Μόνο στην Τεχνική Υπηρεσία έχουν συνταξιοδοτηθεί 20 μηχανικοί από το 2011!
Η υποστελέχωση πολλών δημοσίων υπηρεσιών στη Δράμα, αλλά και στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι πλέον ένα πάγιο πρόβλημα τα τελευταία χρόνια, το οποίο όμως οδηγεί και σε σοβαρούς κινδύνους, ιδιαίτερα όταν αφορά τη στελέχωση κρίσιμων υπηρεσιών για την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου. Μια τέτοια υπηρεσία, όπου παρουσιάζονται προβλήματα αυτής της μορφής, είναι η τεχνική Υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, μέσω τη οποίας περνά ένας σημαντικός όγκος έργων υποδομής και εξυπηρέτησης των πολιτών.
Την έλλειψη απαραίτητου προσωπικού, έθεσε και προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Στέλιο Πέτσα, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Δράμα, η προϊσταμένη της υπηρεσίας κ. Νίκη Κεφαλίδου, λέγοντας ότι είναι αναγκαίες οι προσλήψεις νέων σε ηλικία στελεχών στην υπηρεσία, με κριτήρια. «Η τεχνική υπηρεσία χρειάζεται οπωσδήποτε μηχανικούς. Υπάρχει πλέον μεγάλη δυσκολία, διότι οι απαιτήσεις των έργων έχουν ανέβει και σωστά ανέβηκαν. Οι διαδικασίες που γίνονται πλέον (για τα έργα) είναι πιο σωστές, αλλά είναι και πιο πολύπλοκες. Χρειάζεται στελέχωση της υπηρεσίας από νέους ανθρώπους που γνωρίζουν τα νέα «εργαλεία» και μπορούν να βοηθήσουν την υπηρεσία. Επειδή θεωρώ ότι τα έργα είναι κάτι πολύ σημαντικό για μια περιφέρεια, πρέπει να πω ότι πλέον λειτουργούμε με μεγάλη δυσκολία και δεν ξέρω σε ποιο βαθμό αυτό θα μπορεί να υποκατασταθεί από εξωτερικούς συνεργάτες. Προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξει στελέχωση και κανονικές προσλήψεις» είπε η προϊσταμένη των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Η κα Κεφαλίδου, πρόσθεσε ότι από το 2011 έχουν συνταξιοδοτηθεί 20 μηχανικοί της υπηρεσίας.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός εσωτερικών πάντως, έδειξε να κατανοεί πλήρως το πρόβλημα σημειώνοντας ωστόσο ότι: «Ασπάζομαι την αγωνία σας. Όμως η κυβέρνηση είναι αυτή που μετά από 13 χρόνια (που δεν έγιναν προσλήψεις) έχει σε εξέλιξη την προκήρυξη 13Κ/2021 (που αφορά αρκετές θέσεις μηχανικών). Σιγά-σιγά θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε και άλλες μόνιμες προσλήψεις προσωπικού στην αυτοδιοίκηση, σε συνδυασμό όμως, με την αξιοποίηση του μητρώου, όπου αυτό είναι δυνατό, ή όπου υπάρχει δυνατότητα θα χρησιμοποιήσουμε το εργαλείο των αναπτυξιακών οργανισμών, το οποίο συνάντησε προβλήματα αλλά νομίζω ότι πλέον βρίσκει το δρόμο του». Ο κ. Πέτσας επεσήμανε πάντως ότι το πρόβλημα με την ανάγκη πρόσληψης προσωπικού είναι ένα σοβαρό θέμα.
Στα προβλήματα υποστελέχωσης των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, είχε αναφερθεί και η πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων της ΠΕ Δράμας κα Αναστασία Καμπάνταη, μιλώντας στα «Χ» τον Απρίλιο του 2022 και σημειώνοντας ότι: «Το πρόβλημα απουσίας προσλήψεων στις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας είναι πολύ μεγάλο. Υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις και υποστελέχωση γενικότερα. Στις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας υπηρετούσαν 400 -500 εργαζόμενοι και σήμερα αγγίζουν μόλις τους 200».
Δυστυχώς, όπως έχει πει στα «Χ» η κα Καμπάνταη, συνταξιοδοτείται μεγάλος αριθμός προσωπικού ενώ από την άλλη πλευρά δεν γίνονται προσλήψεις τακτικού προσωπικού, εκτός από την περιστασιακή ενσωμάτωση προσωπικού με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, αλλά αυτό δεν αρκεί για να λυθούν τα προβλήματα. Το αποτέλεσμα της υποστελέχωσης που υπάρχει στις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, είναι ότι το υπάρχον προσωπικό επιβαρύνεται με πολύ μεγαλύτερο όγκο εργασίας και αυτό έχει ως συνέπεια να απαιτείται μεγαλύτερος χρόνος για την εξυπηρέτηση των υποθέσεων των πολιτών. «Το προσωπικό έχει ήδη αποδεκατιστεί αλλά δεν είναι μόνο αυτό, γιατί μέχρι το τέλος του έτους θα αποχωρήσουν και άλλοι υπάλληλοι οι οποίοι θα συνταξιοδοτηθούν. Το πρόβλημα έλλειψης επαρκούς αριθμού προσωπικού θα μας δημιουργήσει προβλήματα στην πορεία υλοποίησης των έργων» όπως έχει σημειώσει χαρακτηριστικά η κα Καμπάνταη.
Η υποστελέχωση βέβαια αφορά το σύνολο της Περιφέρειας ΑΜΘ και όχι μόνο τη Δράμα. Σημειώνεται ότι περίπου 645 λιγότεροι υπάλληλοι εργάζονται σήμερα συνολικά στην Περιφέρεια ΑΜΘ, σε σχέση με το 2011. Το προσωπικό που υπηρετούσε το 2011 ήταν 1580 εργαζόμενοι ενώ το προσωπικό που υπηρετούσε το 2021 ήταν 935 εργαζόμενοι. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ίδιων των υπηρεσιών της Περιφέρειας ΑΜΘ, οι περισσότερες αποχωρήσεις εντοπίζονται στο μόνιμο προσωπικό. Η εικόνα του προσωπικού της Περιφέρειας για την επόμενη τετραετία, είναι άκρως ανησυχητική καθώς σχεδόν για όλες τις υπηρεσίες δημιουργείται πρόβλημα λειτουργίας.