Σωτήριες παρεμβάσεις στη στέγη του Καπνολογικού Ινστιτούτου

0
1390

Έργα 330.000 ευρώ για συντήρηση μέρους του κτιρίου από την Περιφέρεια ΑΜΘ.

Στη φάση του διαγωνισμού για την εκτέλεσή του προχωρά το έργο της συντήρησης και αποκατάστασης της στέγης του κεντρικού κτιρίου του καπνολογικού ινστιτούτου της Δράμας με προϋπολογισμό 330.000 ευρώ. Η Οικονομική Επιτροπή Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης ενέκρινε την διαδικασία του διαγωνισμού που θα οδηγήσει στην εκτέλεση του έργου το οποίο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Το έργο αφορά πιο συγκεκριμένα την υδροβολή επιφανειών σκυροδέματος μέσης πίεσης για τον πλήρη καθαρισμό τους από σκόνη, παρουσία αλάτων, παλιές επιστρώσεις, επιφανειακούς ρύπους όπως η αιθάλη, τα γκράφιτι και τα προβληματικά υλικά της πλάκας του δώματος. Στο πλαίσιο του έργου θα γίνει στεγάνωση της πλάκας του δώματος με τσιμεντοειδή στεγανωτικά υλικά. Ακόμη θα γίνει κατασκευή των φρεατίων απορροής των όμβριων υδάτων του επάνω μέρους του κτιρίου. Επίσης μεταξύ άλλων θα γίνει αποξήλωση των κεραμιδιών της στέγης με προσοχή, για την εξαγωγή άθικτων υλικών. Παράλληλα θα γίνει αποξήλωση των ξύλων της στέγης που έχουν σαπίσει και αντικατάσταση των ζευκτών της στέγης που έχουν επίσης σαπίσει. Σανίδωμα της στέγης σε υπάρχουσα τεγίδωση και επίστρωση της στέγης με ασφαλτόπανο βάρους 2,5 κιλών ανά τετραγωνικό μέτρο. Επιπλέον θα γίνει επικεράμωση της στέγης με κεραμίδια γαλλικού τύπου και χρωματισμοί των εξωτερικών επιφανειών του κτιρίου και τμήματος των εσωτερικών επιφανειών.
Το καπνολογικό ινστιτούτο στεγάζεται σε ένα κτίσμα ιστορικής και πολιτισμικής σημασίας για την πόλη της Δράμας. Το ινστιτούτο ιδρύθηκε το 1930 με έδρα την Δράμα, και εκτείνεται σε μία έκταση περίπου 220 στρεμμάτων. Αξίζει να υπενθυμιστούν ορισμένα απο τα ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία που είχε παραθέσει για τον ίδιο χώρο σε προηγούμενες δηλώσεις της στα ΧΡΟΝΙΚΑ η κα Κορνηλία Τρακασοπούλου Τζήμου, Δρ. Αρχιτέκτονας Μηχανικός στο πλαίσιο εκδήλωσης που είχε πραγματοποιηθεί λίγους μήνες πριν στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Δράμας. Όπως είχε πει “Το Ινστιτούτο είναι ένα ίδρυμα του Μεσοπολέμου, το οποίο είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον όχι μόνο από αρχιτεκτονικής άποψης (είναι ένα λαμπρό κτίριο του μοντέρνου κινήματος του Μεσοσπολέμου) αλλά και γιατί είναι εξαιρετικό από πλευράς τεχνολογίας και καινοτομίας. Είναι το μοναδικό Ινστιτούτο καπνού στην Ελλάδα, το οποίο και λειτουργεί ως ερευνητικό κέντρο με στόχο την βελτίωση της καλλιέργειας και της επεξεργασίας του καπνού. Το ινστιτούτο ξεκίνησε στην ουσία μετά την συνθήκη της Λωζάνης όταν στην Δράμα έφτασαν πάρα πολλοί πρόσφυγες που προσέφεραν φθηνά εργατικά χέρια για τα καπνεργοστάσια και τον απαραίτητο αριθμό εργατικού δυναμικού για την καπνοκαλλιέργεια. Όμως τότε δεν υπήρχε καμία πολιτική για τον καπνό. Δεν υπήρχε προώθηση. Υπήρχε φοβερός ανταγωνισμός και το κράτος έπρεπε να λύσει αυτό το πρόβλημα. Βέβαια εκείνοι που το έλυσαν πρώτοι ήταν οι σύλλογοι προστασίας ελληνικού καπνού, που έγιναν με πρωτοβουλία διαφόρων σωματείων τα οποία οργανώθηκαν σε μεγάλα καπνεμπορικά κέντρα όπως ο Βόλος, το Αγρίνιο, η Καβάλα, η Ξάνθη. Η εξαγωγή του καπνού εκείνη την εποχή έφερνε πλούτο στο Δημόσιο, όσο κανένα άλλο προϊόν. Για πρώτη φορά το Δημόσιο επέλεξε ένα ερευνητικό κέντρο μακριά από τα κέντρα εξουσίας. Βέβαια αυτό το επέτρεψαν οι συνθήκες της εποχής…” είχε αναφέρει μεταξύ άλλων η κα Τρακασοπούλου καταδεικνύοντας την σύνδεση του χώρου με την εξέλιξη της τοπικής ιστορίας και άρα την σημασία του για την ίδια την πόλη της Δράμας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ