Εν όψη της νέας καλλιεργητικής περιόδου που ήδη ξεκίνησε και του προγράμματος ελέγχου υπολειμμάτων γεωργικών φαρμάκων του έτους 2019, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Δράμας υπενθυμίζει στους καλλιεργητές ορισμένες βασικές υποχρεώσεις τους σε σχέση με τη χρήση των γεωργικών φαρμάκων.
Παρότι οι γεωργοί συμμορφώνονται με τις οδηγίες χρήσης των φαρμάκων που αφορούν τις καλλιέργειες σε πολύ μεγάλο ποσοστό καλό θα είναι να υπενθυμιστούν ορισμένες βασικές υποχρεώσεις τους, επισημαίνει στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο Γεωπόνος της ΔΑΟΚ Δράμας κος Κωνσταντίνος Σίμογλου.
Σε ερώτησή μας ωστόσο κατά πόσο υπάρχει συμμόρφωση και στο θέμα της συγκέντρωσης των συσκευασιών αυτών των φαρμάκων μετά την χρήση τους είπε ότι το πρόβλημα της συγκέντρωσης αυτών των συσκευασιών ανεξέλεγκτα στο περιβάλλον μετά την χρήση τους και έξω από τους κάδους που υπάρχουν για την συλλογή τους, συνεχίζει να υπάρχει.
Η συγκέντρωση συσκευασιών τέτοιων σκευασμάτων που χρησιμοποιούνται στην γεωργία, είναι ένα φαινόμενο που συναντούμε περισσότερο την θερινή περίοδο σημείωσε ο κ. Σίμογλου, επιβεβαιώνοντας ότι σε πολλές περιπτώσεις συσκευασίες, αγροτικών φαρμάκων, βρίσκονται σε όχθες χειμάρρων και αρδευτικά κανάλια αλλά και σε ποτάμια της περιοχής. Μάλιστα δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που αυτές οι συσκευασίες βρίσκονται πεταμένες έξω από τους ειδικούς κάδους των Δήμων, παρότι οι κάδοι είναι άδειοι…
Τα γεωργικά φάρμακα απαιτούν και ορθολογική χρήση όχι μόνο σε ότι αφορά τις καλλιέργειες αλλά και σε ότι αφορά την συγκέντρωση των άδειων συσκευασιών τους που μπορούν να προκαλέσουν σημαντική ρύπανση στο περιβάλλον..
Από την ΔΑΟΚ Δράμας τονίζεται ανάμεσα σε άλλα για την ορθή χρήση των γεωργικών φαρμάκων ότι:
Α) Τα γεωργικά φάρμακα θα πρέπει να χρησιμοποιούνται πάντοτε σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης που αναγράφονται στην ετικέτα (κατάλληλη δόση, κατάλληλη διάλυση, μέσα ατομικής προστασίας, εγκεκριμένες καλλιέργειες, ημέρες πριν τη συγκομιδή). Απαγορεύεται η καύση ή ανεξέλεγκτη απόρριψη στο περιβάλλον των κενών συσκευασιών όπως παρατηρείται δυστυχώς συχνά σε σημεία υδροληψίας ψεκάστικων μηχανημάτων. Οι κενές συσκευασίες πρέπει να απορρίπτονται στους κάδους που έχουν τοποθετηθεί από τους Δήμους (μετά από τριπλό ξέπλυμα για τα υγρά γ. φάρμακα). Σε περίπτωση που σε οργανωμένο σημείο υδροληψίας δεν υπάρχει κάδος, οι καλλιεργητές θα πρέπει να απαιτήσουν την τοποθέτηση του από τον Δήμο τους.
Συμφωνά με τον Νόμο, «Σε όποιον χρησιμοποιεί γεωργικά φάρμακα χωρίς να τηρεί τα αναγραφόμενα στη συσκευασία ή την ετικέτα τους, επιβάλλεται πρόστιμο από εκατόν πενήντα (150) έως δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ»
Β) Απαγορεύεται η χρήση σκευασμάτων για τα οποία δεν έχει χορηγηθεί άδεια κυκλοφορίας. Σε περίπτωση παράβασης επιβάλλεται πρόστιμο «… από πεντακόσια (500) έως τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ …» και ο υπεύθυνος «… τιμωρείται με φυλάκιση από τρεις (3) μήνες έως ένα(1) έτος …».
Γ) Ο επαγγελματίας χρήστης προμηθεύεται και χρησιμοποιεί γεωργικά φάρμακα μετά από την έκδοση της σχετικής συνταγής χρήσης γεωργικών φαρμάκων. «Στον επαγγελματία χρήστη που χρησιμοποιεί γεωργικά φάρμακα χωρίς την έκδοση της σχετικής συνταγής χρήσης γεωργικών φαρμάκων ή χωρίς να εφαρμόζει τα προβλεπόμενα στη σχετική συνταγή χρήσης γεωργικών φαρμάκων, επιβάλλεται πρόστιμο από τριακόσια (300) ευρώ έως πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ».
Δ) Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στην τήρηση των ελάχιστων ημερών από την εφαρμογή έως τη συγκομιδή. Επίσης θα πρέπει να γνωρίζουν οι καλλιεργητές ότι σε περιπτώσεις πολλαπλών μιγμάτων γεωργικών φαρμάκων μεταξύ τους η με λιπάσματα, μπορεί να επηρεαστεί η παραμονή των υπολειμμάτων στα προϊόντα λογω ανεπιθύμητων αλληλεπιδράσεων.