Στο πόδι οι φοιτητές του Τμήματος Δασολογίας

0
969

– «Είναι θέμα βιωσιμότητας του τόπου και όχι μόνο του τμήματος» λένε εκπρόσωποι των φοιτητών
– «Δεν έχουν ως απόφοιτοι κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα» λέει στα «Χ» ο πρόεδρος του τμήματος


 

Με απόφαση του ΔΣ των φοιτητών του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στη Δράμα και τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου του τμήματος, ανεστάλη η εκπαιδευτική διαδικασία από την Τρίτη 21 Μαρτίου 2023 και ώρα 13:00 έως και χθες Τετάρτη στις 18:00 σε ένδειξη στήριξης και προάσπισης των διεκδικήσεων, αναφορικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του τμήματος.
Στην διαμαρτυρία πέρα από τους φοιτητές του Τμήματος Δασολογίας, συμμετείχαν και φοιτητές του Τμήματος Οινολογίας που έχει παρόμοια προβλήματα. Οι φοιτητές κρέμασαν πανό με συνθήματα διαμαρτυρίας στο κτήριο του τμήματος Δασολογίας και ενημερώθηκαν για την μη κατάθεση τροπολογίας χθες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής σχετικά την διασφάλιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των νέων γεωπονικών πανεπιστημιακών τμημάτων που προήλθαν από τα ΤΕΙ.
Σύμφωνα με πληροφορίες των «Χ», οι κινητοποιήσεις των φοιτητών θα συνεχιστούν πιθανόν και με εκδηλώσεις διαμαρτυρίας μέσα στην πόλη της Δράμας το επόμενο διάστημα προκειμένου να κατανοήσει η τοπική κοινωνία το πρόβλημα που υπάρχει και το οποίο ουσιαστικά αφορά την ίδια τη βιωσιμότητα της σχολής αλλά… και της ίδιας της πόλης τελικά.
Το πρόβλημα με την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των φοιτητών αυτών των τμημάτων υπάρχει τα τελευταία τέσσερα χρόνια, από τότε που δημιουργήθηκε το τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στη Δράμα και εντάχθηκε στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος. Αυτή τη στιγμή οι φοιτητές του τμήματος της Δράμας, όπως και οι φοιτητές των δυο άλλων τμημάτων Δασολογίας (Καρπενησίου και Καρδίτσας), που από ΤΕΙ εξελίχθηκαν σε πανεπιστήμια, δεν έχουν ως απόφοιτοι, κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα, όπως εξήγησε μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας ο πρόεδρος του τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στη Δράμα κ. Αντώνης Παπαδόπουλος.
«Έχουμε πιέσει και το ΓΕΩΤΕΕ. Έχουμε στείλει επιστολές στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προσπαθώντας να ενταχθούν και οι δικοί μας απόφοιτοι στους παλιούς δασολόγους. Είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα. Αρχικά το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος μας είχε πει ότι το θέμα απόδοσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων συνδέεται με την πιστοποίηση του προγράμματος σπουδών. Εμείς περάσαμε επιτυχώς την επίπονη διαδικασία της πιστοποίησης του προγράμματος σπουδών. Μάλιστα από τα τριάντα δυο τμήματα του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος είμαστε ανάμεσα στα πέντε πρώτα. Σε δώδεκα σημεία της πιστοποίησης έχουμε πάρει οκτώ «Α» και τέσσερα «Β», άρα μπορούμε να διεκδικήσουμε αυτό που μας αναλογεί» τονίζει ο πρόεδρος του τμήματος στα «Χ», για να προσθέσει ότι: «Η τοπική κοινωνία πρέπει να ενημερωθεί για το θέμα και τη θέλουμε σαφώς δίπλα μας».
Την ίδια ώρα, μια κρίσιμη παράμετρος που μπορεί να φέρει εξελίξεις στο θέμα αυτό είναι κατά την εκτίμηση των ανθρώπων του τμήματος και η προεκλογική περίοδος που διανύουμε. Για τον λόγο αυτό όπως αναφέρει ο πρόεδρος του τμήματος οι πιέσεις έχουν ενταθεί. Χθες επρόκειτο να κατατεθεί τροπολογία για τα επαγγελματικά δικαιώματα των γεωπονικών σχολών που προέκυψαν από τις συγχωνεύσεις των ΤΕΙ και των Πανεπιστημίων, αλλά τελικώς αυτό τελικά πάγωσε.

Αναβρασμός στους κύκλους των φοιτητών
Μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας ο αναπληρωτής γραμματέας του ΔΣ των φοιτητών, κ. Γιώργος Τσάβαλος είπε ότι αυτή τη στιγμή τα Γεωτεχνικά Τμήματα του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος δεν έχουν επαγγελματικά δικαιώματα. «Έχουμε αναγνωρισμένο πτυχίο το οποίο έχει πιστοποιηθεί. Παρόλα αυτά δεν έχουμε επαγγελματικά δικαιώματα. Θεωρώ ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να εξασφαλίσει η πολιτεία, από τη στιγμή που η ίδια δημιούργησε αυτό το τμήμα. Σήμερα, εφόσον πάρουμε το πτυχίο της σχολής σαν Δασολόγοι – Περιβαλλοντολόγοι, δεν μπορούμε να δουλέψουμε. Δεν μπορούμε να συμμετάσχουμε στις προκηρύξεις. Δεν μας αναγνωρίζουν στο Δημόσιο. Δεν νοείται να σπουδάζω πέντε χρόνια, να ξοδεύουν οι γονείς μου και οι γονείς των συμφοιτητών μου χιλιάδες ευρώ και τελικά το πτυχίο να μην αναγνωρίζεται από το Δημόσιο. Το ΓΕΩΤΕΕΕ δεν μας δίνει άδεια για να ασκήσουμε το επάγγελμά μας. Στις σχολές Δασολογίας του ΑΠΘ και του Δημοκρίτειου δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα. Παρότι το πτυχίο μας είναι ισάξιο και το πρόγραμμα σπουδών καλύπτει πάρα πολλά αντικείμενα. Οι καθηγητές μας κάνουν φοβερό αγώνα για να αναβαθμίζουν συνεχώς το επίπεδο του πανεπιστημίου. Δεν δέχομαι να σπουδάζω εδώ πέντε χρόνια με ένα ισάξιο πτυχίο και ισάξιες γνώσεις να μην έχω δικαιώματα».

Η μη αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων είναι και εις βάρος της βιωσιμότητας της σχολής
Αναφερόμενος στην σχέση που υπάρχει μεταξύ του προβλήματος και της προοπτικής του ίδιου του τμήματος Δασολογίας στη Δράμα, ο αναπληρωτής γραμματέας του ΔΣ των φοιτητών επισημαίνει ότι το πρόβλημα με τα επαγγελματικά δικαιώματα των φοιτητών επηρεάζει πάρα πολύ αρνητικά τη βιωσιμότητα του τμήματος. «Η Δράμα είναι μια πόλη που έχει έσοδα και από τους φοιτητές. Δεν είναι μεγάλη φοιτητούπολη αλλά την οικονομία την κινούν και οι φοιτητές. Αν εξαφανιστούν οι φοιτητές από τη Δράμα, θα «πέσει» όλη η πόλη. Είναι θέμα βιωσιμότητας του τόπου και όχι μόνο του τμήματος» καταλήγει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!