«Στη Δράμα, τα δύο τελευταία χρόνια, είναι μεγαλύτερη η αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας»

1
1264

Εκδήλωση για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών από τον Δικηγορικό Σύλλογο και τον ΣΦΓΤ Δράμας


 

Εκδήλωση στο πλαίσιο της Παγκόσμια Ημέρας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών διοργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας, το βράδυ της Κυριακής στο αμφιθέατρο του Δημοτικού Ωδείου της Δράμας.
Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν η Καθηγήτρια Γλωσσολογίας του Δ.Π.Θ. κα Πηνελόπη Καμπάκη – Βουγιουκλή με θέμα τον γλωσσικό σεξισμό και ο Διοικητής του Α.Τ. Κ. Νευροκοπίου κ. Ιγνάτιος Μωυσίδης με θέμα την ενδοοικογενειακή βία με στατιστικά στοιχεία για την Π.Ε. Δράμας. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε ερμηνευτική ανάγνωση διηγημάτων από την έκδοση της «Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης» με θέμα «Η βία κατά των γυναικών – Ημερολόγιο 2023» (εκδόσεις «Ρώμη» 2022) από την κα Ευθυμία Λαζαρίδου. Στο κλίμα της εκδήλωσης βοήθησε και η έκθεση πίνακα της Ελεάνας Ξανθοπούλου.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν τα στοιχεία που παρέθεσε ο Διοικητής του Α.Τ. Κ. Νευροκοπίου κ. Ιγνάτιος Μωυσίδης, ο οποίος, εκπροσωπώντας την ΕΛ.ΑΣ., αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις οικιακές ανθρωποκτονίες στην Ελλάδα και στις υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας που απασχόλησαν τον Νομό Δράμας με φόντο την πανδημία. Ο ίδιος τόνισε: «Από τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, φαίνεται ότι υπάρχει μια συσχέτιση ανάμεσα στις συνθήκες της πανδημίας και στην ενδοοικογενειακή βία, η οποία παρουσιάζεται αυξημένη. Στον Νομό Δράμας παρουσιάστηκε αύξηση σε αυτά τα περιστατικά τις χρονιές 2021 και 2022, δηλαδή προς το τέλος της πανδημίας και μετά τα σκληρά μέτρα για την αντιμετώπισή της. Έχουμε μια σαφή αριθμητική αύξηση των υποθέσεων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και θεωρούμε ότι σίγουρα οι αρνητικές συνθήκες της πανδημίας, η απομόνωση, η αύξηση των οικογενειακών επεισοδίων, οι καταχρήσεις ουσιών και η έξαρση των ψυχικών προβλημάτων, έχουν διαδραματίσει κάποιο ρόλο. Στην τελευταία έκθεση του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. φαίνεται ότι υπάρχει παντού στην Ελλάδα μια αύξηση αυτών των περιστατικών. Στη Δράμα, τα δύο τελευταία χρόνια, είναι μεγαλύτερη η αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας». Ο ίδιος απαντώντας στα «Χ» είπε ότι υπάρχουν και δύσκολα περιστατικά ανάμεσα σε αυτά. Συμπλήρωσε ότι δυστυχώς τον περασμένο Ιούνιο είχαμε και μία σοβαρή περίπτωση γυναικοκτονίας στην Προσοτσάνη, με αυτοκτονία, στη συνέχεια, του δράστη συζύγου. «Ήταν ένα έγκλημα που μας ταρακούνησε όλους. Πρέπει να πω ότι αυτές οι περιπτώσεις στη χώρα μας έχουν αρχίσει να καταγράφονται περισσότερο από ότι προηγούμενα χρόνια. Έχει αυξηθεί σημαντικά η σωματική βία κατά των γυναικών. Ενώ τα χρόνια πριν την πανδημία η πλειονότητα των αδικημάτων ήταν λεκτικής – ψυχολογικής βίας, βλέπουμε πλέον ότι έχουν αυξηθεί τα περιστατικά σωματικής κακοποίησης κυρίως στις γυναίκες».
Η Καθηγήτρια Γλωσσολογίας του Δ.Π.Θ. κα Πηνελόπη Καμπάκη – Βουγιουκλή, είπε: «Tα περιστατικά βίας έχουν πολύ μεγάλη σχέση με τη γλώσσα, γιατί η γλώσσα είναι ένα όργανο επικοινωνίας. Η λάθος χρήση της μπορεί να δημιουργήσει πολλές φορές λάθος εντυπώσεις. Για όλα αυτά μπορεί να υπάρξει ενημέρωση και στο σχολείο, που είναι πολύ σημαντικό, αλλά και στον οικογενειακό ιστό».
Η ίδια τόνισε ότι οι λεκτικές απειλές μπορεί να οδηγήσουν και σε σωματική βία, ενώ σε ό,τι αφορά τον γλωσσικό σεξισμό είπε ότι αυτό είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει, γιατί είναι κάτι που έχει δημιουργηθεί εδώ και πολλά χρόνια, κατά συνέπεια είναι σημαντικός ο ρόλος του σχολείου στην εκπαίδευση των παιδιών αλλά και ο ρόλος της οικογένειας. Σημείωσε ότι ο ρόλος ειδικά των εκπαιδευτικών είναι πολύ σημαντικός, διότι ακόμα και ένα βιβλίο με σεξιστικά πρότυπα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από έναν καλό δάσκαλο ως το κακό παράδειγμα. Αντιθέτως, ένα βιβλίο που έχει θετικά πρότυπα μπορεί να παρουσιαστεί λάθος στα παιδιά από ένα δάσκαλο που δεν γνωρίζει.
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Δράμας, κ. Αναστάσιος Πούλιος, τόνισε μεταξύ άλλων ότι η εκδήλωση δεν περιλάμβανε μόνο τις εισηγήσεις των ομιλητών, αλλά και την ερμηνευτική ανάγνωση διηγημάτων που είχαν σχέση με το θέμα, ενώ η εκδήλωση συνοδευόταν και με τον πίνακα της κας Ελεάνας Ξανθοπούλου, που είχε σχέση με τη θεματολογία της εκδήλωσης. Ο ίδιος τόνισε ότι πλέον έχουν ωριμάσει οι συνθήκες να σταματήσουμε να κλείνουμε το στόμα και να μιλάμε για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα (της ενδοοικογενειακής βίας), το οποίο έχει γιγαντωθεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας και παγκοσμίως…
Η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών, κα Πολύνα Μπανά, τόνισε ανάμεσα σε άλλα ότι ήταν μια πολυσυλλεκτική βραδιά για την ανάδειξη του γυναικείου ζητήματος κάτω από τις παρατεταμένες συνθήκες της πανδημίας την τελευταία διετία – τριετία. Τόνισε επίσης ότι είναι σε πλήρη έξαρση τα φαινόμενα της ενδοοικογενειακής βίας και της βίας σε βάρος των γυναικών.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!