Χρηματοδότηση (25.000 ευρώ) αφορά τη μελέτη του έργου που υπέγραψε ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος
Το πρώτο βήμα για τη δημιουργία του εκκλησιαστικού μουσείου έγινε καθώς ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος αποφάσισε τη δέσμευση πίστωσης ύψους 25.000 ευρώ για την οργάνωση του φακέλου τεκμηρίωσης σκοπιμότητας, που αφορά
τη μελέτη δημιουργίας εκκλησιαστικού μουσείου της Ιεράς Μητρόπολης Δράμας, ύψους 485.000 ευρώ.
Το νέο εκκλησιαστικό μουσείο θα δημιουργηθεί σε οικοπεδική έκταση παραπλεύρως του Ιερού Ναού Αγίου Χρυσοστόμου. Το ποσό για την σύνταξη της μελέτης ύψους 485.000 ευρώ θα προέλθει από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και η μελέτη του έργου περιλαμβάνεται στο Τεχνικό Πρόγραμμα Δράσης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για το 2021, σύμφωνα με όσα είπε μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Παπαδόπουλος συμπληρώνοντας ότι: «Ο χώρος αυτός θα
είναι κατάλληλος για τη λειτουργία του εκκλησιαστικού μουσείου, καθώς τα κτήρια πρέπει να διέπονται από ειδικούς κανόνες λειτουργίας και να διαθέτουν τις ανάλογες συνθήκες αερισμού, υγρασίας, φωτισμού κλπ».
Σημειώνεται ότι η Ιερά Μητρόπολη Δράμας διαθέτει στο κτηριακό συγκρότημα του Επισκοπείου ένα μουσείο εκκλησιαστικής τέχνης, το οποίο όμως δεν είναι επισκέψιμο παρότι διαθέτει δεκάδες εκκλησιαστικά κειμήλια που παραπέμπουν στην τοπική ιστορία. Το νέο εκκλησιαστικό μουσείο θα έχει όλες τις απαιτούμενες υποδομές και θα κατασκευαστεί σύμφωνα με όσα προβλέπονται για τη δημιουργία χώρων με τη συγκεκριμένη χρήση.
Ποια κειμήλια υπάρχουν μέχρι σήμερα στο μουσείο εκκλησιαστικής τέχνης
Το υπάρχον μουσείο εκκλησιαστικής τέχνης που βρίσκεται παραπλεύρως του Επισκοπείου άρχισε να λειτουργεί το 1999. Όπως αναφέρει για το συγκεκριμένο χώρο η Ιερά Μητρόπολη Δράμας: «στεγάζεται στο κτήριο του πρώην οικοτροφείου της Μητρόπολης Δράμας όπου ο Μακαριστός Μητροπολίτης Διονύσιος είχε συγκεντρώσει πολλά κειμήλια με σκοπό τη συντήρηση και διαφύλαξή τους, στους χώρους της Μητρόπολης. Σταδιακά τα κειμήλια συντηρήθηκαν από τον κ. Γκερέκο και βρήκαν τη θέση τους στο νέο μουσείο».
Στον πρώτο όροφο στεγάζονται εικόνες λαϊκής τέχνης του ΙΘ’ αιώνα, ξυλόγλυπτα βημόθυρα ναών και τμήματα τέμπλων εκκλησιών.
Στον δεύτερο όροφο ξεχωρίζουν ένα ζεύγος βημόθυρων με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου του ΙΕ’ αιώνα, δυο εικόνες του ΙΓ΄αιώνα, η Παναγία Οδηγήτρια και ο Κύριος Ευλογών, που προέρχονται κατά πάσα πιθανότητα από τον ναό των Ταξιαρχών στη Δράμα. Επίσης, εκτίθενται πολλά αρχιερατικά άμφια των Δράμας, Γρεβενών, Νευροκοπίου και Ζιχνών. Τα πιο σημαντικά όμως είναι τα αρχιερατικά άμφια του Εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομου.
Στον τρίτο όροφο τα περισσότερα εκθέματα είναι επίσης εικόνες λαϊκής τεχνοτροπίας. Από τα υπόλοιπα εκθέματα ξεχωρίζουν ένα αρτοφόριο ξυλόγλυπτο του ΙΗ’ αιώνα και άλλα αρτοφόρια του ΙΘ’ και του Κ’ αιώνα καθώς και το χρυσοκέντητο κάλυμμα Αγίας Τράπεζας του ΙΘ’ αιώνα και ζεύγη καλυμμάτων ιερών σκευών του ΙΘ’ αιώνα.
Στον τέταρτο όροφο το σύνολο των εκθεμάτων είναι φορητές εικόνες και πολλά ιερατικά και διακονικά άμφια ενώ στον πέμπτο όροφο υπάρχουν πολλά εκκλησιαστικά σκεύη (άγια ποτήρια, λόγχες, εξαπτέρυγα, σταυροί λιτανείας και αντιμήνσια).