Στο 50% οι ελλείψεις φαρμάκων στη Δράμα

0
2214

Καταστάσεις με τις σημαντικότερες ελλείψεις φαρμάκων ανά νομό ζητά ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

Ελλείψεις της τάξης του 50% είναι διαπιστωμένες στα φάρμακα που διαθέτουν τα φαρμακεία της Δράμας, όπως εξήγησε χθες μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δράμας κ. Αικατερίνη Μπουρουτζόγλου.

Η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δράμας ρωτήθηκε για την κατάσταση που επικρατεί με την έλλειψη φαρμάκων το τελευταίο διάστημα, η οποία σύμφωνα τουλάχιστον με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής, έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.
Σε ανακοίνωσή του την Τετάρτη, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής ξεκαθάριζε ότι “αρχίζει και δημιουργείται κίνδυνος για την υγεία των πολιτών, καθότι τα φαρμακεία αδυνατούν να καλύψουν την συνήθη ζήτηση των ασθενών. Για πρώτη φορά τα ελλείποντα φάρμακα ανέρχονται περίπου στα τετρακόσια (400) και αφορούν όλες τις κατηγορίες ασθενειών. Δυστυχώς, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας, η πολιτεία δεν έχει πάρει κανένα μέτρο και την ίδια στιγμή οι εξαγωγές φαρμάκων αυξάνονται διαρκώς. Καλούμε άμεσα την πολιτεία και προσωπικά τον Υπουργό να παρέμβουν”.

Στη Δράμα λείπουν τα μισά φάρμακα
Η πρόεδρος του φαρμακευτικού Συλλόγου Δράμας είπε έλλειψη φαρμάκων υπάρχει και στα φαρμακεία της Δράμας περιγράφοντας την κατάσταση μάλιστα ως ελαφρώς χειρότερη. “Τα μισά φάρμακα περίπου λείπουν από τα φαρμακεία” είπε η κα Μπουρουτζόγλου προσθέτοντας ότι αυτή η κατάσταση δημιουργεί προβλήματα όχι μόνο στους ασθενείς που σπεύδουν στα φαρμακεία της Δράμας αλλά και στα νοσοκομεία, στα κέντρα θεραπείας κλπ” .
Εξήγησε επίσης ότι το θέμα αφορά και κατηγορίες ασθενών όπως οι καρκινοπαθείς με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ζωές από αυτές τις ελλείψεις. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση των ΧΡΟΝΙΚΩΝ για το διάστημα στο οποίο υπάρχει το συγκεκριμένο πρόβλημα, η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δράμας είπε ότι πρόκειται για μια κατάσταση που υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια και χαρακτήρισε το πρόβλημα κατά βάση πολιτικό, διότι όπως είπε τα φάρμακα παρουσιάζουν ελλείψεις λόγω των εξαγωγών.
“Πρόκειται για ζήτημα που αποφέρει κέρδη στο κράτος και βολεύει τις πολυεθνικές και τους φαρμακοβιομήχανους που γλυτώνουν το clawback. Για αυτό γίνονται οι εξαγωγές. Η έλλειψη των φαρμάκων δεν οφείλεται σε κάποιο άλλο λόγο. Το Υπουργείο Υγείας έχει ενημερωθεί πολλές φορές για το θέμα που αφορά και το Υπουργείο Εμπορίου” σημείωσε η κα Μπουρουτζόγλου, προσθέτοντας ότι εάν δεν σταματήσουν οι εξαγωγές και εάν δεν υπάρξει πολιτική βούληση, το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί. Σημείωσε δε ότι το ζήτημα αυτό σχετίζεται και με το γεγονός ότι οι τιμές των φαρμάκων στην Ελλάδα εδώ και μια δεκαετία περίπου μειώνονται κάθε εξάμηνο.
“Οι τιμές των φαρμάκων στην Ελλάδα έχουν φθάσει στο πιο χαμηλό επίπεδο της Ευρώπης αν όχι διεθνώς. Όταν ένα φάρμακο ξεκίνησε να πωλείται 40 ευρώ και αυτή την στιγμή πωλείται 8,5 ευρώ καταλαβαίνετε ότι ο φαρμακοβιομήχανος έχει χάσει ένα πολύ μεγάλο περιθώριο κέρδους και για τον λόγο αυτό προτιμά να το εξάγει σε τρίτες χώρες με την αρχική (μεγαλύτερη) τιμή” σημείωσε μεταξύ άλλων η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δράμας.
Την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου πάντως ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ανακοίνωσε για το θέμα των ελλείψεων σε φάρμακα ότι έχει θέσει ως άμεση προτεραιότητα την επίλυση του μεγάλου αυτού προβλήματος που συνεχώς επιδεινώνεται. Οι ελλείψεις αποτελούν για τον ΠΦΣ το κυρίαρχο πρόβλημα στην καθημερινότητα και για τον λόγο αυτό έχει ήδη προκαλέσει δύο παρεμβάσεις στον ΕΟΦ και στο Υπουργείο Υγείας όπως έκανε γνωστό ο ΠΦΣ.
Απευθυνόμενος δε προς τους φαρμακοποιούς ο ΠΦΣ αναφέρει αυτολεξεί:
“Στόχος μας είναι να δοθεί επιτέλους μια οριστική λύση στο θέμα αυτό που ταλαιπωρεί ασθενείς και φαρμακοποιούς και να αναδειχθεί η τεράστια έκταση του πανελλαδικά.
Για τον λόγο αυτό θα πρέπει εντός μιας εβδομάδας από σήμερα να μας στείλετε κατάσταση με τις σημαντικότερες ελλείψεις φαρμάκων στο νομό σας (δηλαδή σκευάσματα που παρουσιάζουν έλλειψη σε πολλά φαρμακεία και για ένα εύλογο χρονικό διάστημα).
Η κατάσταση αυτή που θα στείλετε στο email info@pfs.grθα πρέπει να είναι σε μορφή excel προκειμένου να γίνει η επεξεργασία του και να καταρτιστεί ένας συγκεντρωτικός κατάλογος ελλείψεων πανελλαδικά, που θα αποτελέσει ισχυρό αποδεικτικό υλικό για την τεκμηρίωση του προβλήματος.
Οφείλει η Πολιτεία να κατανοήσει ότι οι ελλείψεις είναι μείζον θέμα για τους Φαρμακοποιούς που καθημερινά αγωνιούν για την προμήθεια των φαρμάκων των ασθενών και ο ΠΦΣ είναι αποφασισμένος να κινητοποιήσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην εφοδιαστική αλυσίδα του φαρμάκου, για την επίλυση του”.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!