Το τελευταίο διάστημα βρέθηκαν αντιμέτωπες με μεγάλες πυρκαγιές οι πιο υγρές χώρες της βόρεια Ευρώπης αν και κυρίως η Μεσόγειος είναι η περιοχή που πλήττεται από τις φωτιές τεράστιας έντασης. Ετησίως και κατά μέσω όρο καίγονται 3.000.000 στρέμματα δάσους στην ευρωπαϊκή ήπειρο, ενώ το κόστος σύμφωνα με έκθεση που εκδόθηκε δημόσια από το ισπανικό τμήμα του WWF ανέρχεται ετησίως στα 3 δισ. ευρώ.
Ο κίνδυνος γιγαντιαίων πυρκαγιών ελλοχεύει για τις χώρες τις Ευρώπης μετά τους καύσωνες και την ξηρασία που πλήττουν την ήπειρο προειδοποιεί η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση World Wildlife Fund (WWF) και για πολλούς αποτελούν “σύμπτωμα” της κλιματικής αλλαγής.
Πυρκαγιές μεγάλων εκτάσεων που ήταν δύσκολο να κατασβεστούν και ενισχύονταν από τους ισχυρούς ανέμους και φαινόμενα όπως τα ανοδικά ρεύματα, σημειώθηκαν στην Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ελλάδα τη διετία 2017-2018 με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 225 άνθρωποι. Τέτοιου είδους πυρκαγιές αναμένεται ότι θα επιδεινωθούν λόγω της ανεπαρκούς κατανομής των πόρων και της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας.
Μέσα στα στοιχεία της έκθεσης συμπεριλαμβάνεται ότι “Η τρέχουσα πολιτική όσον αφορά την καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών, η οποία βασίζεται αποκλειστικά στο σύστημα της κατάσβεσης, είναι απαρχαιωμένη και αναποτελεσματική όσον αφορά την αντιμετώπιση του νέου είδους των γιγαντιαίων πυρκαγιών”, ζητώντας να ληφθούν περισσότερα προληπτικά μέτρα, όπως καλύτερη διαχείριση των δασών από τις αρμόδιες αρχές.
Σύμφωνα με την έκθεση εκτός από την παγκόσμια άνοδο της θερμοκρασίας αναφέρεται και η πληθυσμιακή συρρίκνωση της υπαίθρου και η χαοτική πολεοδόμηση των αιτιών για την επιδείνωση των πυρκαγιών.
Στο πρόσφατο κύμα καύσωνα τουλάχιστον 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Ευρώπη, όπου καταγράφηκαν θερμοκρασίες ρεκόρ σε πολλές χώρες. Περισσότερες από 1.400 δασικές πυρκαγιές έχουν ήδη αναφερθεί από τις αρχές του έτους με επιζήμιες συνέπειες για τις περιοχές.
Θάλεια Μητρούσκα