Στο μικροσκόπιο ο υδάτινος πλούτος

0
3958

Η Επιτροπή Ερευνών και Διαχείρισης του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας του ΤΕΙ ΑΜΘ ενέκρινε στις 6 Σεπτεμβρίου την υλοποίηση του έργου “Παρακολούθησης και Αξιοποίησης των Παρόχθιων Περιοχών Δήμου Δράμας”.
Στόχος του έργου είναι η καταγραφή και αξιολόγηση της κατάστασης των παρόχθιων περιοχών της πόλης της Δράμας. Οι παρόχθιες περιοχές είναι μοναδικά οικοσυστήματα που προσφέρουν πολλές υπηρεσίες στον άνθρωπο. Η αστικοποίηση αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα γιατί μπορεί να τις υποβαθμίσει και να μειώσει την λειτουργικότητά τους. Ενώ αντιθέτως η σωστή διαχείρισή τους μπορεί να προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στους πολίτες της πόλης από την οποία διέρχεται.
Οι υπηρεσίες που μπορούν να προσφέρουν είναι η βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών της πόλης, προστασία των υδάτων των ρεμάτων από ρύπους και μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Μετά την αρχική καταγραφή, θα πραγματοποιηθεί η αξιολόγηση των παρόχθιων περιοχών με την χρήση ειδικών πρωτοκόλλων (π.χ. SVAP). Τα ειδικά πρωτόκολλα που θα χρησιμοποιηθούν, αξιολογούν την κατάσταση των ρεμάτων ή/και παρόχθιων περιοχών, έχουν αναγνωριστεί παγκοσμίως και έχουν εφαρμοστεί στον Μεσογειακό και Ελληνικό χώρο. Η αξιολόγηση θα γίνει σε τουλάχιστον 20 διαφορετικά σημεία σε κάθε παρόχθια περιοχή της Δράμας
Συνολικά 3 αστικές παρόχθιες περιοχές και τα ρέματα τους θα αξιολογηθούν.
Στόχος επίσης είναι η αξιολόγηση της κατάστασης των υδάτινων πόρων της πόλης της Δράμας. Η κατάσταση των παρόχθιων περιοχών έχει άμεση σχέση και επηρεάζει την ποιότητα και την ποσότητα των υδάτων των ρεμάτων.
Συγκεκριμένα σε σημεία που θα επιλεγούν με βάση επιστημονικά κριτήρια, υδατικά δείγματα θα συλλέγονται από τα ρέματα της πόλης και η ανάλυση τους θα πραγματοποιηθεί στο εργαστήριo Ενόργανης Ανάλυσης του ΤΕΙ ΑΜΘ.
Τα αποτελέσματα της ανάλυσης των υδάτων των αστικών ρεμάτων της πόλης θα δώσουν πληροφορίες για την ποιότητα των υδάτων των ρεμάτων της πόλης της Δράμας. Τα αποτελέσματα αυτά επίσης θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του προγράμματος του Δήμου Δράμας.
Πολύ σημαντικό για την σωστή αξιολόγηση της λειτουργικότητας των παρόχθιων περιοχών είναι να γνωρίζουμε και την παροχή των ρεμάτων τους. Μετρήσεις για τις παροχές των αστικών ρεμάτων της Δράμας θα παρθούν κατά τακτά χρονικά διαστήματα με την χρήση του μυλίσκου που διαθέτει το Εργαστήριο Διευθέτησης Ορεινών Υδάτων του ΤΕΙ ΑΜΘ.
Οι παροχές έχουν άμεση σχέση με τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν τις συγκεκριμένες χρονιές που δεδομένα παροχών συλλέγονται.
Για το λόγο αυτό τα μετεωρολογικά δεδομένα από το σταθμό που υπάρχει στο Τμήμα Δασοπονίας και ΔΦΠ, ΤΕΙ ΑΜΘ στην Δράμα, θα χρησιμοποιηθούν.
Η σύνθεση όλων των παραπάνω δεδομένων θα δώσει πληροφορίες για τους υδάτινους πόρους της πόλης.
Η ανάλυση των αποτελεσμάτων θα οδηγήσει στη δημιουργία σχεδίου για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών στην περιοχή παρέμβασης. Με βάση τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των παρόχθιων περιοχών αλλά και των μετεωρολογικών (υπάρχει σταθμός στο Τμήμα Δασοπονίας) και των υδρολογικών δεδομένων (ποιοτικών και ποσοτικών) που θα συλλεχθούν θα συγγραφεί μελέτη με προτάσεις – σχεδιο για τις μελλοντι-κές παρεμβάσεις για την αξιοποίηση των αστικών παρόχθιων περιοχών της πόλης.
Η μελέτη θα προτείνει λύσεις για την καλύτερη συντήρηση αλλά και αξιο-ποίηση των παρόχθιων περιοχών, για την βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών αλλά και ενημέρωση τους, για τις λειτουργίες και την σημαντικότητα των παρόχθιων περιοχών, την βελτίωση της ποιότητας των υδάτων των ρεμάτων που διαπερνούν την πόλη καθώς και πως η παρόχθια βλάστηση μπορεί να βοηθήσει στον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην πόλη, ειδικά στον μετριασμό των μέγι-στων θερμοκρασιών…
Θα χρησιμοποιηθούν και οι πληροφορίες από το έργο του προηγούμενου “ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΟΥ ΑΛΣΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ-ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ, ΤΩΝ ΠΗΓΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΗΣ ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑΣ – ΞΕΡΟΧΕΙΜΑΡΟΥ ΚΑΛΛΙΦΥΤΟΥ” που επίσης εκπονήθηκε από το Τμήμα Δασοπονίας και ΔΦΠ, ΤΕΙ ΑΜΘ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!