Σταθερή αξία ο «λευκός χρυσός»

0
1948

Στο 18,4% της απασχόλησης του Νομού Δράμας συμβάλλει η Μαρμαροβιομηχανία.

Με την παρουσία του Υπουργού Μακεδονίας Θράκης, πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση του Σ.Ε.Μ.Μ. – Θ.

Μια χρήσιμη όσο και περιεκτική ενημέρωση για την εικόνα της πορείας του κλάδου του Μαρμάρου στο πλαίσιο της τοπικής και της εθνικής οικονομίας, είχαν την ευκαιρία να έχουν εκπρόσωποι των αρχών, επιχειρήσεις στον κλάδο του Μαρμάρου, εκπρόσωποι φορέων και πολίτες, στην εκδήλωση, που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας – Θράκης στην Δράμα. Πιο συγκεκριμένα, η εκδήλωση αφορούσε τα αποτελέσματα της μελέτης, που εκπόνησε η εταιρεία μελετών ICAP S.A., για την συνεισφορά του κλάδου εξόρυξης και επεξεργασίας μαρμάρου, στην εθνική οικονομία και στον νομό Δράμας.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου, στις 6 μ.μ., στο ξενοδοχείο Hydrama, συμμετείχαν απευθύνοντας χαιρετισμούς μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, η επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, κα. Μαρία Αντωνίου, ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Κώστας Αντωνιάδης, ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Δράμας και Αντιδήμαρχος Μιχάλης Τάσσου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας Στέφανος Γεωργιάδης ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου της Καβάλας, κ. Μάρκος Δέμπας, η πρόεδρος του ΣΕΜΜΘ Κωνσταντίνα Λαζή-Αναγνωστοπούλου και άλλοι. Χαιρετισμούς με επιστολές τους καθώς δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν απηύθυναν οι Δραμινοί Βουλευτές Κώστας Μπλούχος και Χαρά Κεφαλίδου. Ενδιαφέροντα στοιχεία από την μελέτη για την συνεισφορά του κλάδου εξόρυξης και επεξεργασίας μαρμάρου, στην εθνική οικονομία και στον νομό Δράμας, παρουσίασε ο Γιώργος Παναγιωτίδης, Senior Manager, της ICAP S.A.
Στο χαιρετισμό της η επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου σημείωσε ότι η εξόρυξη και η επεξεργασία του μαρμάρου πρόσφερε και συνεχίζει να προσφέρει στην ελληνική οικονομία αποτελώντας μοναδικό ίσως παράδειγμα υγιούς ανάπτυξης στην διάρκεια της δεκαετούς ύφεσης. Μίλησε για τον ρόλο του μαρμάρου στην χώρα μας από την αρχαιότητα ακόμη, τόσο στην αρχιτεκτονική όσο και στην οικονομική ζωή. Είπε ότι το ελληνικό μάρμαρο έχει ισχυροποιήσει την παρουσία του στην διεθνή αγορά με σημαντικές εξαγωγικές επιδόσεις.
Η πρόεδρος του Σ.Ε.Μ.Μ.– Θ Κωνσταντίνα Λαζή – Αναγνωστοπούλου μίλησε για την στήριξη της ελληνικής οικονομίας από τις επιχειρήσεις μαρμάρου του Σ.Ε.Μ.Μ.– Θ στην πορεία του χρόνου αλλά και για την σημασία του μαρμάρου ως σημαντικού εξαγωγικού προϊόντος. Μεταξύ άλλων περιέγραψε τον χαρακτήρα των επιχειρήσεων μαρμάρου που είναι όπως είπε στην πλειοψηφία τους οικογενειακές.
Ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, επεσήμανε την υποχρέωση των πολιτικών και όσων κατέχουν θέσεις ευθύνης να βρίσκονται πάντα δίπλα στους παραγωγικούς φορείς με στόχο την επανεκκίνηση της εθνικής οικονομίας. Είπε ακόμη ότι χάρη στις δραστηριότητες των μελών του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας – Θράκης, το ελληνικό μάρμαρο καταλαμβάνει την τέταρτη θέση σε παγκόσμια κατάταξη και οι ελληνικές εξαγωγές μαρμάρου έχουν τριπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία. Είπε ότι αξιομνημόνευτο είναι και το γεγονός ότι το ελληνικό μάρμαρο κυρίως αυτό που προέρχεται από κοιτάσματα της Βόρειας Ελλάδας διακοσμεί τα σημαντικότερα και εμβληματικότερα κτίρια παγκοσμίως. Πρόσθεσε ότι το συνολικό εισόδημα που παράγονταν χάρη στο ελληνικό μάρμαρο ανερχόταν κατά το 2018 σε 178,5 δισ. ευρώ. Είπε επίσης ότι την προσπάθεια που καταβάλλεται από τον κλάδο του μαρμάρου στηρίζουν τόσο το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης και όσο και η Κυβέρνηση η οποία όπως είπε στηρίζει την υγιή επιχειρηματικότητα με την μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, των μερισμάτων και την συνεχή μείωση της γραφειοκρατίας με στόχο ένα ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον στη χώρα μας.
Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, χαρακτήρισε την εξόρυξη και την επεξεργασία του μαρμάρου μια πολύ σημαντική επιχειρηματική δραστηριότητα τόσο για την Περιφέρεια ΑΜΘ όσο και για την περιοχή της Δράμας σημειώνοντας ότι περισσότερο από 90% της συνολικής παραγωγής και των εξαγωγών της χώρας προέρχεται από την περιφέρειά μας. Η προσπάθεια αυτή όπως είπε πρέπει να τύχει της στήριξης τόσο της κυβέρνησης, όσο και της αυτοδιοίκησης αλλά και των τοπικών φορέων. Εξήγησε ακόμη ότι η ΠΑΜΘ θεωρεί, πως μόνο μέσα από την ενδυνάμωση και την στήριξη της επιχειρηματικότητας αλλά και την προσέλκυση επενδύσεων μπορεί να επιτευχθεί πραγματική ανάπτυξη γι’ αυτό και διατίθενται σημαντικοί πόροι μέσα από το επιχειρησιακό της πρόγραμμα στη στήριξη υφιστάμενων επιχειρήσεων, στην ίδρυση νέων επιχειρήσεων αλλά και στην σύνδεση φορέων και επιχειρήσεων για την ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας.
Ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Δράμας Στέφανος Γεωργιάδης αναφέρθηκε στο χρόνιο αίτημα της απλοποίησης των διαδικασιών για την εξόρυξη μαρμάρου λέγοντας ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει στην απλοποίηση των διαδικασιών και της αδειοδότησης. Είπε ότι είναι ώρα να επιλυθούν τα προβλήματα αυτά και εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό είναι εφικτό με αυτή την κυβέρνηση. Παράλληλα μιλώντας για τους οικονομικούς δείκτες που παρουσιάστηκαν στην μελέτη είπε ότι αυτοί έχουν ένα σημαντικό κοινωνικό αποτύπωμα κάτι που σημαίνει ότι “χωρίς το μάρμαρο Δράμα και πιθανόν Καβάλα δεν υπάρχει”. Είπε ότι στις επιχειρήσεις μαρμάρου υπάρχει ουσιαστική επενδυτική δραστηριότητα και ζήτησε από τους παρόντες φορείς της πολιτείας να την ενισχύσουν με κάθε τρόπο, σημειώνοντας ότι το επιμελητήριο θα είναι πάντα αρωγός σε αυτή την κατεύθυνση.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της μελέτης για τη συνεισφορά του κλάδου εξόρυξης και επεξεργασίας μαρμάρου, στην εθνική οικονομία και στον νομό Δράμας, το 61% των πωλήσεων που πραγματοποιούνται στον κλάδο γίνεται από επιχειρήσεις με έδρα την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Στον Νομό Δράμας δραστηριοποιούνται 71 επιχειρήσεις με έσοδα 408 εκ ευρώ το 2018 και με απασχόληση 2470 εργαζομένων. Οι πωλήσεις των επιχειρήσεων του κλάδου με έδρα τη Δράμα καλύπτουν το 49% των πωλήσεων όλων των κλάδων του νομού. Το 76% των πωλήσεων του κλάδου κατευθύνεται σε εξαγωγές οι οποίες καλύπτουν το 2% των συνολικών εξαγωγών της Ελλάδας (χωρίς τα πετρελαιοειδή). Το 57% αυτών των εξαγωγών κατευθύνονται στην αγορά της Κίνας σύμφωνα με στοιχεία του 2018.
Η συνεισφορά του κλάδου στην συνολική προσφορά της ελληνικής οικονομίας (συνολικές πωλήσεις) ανήλθε το 2018 σε 1,27 δισ. ευρώ, ενώ στο Νομό Δράμας σε 662,7 εκ. ευρώ. Η συνολική συνεισφορά του κλάδου στο ΑΕΠ της χώρας ανήλθε σε 605,6 εκ ευρώ καλύπτοντας μερίδιο 0,33% το 2018. Η συνεισφορά του κλάδου στο Ακαθάριστο Περιφερειακό Προϊόν του Νομού Δράμας ανήλθε σε 315,2 εκ. το 2017 καλύπτοντας το 31% του ΑΠΠ του νομού ενώ το 2018 ανήλθε σε 375 εκ. ευρώ.
Ενδεικτικό της επενδυτικής δραστηριότητας του κλάδου στο Νομό Δράμας είναι το γεγονός ότι ενώ οι επενδύσεις των εταιρειών του κλάδου πανελλαδικά το 2018 διαμορφώθηκαν σε 67 εκ ευρώ οι επενδύσεις στον Νομό Δράμας ήταν 52 εκ ευρώ. Οι επενδύσεις αυτές ανέρχονται στο 13% των πωλήσεων του κλάδου.
Το εισόδημα που παράγεται για τους εργαζόμενους ανέρχεται σε 178 εκ ευρώ ενώ το σύνολο της απασχόλησης από τις πολλαπλασιαστικές επιδράσεις του κλάδου εκτιμάται σε 17.796 εργαζόμενους για το σύνολο της χώρας και 5.062 για το Νομό Δράμας συμβάλλοντας στο 18,4% της απασχόλησης του νομού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!