θα πρέπει να δηλώνονται άμεσα στο αρμόδιο τμήμα κτηνιατρικής ενώ και στα σημεία εισόδου – εξόδου των εγκαταστάσεων θα πρέπει να είναι εγκατεστημένα σημεία απολύμανσης κάτι που έτσι και αλλιώς γίνεται στις συστηματικές εκμεταλλεύσεις όχι μόνο για την προστασία από την Γρίπη των Πτηνών αλλά και για πλήθος ακόμη νοσημάτων όπως εξήγησε ο κ. Σαχπατζίδης.
Η Γρίπη των Πτηνών μεταδίδεται από τα προσβεβλημένα πτηνά στα πτηνά εκτροφής και τα οικόσιτα αλλά είναι δυνατόν να προσβληθεί και ο άνθρωπος.
Όπως επεσήμανε ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας ΑΜΘ “Τα τελευταία κρούσματα στην Βουλγαρία που αφορούσαν περιπτώσεις πτηνών, σημειώθηκαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο σε απόσταση περίπου 150 – 230 χιλιόμετρα από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα…”
Τι περιλαμβάνουν όμως ακριβώς τα μέτρα βιοασφάλειας που αναφέρονται στην απόφαση των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας;
Α. Διακίνηση πουλερικών, προσώπων, υλικών και μέσων από τη Βουλγαρία:
1. Συνιστάται η αποφυγή επισκέψεων σε εκμεταλλεύσεις πουλερικών που βρίσκονται σε περιοχές όπου έχουν βεβαιωθεί κρούσματα γρίπης των πτηνών χωρίς την τήρηση των απαραιτήτων μέτρων βιοασφάλειας,
2. Απαγορεύεται η μεταφορά πτηνών, αυγών και κρέατος πουλερικών από περιοχές που ισχύουν περιοριστικά μέτρα λόγω κρουσμάτων γρίπης (όπως το Χάσκοβο)
3. Απαγορεύεται η μετακίνηση προς την Ελλάδα κάθε είδους ζώντων πουλερικών και νεοσσών, από τις παραπάνω περιοχές, σε εκμεταλλεύσεις, σφαγεία, οικόσιτες εγκαταστάσεις πουλερικών.
4. Απαγορεύεται η μετακίνηση προς την Ελλάδα αυγών για εκκόλαψη, ως επιτραπέζια, για την παρασκευή προϊόντων αυγών ή αυγών προς απόρριψη
5. Η μεταφορά των παραπάνω ειδών, από ελεύθερες περιοχές της Βουλγαρίας επιτρέπεται μόνο μετά από έγκριση των Αρμοδίων Κτηνιατρικών Αρχών ακόμα και να πρόκειται για ιδιωτική χρήση.
Β. Μέτρα για την διακίνηση και διατήρηση πουλερικών στην Περιφέρεια και σε όλη την επικράτεια
1. Οικόσιτα πουλερικά:
Απαγορεύεται η διατήρηση οικόσιτων πουλερικών σε ανοιχτούς χώρους (προαύλια, αυλές, αγρούς κ.λπ). Τα οικόσιτα πουλερικά διατηρούνται μόνο σε κλειστούς χώρους και λαμβάνονται μέτρα που αποκλείουν την επαφή τους με άγρια πτηνά. Οι τυχόν εκτρεφόμενες πάπιες και χήνες διατηρούνται χωριστά από άλλα είδη πουλερικών.
2. Πουλερικά συστηματικών εκμεταλλεύσεων ή ελευθέρας βοσκής − βιολογικής εκτροφής
Οι ιδιοκτήτες των παραπάνω εκμεταλλεύσεων εκτός από τα μέτρα που προαναφέρθηκαν πρέπει επιπλέον να: α) εφαρμόζουν συστήματα προστασίας ώστε να αποτρέπεται η επαφή των εκτρεφόμενων πουλερικών με τα άγρια πτηνά ή άλλα οικόσιτα πουλερικά, β) περιορίζουν τις μετακινήσεις πουλερικών, οχημάτων και ατόμων στο εσωτερικό και μεταξύ των εκμεταλλεύσεων, γ) προστατεύουν τις εγκαταστάσεις παρασκευής ζωοτροφών, παροχής τροφής και νερού από τα άγρια πτηνά ή άλλα ζώα, δ) διαθέτουν συστήματα απολύμανσης στις εισόδους των εκμεταλλεύσεών και των κτιρίων.
Οι ιδιοκτήτες των οικόσιτων ή συστηματικών εκτροφών, πρέπει να παρατηρούν και να καταγράφουν καθημερινά την υγιεινή κατάσταση των πουλερικών και ενημερώνουν αμέσως τις αρμόδιες Κτηνιατρικές Αρχές για τυχόν ύποπτα συμπτώματα γρίπης (π.χ μεγάλος αριθμός ασθενών και νεκρών πτηνών)
3. Άγρια πτηνά
Οι τοπικές δασικές αρχές, τα μέλη κυνηγετικών, ορνιθολογικών και άλλων οργανώσεων υποχρεούνται να γνωστοποιούν στις τοπικές κτηνιατρικές αρχές την διαπίστωση τυχόν μη φυσιολογικής θνησιμότητας ή αξιοσημείωτες εστίες ασθένειας για τα άγρια πτηνά και ιδίως τα υδρόβια άγρια πτηνά. Σημειώνεται επιπλέον ότι απαγορεύεται η χρήση πτηνών των τάξεων Anseriformes και Charadriiformes ως δολώματα στη διάρκεια του κυνηγιού.
4. Δημόσια Υγεία:
Σε περίπτωση ανεύρεσης νεκρών άγριων πτηνών (κυρίως υδρόβια μεταναστευτικά είδη) συνιστάται η αποφυγή επαφής του κοινού με αυτά και να ειδοποιούνται άμεσα οι Κτηνιατρικές Αρχές.