– «Είναι πλέον επισφαλής η λειτουργία όλου του νοσοκομείου, το οποίο έμεινε με έναν αναισθησιολόγο»
– «Αναβάλλονται όλα τα προγραμματισμένα χειρουργεία επ’ αόριστον» λέει η πρόεδρος των γιατρών κ. Π. Κιόρτεβε στα «Χ»
Σοβαρό πρόβλημα με την έλλειψη αναισθησιολόγων και, κατά συνέπεια, την αδυναμία λειτουργίας των χειρουργείων και όχι μόνο, αντιμετωπίζει πλέον και το Νοσοκομείο της Δράμας, αφού την Τρίτη η μία από τους δύο διαθέσιμους αναισθησιολόγους υπέβαλε την παραίτησή της, προκειμένου να βγει σε συνταξιοδότηση λόγω των εξοντωτικών ωραρίων και των εφημεριών που γίνονται πλέον κάθε μέρα.
Αυτό έκανε γνωστό χθες στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» η πρόεδρος των Γιατρών του Νοσοκομείου Δράμας, κα Παρθένα Κιόρτεβε, αμέσως μετά τη συνέλευση των γιατρών του νοσοκομείου. Η αποχώρηση της αναισθησιολόγου είχε ως αποτέλεσμα το Νοσοκομείο της Δράμας να μείνει με έναν αναισθησιολόγο, γεγονός που δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα.
«Είναι σαφές ότι νοσοκομείο με έναν αναισθησιολόγο δεν μπορεί να στηρίξει τη λειτουργία των χειρουργείων. Στη συνέλευση αποφασίστηκε ότι εμείς, ως χειρουργικός τομέας, δεν μπορούμε να στηρίξουμε πλέον κανένα προγραμματισμένο χειρουργείο. Αυτό σημαίνει ότι αναβάλλονται όλα τα προγραμματισμένα χειρουργεία επ’ αόριστον» σημείωσε η πρόεδρος των γιατρών του Νοσοκομείου Δράμας.
Η απόφαση αυτή της γενικής συνέλευσης θα κοινοποιηθεί και προς τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Δράμας. Το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί εάν δεν βρεθούν άμεσα αναισθησιολόγοι, εξηγεί η κα Κιόρτεβε, διευκρινίζοντας ότι θα έπρεπε να υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις αναισθησιολόγοι για να λειτουργήσει κανονικά το νοσοκομείο και να βγουν οι εφημερίες.
«Είναι πλέον επισφαλής η λειτουργία όλου του νοσοκομείου, διότι ο αναισθησιολόγος είναι μια ειδικότητα που είναι αναντικατάστατη για τη λειτουργία του νοσοκομείου στο σύνολό του. Δεν πρόκειται μόνο για τα χειρουργεία. Υπάρχουν ανάγκες και για τις διασωληνώσεις covid. Τα περιστατικά αυξάνονται. Χρειάζεται επίσης και για τις διασωληνώσεις ανακοπών. Η παρουσία των αναισθησιολόγων είναι απαραίτητη σε όλο το νοσοκομείο. Εμείς ως γιατροί που στηρίζουμε τόσα χρόνια αυτό το υποστελεχωμένο νοσοκομείο, λέμε ότι είναι αδύνατο να συνεχίσουμε να στηρίζουμε με αυτό το προσωπικό τη λειτουργία του αν δεν δοθούν λύσεις σήμερα, από την 4η ΥΠΕ, τουλάχιστον σε ότι αφορά τους αναισθησιολόγους σε πρώτη φάση. Οι θέσεις που προκηρύχθηκαν για έξι γιατρούς, δεν καλύπτουν τις ανάγκες και δεν ξέρω αν θα βρεθούν πάλι υποψήφιοι που θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση. Κάποιες από αυτές τις θέσεις είχαν προκηρυχθεί και στο παρελθόν αλλά κρίθηκαν τελικά άγονες. Η προκήρυξη είναι ένα θετικό βήμα, αλλά το ζήτημα είναι πόσο γρήγορα θα κινηθεί και τελικά αν θα βρεθούν γιατροί για να έρθουν στο Νοσοκομείο της Δράμας» εξήγησε η κα Κιόρτεβε.
Ταυτόχρονα, σε σχέση με την λειτουργία κλινικής covid, η πρόεδρος των γιατρών είπε ότι η χθεσινή συνέλευση κατέληξε στην άποψη ότι, δεν μπορεί να δεχθεί σε καμία περίπτωση τη λειτουργία της κλινικής για νοσηλεία ασθενών με covid, με δεδομένο τον αριθμό των ιατρών παθολόγων που έχουν απομείνει και με την ύπαρξη ενός και μοναδικού πνευμονολόγου.
«Με αυτόν τον αριθμό προσωπικού, αν δεν ενισχυθούν οι παθολόγοι και οι πνευμονολόγοι, δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχθούμε την λειτουργία μιας τέτοιας κλινικής. Επίσης αποφασίσαμε να απευθύνουμε πρόσκληση προς τον διοικητή της 4ης ΥΠΕ κ. Τσαλικάκη, να έρθει στο Νοσοκομείο Δράμας και να συναντηθεί με το σύνολο των γιατρών, ώστε να του τεθούν τα προβλήματα που υπάρχουν διά ζώσης. Θα πρέπει να δώσει λύσεις στα προβλήματα του νοσοκομείου ως υπεύθυνος της 4ης ΥΠΕ».
Όπως δείχνουν πάντως οι εξελίξεις, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021, ο αριθμός των γιατρών που εργάζονται στο Νοσοκομείο της Δράμας θα μειωθεί ακόμη περισσότερο καθώς πολλοί εξ αυτών έχουν κατοχυρώσει ήδη δικαίωμα συνταξιοδότησης και θα έχουν αποχωρήσει έως τότε. Την ίδια ώρα, όπως είπε η κα Κιόρτεβε, δεν υπάρχει κανένας ειδικευόμενος γιατρός στις λίστες αναμονής για τις χειρουργικές κλινικές. Όσοι τελειώνουν την ειδίκευσή τους θα φύγουν και βέβαια θα δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα και στον τομέα αυτό. «Βέβαια το θέμα είναι για τις χειρουργικές ειδικότητες και τους ειδικευόμενους, ποια εκπαίδευση μπορούμε να τους παρέχουμε. Έρχονται για να κάνουν μια χειρουργική ειδικότητα και πρέπει να χειρουργήσουν αλλά εμείς ως νοσοκομείο δεν μπορούμε να στηρίξουμε την λειτουργία των χειρουργείων και την εκπαίδευση των ειδικευόμενων».