Στη φάση του διαγωνισμού οδεύουν τα έργα στήριξης της κτηνοτροφίας στον Ν. Δράμας

0
1707

Η δαπάνη θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από την Περιφέρεια Α.Μ.Θ.

Στη φάση του διαγωνισμού για την υλοποίησή του εισέρχεται το έργο που αφορά τις υποδομές υποστήριξης της κτηνοτροφίας σε δημόσια δάση και δασικές εκτάσεις στην περιοχή της Π.Ε. Δράμας του Νομού Δράμας.
Ήδη η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας προχώρησε, όπως έγινε γνωστό χθες, στη συγκρότηση της Επιτροπής Διαγωνισμού του συγκεκριμένου έργου, προϋπολογισμού περίπου 1,4 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα σύνολο έργων που θα διευκολύνουν κατά πολύ τις εργασίες των κτηνοτρόφων του Νομού Δράμας και αποτελούσαν αίτημά τους, καθώς γίνονται σε συγκεκριμένες περιοχές των δήμων της Δράμας και δρομολογήθηκαν μετά από προτάσεις που υπήρξαν από τους ίδιους τους εκπροσώπους τους.
Για το σύνολο αυτών των έργων, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Γεώργιος Ζιμπίδης είχε αποσαφηνίσει σε πρόσφατες δηλώσεις του στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ότι πρόκειται για έργα σημαντικού προϋπολογισμού, εξηγώντας ότι μέχρι σήμερα τα έργα που τους εξυπηρετούσαν γίνονταν αποσπασματικά και δεν είχαν αυτό το εύρος. «Τα έργα αυτά δεν λύνουν όλα τα προβλήματα της τοπικής κτηνοτροφίας, αλλά δίνουν σημαντική ανάσα στους ανθρώπους που ασχολούνται με το ζωικό κεφάλαιο» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.
Η δαπάνη των εν λόγω έργων θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από την Περιφέρεια Α.Μ.Θ. Η υλοποίηση των έργων αναμένεται να αρχίσει από το 2022. Τα έργα αυτά έχουν διπλή σκοπιμότητα: Καταρχάς θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, η οποία θα συμβάλει θετικά στη συγκράτηση του ενεργού τοπικού πληθυσμού (με νέους αγρότες – κτηνοτρόφους) και θα δώσουν κίνητρο σε νέους ανθρώπους να ασχοληθούν σοβαρά με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, οργανώνοντας ολοκληρωμένες επιχειρήσεις παραγωγής, συσκευασίας, μεταποίησης, διακίνησης, εμπορίας και ανοίγματος στις νέες αγορές των γειτονικών χωρών της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, δηλαδή θα συμβάλλουν και στη μείωση της ανεργίας της περιοχής.Επίσης, θα ενισχύσουν την Πολιτική Προστασία του ορεινού όγκου του Νομού Δράμας, εξασφαλίζοντας σε πέντε σημεία (ένα σε κάθε Δήμο) ταμιευτήρες ύδατος για την πυροπροστασία.

Ειδικότερα, τα έργα αφορούν την κατασκευή υποδομών στήριξης της κτηνοτροφίας στους πέντε δήμους του Νομού Δράμας και συγκεκριμένα:
1. Στον Δήμο Προσοτσάνης: στην περιοχή της Τ.Κ. Μικρόπολης και στις δύο θέσεις με τοπωνύμια: «Κάτω Δασυλλίου» και «Κρανιά».
2. Στον Δήμο Νευροκοπίου: στην περιοχή της Τ.Κ. Βώλακα και στη θέση με τοπωνύμιο: «Άγιος Γεώργιος».
3. Στον Δήμο Παρανεστίου: στην περιοχή της Τ.Κ. Νικηφόρου και στη θέση με τοπωνύμιο: «Ανεμογεννήτρια Νο 11».
4. Στον Δήμο Δοξάτου: στην περιοχή της Τ.Κ. Κυργίων και στις δύο θέσεις με τοπωνύμια: «Μ. Αλέξανδρος» και «Κοντά στον οικισμό Περιστεριάς»,
5. Στον Δήμο Δράμας: στην περιοχή της Τ.Κ. Ξηροποτάμου και στη θέση με τοπωνύμιο: «Τρύπες».

Συγκεκριμένα, θα κατασκευαστούν τα παρακάτω τεχνικά:
– Τρεις ομβροδεξαμενές τραπεζοειδούς σχήματος στις περιοχές της Τ.Κ. Μικρόπολης Δήμου Προσοτσάνης (Κάτω Δασυλλίου), της Τ.Κ. Βώλακα Δήμου Νευροκοπίου (Άγιος Γεώργιος) και της Τ.Κ. Νικηφόρου Δήμου Παρανεστίου.
– Μια ομβρoπλατεία στην περιοχή της Τ.Κ. Ξηροποτάμου Δήμου Δράμας (Τρύπες).
– Τέσσερις ομβρoπλατείες στις περιοχές της Τ.Κ. Μικρόπολης Δήμου Προσοτσάνης (Κάτω Δασύλλιο), της Τ.Κ. Νικηφόρου Δήμου Παρανεστίου (Ανεμογεννήτρια Νο 11) και της Τ.Κ. Κυργίων Δήμου Δοξάτου (Μ. Αλέξανδρος).wΕπτά ποτίστρες έξι θαλάμων, στις περιοχές: της Τ.Κ. Βώλακα (Άγιος Γεώργιος) της Τ.Κ. Μικρόπολης (Κάτω Δασύλλιο και Κρανιά), της Τ.Κ. Κυργίων (Μ. Αλέξανδρος και κοντά στον οικισμό Περιστεριάς), της Τ.Κ. Νικηφόρου και της Τ.Κ. Ξηροπόταμος (Τρύπες).
Επίσης, θα γίνει βελτίωση – συντήρηση των υφιστάμενων οδών που οδηγούν στις θέσεις που πρόκειται να κατασκευασθούν τα έργα, ώστε να είναι εφικτή η μεταφορά των υλικών και των μηχανημάτων και ειδικότερα στις θέσεις των έργων της Τ.Κ. Ξηροποτάμου και Κυργίων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!