Αν. Καγιάογλου στα «Χ»: «Η παρουσίαση του φακέλου της υποψηφιότητας του Παρθένου Δάσους θα γίνει στην αίθουσα του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα»
Ένα πολύ σημαντικό εγχείρημα για την ανάδειξη του Φρακτού και κατ’ επέκταση την προσέλκυση περισσοτέρων επισκεπτών, όχι μόνο στο Παρανέστι αλλά και ευρύτερα στον Νομό κάνει ο Δήμος Παρανεστίου, την επόμενη εβδομάδα.
Στις 13 Απριλίου, στην Αθήνα, πραγματοποιείται η παρουσίαση του φακέλου της υποψηφιότητας του Παρθένου Δάσους Φρακτού για την ένταξή του στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.
Ο Δήμαρχος Παρανεστίου, κ. Αναστάσιος Καγιάογλου, δήλωσε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ότι η εκδήλωση αυτή διοργανώνεται από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, μαζί με τον Δήμο Παρανεστίου Δράμας και την Έδρα UNESCO CONEECT, η οποία εδρεύει στο Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, στη Δράμα. Ταυτόχρονα στη διοργάνωση συμμετέχει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η Διεύθυνση Δασών Δράμας και το Πράσινο Ταμείο.
Η εκδήλωση θα γίνει στις 13 Απριλίου, στις 12 το μεσημέρι στην αίθουσα του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, στη λεωφόρο Αμαλίας.
Στην εκδήλωση θα είναι προσκεκλημένοι οι τρεις βουλευτές του Νομού Δράμας, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, οι δήμαρχοι του Νομού Δράμας, όπως επίσης ευρωβουλευτές, εκπρόσωποι του Υπουργείου Πολιτισμού, ο Υπουργός Εσωτερικών κ.ο.κ.
«Θέλουμε μέσα από την εκδήλωση να προβάλλουμε αυτό το εγχείρημα, για την ένταξη του Φρακτού στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO», υπογραμμίζει ο Δήμαρχος Παρανεστίου και προσθέτει: «Αυτό θα είναι μεγάλη επιτυχία και θα δώσει σημαντική αναγνωρισιμότητα στον Δήμο Παρανεστίου. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να προσελκύσει επισκέπτες μέσα από την αναγνωρισιμότητα και να αποκομίσει τα προσδοκώμενα οφέλη από αυτό. Η προσπάθεια πρέπει να υποστηριχθεί πρώτα από τους φορείς της χώρας μας. Σήμερα οι επισκέπτες στο Παρθένο Δάσος είναι περίπου 2.000 και αποτελούνται κυρίως από υπηρεσιακά στελέχη που μπαίνουν για επιστημονικούς σκοπούς. Η είσοδος στο Παρθένο Δάσος είναι ελεγχόμενη. Αν το Παρθένο Δάσος ενταχθεί στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO με την αναγνωρισιμότητα που θα αποκτήσει θα έχει ως αποτέλεσμα η περιοχή να έχει επισκεψιμότητα 150.000 με 200.000 άτομα το χρόνο. Μία αύξηση της επισκεψιμότητας αυτού του μεγέθους θα βάλει την περιοχή σε νέα αναπτυξιακή προοπτική. Οφέλη δεν θα έχει μόνο η περιοχή του Παρανεστίου αλλά και ολόκληρος ο Νομός Δράμας».
Στην προσπάθεια που καταβάλλει ο Δήμος Παρανεστίου έχει αρωγό, πέραν των άλλων, και το Πράσινο Ταμείο το οποίο χρηματοδοτεί την πρόταση ένταξης του Παρθένου Δάσους καθώς όπως έχει επισημάνει σε σχετική απόφασή του η ένταξη στην προαναφερθείσα λίστα Παγκόσμιας Κληρονομιάς πέραν του ότι θα αποτελεί την πρώτη ένταξη μνημείου φυσικού κάλλους της χώρας μας στον κατάλογο αυτό, θα βοηθήσει και στην ανάδειξη και αναγνωρισιμότητα του Παρθένου Δάσους σε παγκόσμιο επίπεδο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ευρύτερη περιοχή αλλά και την Ελλάδα.
[…] post Σημαντική για όλο τον Νομό Δράμας η ένταξη του Φρακτού … appeared first on Χρονικά της […]