Σημαντική προσέλευση στην ημερίδα που έγινε για τα Αρωματικά φυτά

0
3670

Πραγματοποιήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου στο Κέντρο Δήμητρα της Δράμας

Για 5η κατά σειρά συνάντηση ενημέρωσης με θέμα: «Ημέρα Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών», στο Κέντρο ΔΗΜΗΤΡΑ Δράμας, πραγματοποιήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου και μάλιστα με πολύ ικανοποιητική προσέλευση. Περίπου 100 ενδιαφερόμενοι παρακολούθησαν την ενημερωτική εκδήλωση σημείωσε στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο προϊστάμενος του Κέντρου Δήμητρα Άνθιμος Αναστασιάδης.

Ομιλήτρια μεταξύ άλλων ήταν η κα Ελένη Μαλούπα Διευθύντρια Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. η κα Μαλούπα μίλησε για τις τάσεις και τις εξελίξεις στον κλάδο των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών. Μίλησε για τις εξελίξεις στα συγκεκριμένα προϊόντα σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο. Σύμφωνα με όσα είπε οι συνθήκες είναι πολύ ευνοϊκές για την καλλιέργεια καθώς τουλάχιστον μέχρι το 2025 υπάρχει αυξημένη ζήτηση αν και η Ελλάδα έχει μείνει πίσω (πίσω ακόμη και την Βουλγαρία ή την Αλβανία) σε ότι αφορά τις εξαγωγές αυτών των ειδών, παρότι διαθέτει την πλέον πλούσια βιοποικιλότητα σε όλη την Ευρώπη.
Η βελτίωση αυτής της κατάστασης πέρα από την ενημέρωση και την καθοδήγηση των παραγωγών προϋποθέτει να δοθεί βαρύτητα στο λεγόμενο Brand. Σε αυτό τον τομέα η κα Μαλούπα έφερε παραδείγματα νεοφυών επιχειρήσεων που με καινοτόμα προϊόντα κατάφεραν να κατακτήσουν αγορές του εξωτερικού με αποτέλεσμα να πωλούν τα προϊόντα τους σε πολύ καλή τιμή.
Στην ίδια εκδήλωση μίλησε και ο γεωπόνος κ. Πασχάλης Παπαδάκης από τον Συνεταιρσιμό Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών Έβρου και Ροδόπης. Ο κ. Παπαδάκης αναφέρθηκε κυρίως στην σημασία της λειτουργίας των Ενώσεων και των Συνεταιρισμών που καλλιεργούν αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά.
Παράλληλα στους μετέχοντες στην ενημερωτική εκδήλωση μίλησε και ένας καλλιεργητής λεβάντας ο κ. Θωμάς Σεμερτζίδης από το Τσοτύλι της Κοζάνης, όπου υπάρχει μεγάλη παράδοση στην καλλιέργεια αρωματικών φυτών. Ο ίδιος είναι καλλιεργητής λεβάντας εδώ και 16 χρόνια και δήλωσε ότι η λεβάντα είναι ένα φαρμακευτικό φυτό το οποίο είναι εύκολο στην καλλιέργεια και δεν απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις. Το αιθέριο έλαιο που παράγεται από το προϊόν της λεβάντας εξάγεται κυρίως προς την Γαλλία μέσω Βουλγαρίας. Ο ίδιος δήλωσε απολύτως σίγουρος για το το οικονομικό όφελος των παραγωγών του προιόντος, όταν ρωτήθηκε αργότερα εάν αξίζει οι παραγωγοί να ασχοληθούν με το συγκεκριμένο προϊόν. Η τιμή της λεβάντας ανάλογα με την εποχή μπορεί να ανέλθει στα 100 – 115 ευρώ το λίτρο κάτι που σημαίνει απόδοση περίπου 1000 ευρώ ανά στρέμμα.
Η μόνη δυσκολία που αντιμετωπίζεται στην ίδια καλλιέργεια όπως ειπώθηκε στην εκδήλωση είναι ότι απαιτείται και αποστακτήριο για την παραγωγή του αιθέριου ελαίου του φυτού, κάτι που σημαίνει ότι πολλοί παραγωγοί που δεν το διαθέτουν αναγκάζονται να το μεταφέρουν σε μεγάλες αποστάσεις προκειμένου να εξυπηρετηθούν από τα αποστακτήρια.
Η συγκεκριμένη εκδήλωση δεν ήταν η πρώτη που έγινε με αντικείμενο την ενημέρωση γύρω από τα αρωματικά φυτά στο Κέντρο Δήμητρα της Δράμας. Έχουν προηγηθεί και άλλες στο παρελθόν. Στην Δράμα το είδος των αρωματικών φυτών έχει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης καθώς υπάρχουν μεν καλλιέργειες αυτών των ειδών αλλά όχι σε μεγάλη έκταση. Στην Δράμα καλλιέργειες αυτής της μορφής υπάρχουν στα Κουδούνια, στο Φωτολίβος, στον Πρινόλοφο και αλλού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!