– Τουλάχιστον 50% αύξηση στην τιμή της φέτας προβλέπει ο πρόεδρος του συλλόγου Κτηνοτρόφων της Προσοτσάνης
– «Όχι φέτα, αλλά ούτε αιγοπρόβειο τυρί δεν θα μπορεί να φάει ο κόσμος» τονίζει στα «Χ» ο κ. Κ. Ακριτίδης
Αλυσιδωτές είναι οι αυξήσεις του κόστους παραγωγής στην κτηνοτροφία, που προκαλούνται από την αυξημένη τιμή των καυσίμων και των λιπασμάτων και κατά συνέπεια την αύξηση των τιμών στις ζωοτροφές, για να φθάσουν στην αύξηση των τιμών των κτηνοτροφικών προϊόντων στα ράφια, τις οποίες θα κληθεί να πληρώσει αυτή τη φορά ακριβά ο καταναλωτής.
Μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Προσοτσάνης κ. Κώστας Ακριτίδης, υπογραμμίζει ότι το κόστος των ζωοτροφών φέτος επιβαρύνει πολύ τους κτηνοτρόφους. Αυτό συμβαίνει λόγω της αύξησης των δαπανών των αγροτών σε πετρέλαια και λιπάσματα με συνέπεια οι κτηνοτρόφοι να αδυνατούν να ταΐσουν σωστά τα ζώα τους. Πέρσι υπήρξε αδικαιολόγητη αύξηση στις ζωοτροφές κάτι που δημιούργησε πρόβλημα στους κτηνοτρόφους, που φοβούνται ότι φέτος που υπάρχουν όντως μεγαλύτερες δαπάνες για τους παραγωγούς ζωοτροφών, η τιμή τους θα φθάσει σε μεγάλα ύψη.
«Η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει μια ενίσχυση, αλλά το έκανε λανθασμένα. Δεν πήρε τα τιμολόγια αγοράς των ζωοτροφών των κτηνοτρόφων αλλά τον τζίρο συγκεκριμένου τριμήνου. Όμως ανά περιφέρεια είναι διαφορετικές οι γαλακτικές περίοδοι. Εμείς για παράδειγμα, κάνουμε τζίρο την περίοδο Απριλίου, Μαΐου, Ιουνίου. Ενώ άλλες περιοχές με διαφορετικό κλίμα, κάνουν τζίρο την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου. Η κυβέρνηση έδωσε μια ενίσχυση επί συγκεκριμένου τριμήνου. Έτσι τουλάχιστον στο Νομό Δράμας, οι μικρές μονάδες πήραν από 90 ευρώ μέχρι 350 ευρώ το πολύ, ενώ οι πιο μεγάλες μονάδες με 1000 ζώα για παράδειγμα, πήραν μέχρι και 2000 ευρώ. Τα ποσά αυτά είναι πολύ μικρά για να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους σε σωστό επίπεδο, με τόσο ακριβές ζωοτροφές. Ωστόσο σε άλλες περιοχές όπως η Θεσσαλία, κάποιοι επωφελήθηκαν γιατί το τρίμηνο που υπολογίστηκε ήταν στο ζενίθ του τζίρου τους. Η ενίσχυση του 2% ήταν πολύ μικρή και δεν ήταν στοχευμένη. Για κάποιους μπορεί να ήταν σημαντικές αλλά για την περιοχή μας δεν ήταν τίποτε. Καλύτερα να τα έδινε σε μια άλλη κοινωνική ομάδα. Τα 200 ή 300 ευρώ θα μπορούσαν ίσως να βοηθήσουν ένα νοικοκυριό που περνάει δύσκολα. Σε εμάς (τους κτηνοτρόφους) δεν υπήρξε κανένα όφελος, ίσα ίσα μας εξαγρίωσε. Αυτό έγινε και με την επιστροφή του πετρελαίου με 60 λεπτά στην προβατίνα. Αυτό είναι αστείο ποσό. Νομίζω ότι η κυβέρνηση κινείται σε αχαρτογράφητα νερά. Δεν έχουν προγραμματισμό για το πως θα ενισχύσουν στοχευμένα την κτηνοτροφία και τον πρωτογενή τομέα γενικά το επόμενο έτος» δηλώνει ο κ. Ακριτίδης.
Ο ίδιος σημειώνει ότι θα έπρεπε να υπάρχει ήδη στους προϋπολογισμούς ένα μεγάλο κονδύλιο για το επόμενο έτος, για να συμπληρώσει: «Δεν είδαμε κάποιες σοβαρές εξαγγελίες από τον πρωθυπουργό. Δεν υπήρχε στόχος».
Όλα αυτά βέβαια, σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους της περιοχής μας, θα έχουν συνέπειες στις τιμές και των γαλακτοκομικών προϊόντων οι οποίες όπως εκτιμούν θα εκτοξευθούν, αν δεν δώσουν οι γαλακτοβιομήαχνοι πολύ καλύτερες τιμές. “Από τις πληροφορίες της αγοράς που υπάρχουν” επισημαίνει ο πρόεδρος του συλλόγου Κτηνοτρόφων της Προσοτσάνης και προσθέτει: «Υπάρχουν αυτοί που λένε ότι η τιμή θα μείνει στο 1,45 – 1,50 ευρώ για το πρόβειο συμβατικό γάλα και στα 90 -95 λεπτά το γίδινο. Αλλά τελικά οι τιμές θα είναι μεγαλύτερες. Νομίζω ότι θα ξεπεράσουν το 1,60 για το πρόβειο γάλα και το 1 ευρώ για το γίδινο. Aυτό θα έχει μεγάλη επίπτωση στην κοινωνία. Δυστυχώς θα υπάρξει πάρα πολύ μεγάλη αύξηση στο ράφι. Όχι φέτα, αλλά ούτε αιγοπρόβειο τυρί δεν θα μπορεί να φάει ο κόσμος. Νομίζω ότι θα ξεπεράσει τα 15 ευρώ το αιγοπρόβειο τυρί και πιο ψηλά ακόμη θα κινηθεί η φέτα και τα 12 -13 ευρώ θα αγγίξει το κατσικίσιο τυρί στο ράφι. Αυτό είναι τραγικό. Αυτό σημαίνει μια αύξηση ίσως και πάνω από 50%. Εδώ δεν γνωρίζουμε και εμείς οι κτηνοτρόφοι τις αγορές θα κάνουμε στις ζωοτροφές».
[…] post Στα ύψη οδηγούνται οι τιμές των γαλακτοκομικών appeared first on Χρονικά της […]