Εργατικό ατύχημα με σοβαρό τραυματισμό ενός εργαζόμενου που μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Δράμας, συνέβη στο Κέντρο Διαχείρισης Ανακυκλώσιμων Υλικών που εξυπηρετεί τις ανάγκες του Δήμου Δράμας στην περιοχή της Σίψας.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο εργαζόμενος τραυματίστηκε σοβαρά στο χέρι κατά την διάρκεια της εργασίας του στον ιμάντα μεταφοράς των υλικών όπου γίνεται η διαλογή των ανακυκλώσιμων. Το περιστατικό που έγινε το πρωί της Δευτέρας είχε σαν αποτέλεσμα την διακομιδή του εργαζόμενου στο Νοσοκομείο της Δράμας, όπου και του παρασχέθηκε ιατρική βοήθεια.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες ο εργαζόμενος οδηγήθηκε τελικά στο χειρουργείο. Την ίδια ημέρα ειδοποιήθηκε η επιθεώρηση εργασίας από το Εργατικό Κέντρο Δράμας, όπως είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Δράμας κ. Γιώργος Σαβρίδης. Για το περιστατικό πάντως προκύπτουν ερωτηματικά σχετικά με το κατά πόσο τηρήθηκαν οι όροι υγιεινής και ασφάλειας κάτι για το οποίο έχει προχωρήσει ή θα προχωρήσει σε πόρισμα η Επιθεώρηση Εργασίας.
Σχετικά με το ατύχημα στο εργοστάσιο ανακύκλωσης, μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης Project Δράμα 2020 κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης σημείωσε ότι η εικόνα για τις συνθήκες του περιστατικού θα σχηματισθεί εφόσον γίνουν γνωστές όλες οι λεπτομέρειες και τα αίτια του. Πρόσθεσε ότι υπήρξε πληροφόρηση ότι στον χώρο μετέβη η Επιθεώρηση Εργασίας. Επεσήμανε ακόμη ότι “Εκτός από το περιστατικό, ο τρόπος λειτουργίας γενικότερα του ΚΔΑΥ δεν μας καλύπτει ως παράταξη. Σε κάθε περίπτωση εκτιμούμε ότι ο εργολάβος είναι υποχρεωμένος να τηρεί τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων. Ωστόσο η ΔΙΑΑΜΑΘ είναι η επιβλέπουσα αρχή και ο Δήμος Δράμας είναι άμεσα εμπλεκόμενος. Κατά συνέπεια θα πρέπει να μεριμνά ώστε να τηρούνται αυστηρά οι κανόνες ασφάλειας και υγιεινής. Πέραν αυτού γινόμαστε συνεχώς αποδέκτες πληροφοριών για περισσότερες προσλήψεις ατόμων που έχουν άμεση σχέση με την Δημοτική Αρχή και τις τελευταίες εκλογές, στο ΚΔΑΥ – ΣΜΑ και στην ΔΙΑΑΜΑΘ… “.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι τα εργατικά ατυχήματα στα εργοστάσια ανακύκλωσης που έχουν συμβεί και σε άλλους Νομούς όπου λειτουργούν, δυστυχώς είναι υπαρκτά και έχουν καταγραφεί κατά το άμεσο παρελθόν σε περιοχές όπως το Ηράκλειο, η Πάτρα και αλλού. Σε ορισμένες από αυτές τις περιπτώσεις (αυτό δεν αφορά το ΚΔΑΥ της Δράμας) τα σωματεία των εργαζομένων στους ΟΤΑ είχαν καταγγείλει εντατικοποίηση της εργασίας ή άθλιες συνθήκες υγιεινής, ασφάλειας και προστασίας. Την ίδια ώρα, ειδικά στην περίπτωση της Πάτρας, έκαναν λόγο για συμφέροντα που με γνώμονα το οικονομικό όφελος δεν σταθμίζουν την αξία της ζωής των εργαζομένων.
Ένα επικίνδυνο έτσι και αλλιώς επάγγελμα
Το θέμα είναι περισσότερο περίπλοκο από όσο φαίνεται, καθώς πέρα από την τήρηση των μέτρων ασφαλείας για την αποφυγή ατυχημάτων ή τραυματισμών, οι εργαζόμενοι σε αυτού του τύπου τις δραστηριότητες, επιτελούν έργο σε συνθήκες κλειστού χώρου με αντικείμενο εργασίας που εκ των πραγμάτων μπορεί να κρύβει κινδύνους για την υγεία από τις εισπνοές και την επαφή με αυτό είτε στο στάδιο της φορτοεκφόρτωσης είτε στο στάδιο της διαλογής. Την ίδια ώρα παραμένει αναπάντητο κατά πόσο αυτοί οι εργαζόμενοι ασφαλίζονται με ένσημα βαρέα και ανθυγιεινά παρότι η φύση της εργασίας, τους εκθέτει σε κινδύνους που μπορεί να επηρεάζουν την υγεία τους…