Στο στόχαστρο οι «ελληνοποιήσεις»

Αισιόδοξα, καταρχάς, τα μηνύματα για τους αγρότες της Δράμας από τις πρώτες δηλώσεις του Πρωθυπουργού

0
2947

Σημαντικά θέματα που κατά καιρούς έχουν θέσει οι κτηνοτρόφοι και οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων της Δράμας αλλά και της ευρύτερης περιοχής, μεταξύ αυτών και το θέμα των ελληνοποιήσεων εξετάσθηκαν κατά την σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης υπό τον πρωθυπουργό την Παρασκευή.

Στην σύσκεψη με τον κ. Μητσοτάκη συμμετείχαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, οι υφυπουργοί Φωτεινή Αραμπατζή και Κωνσταντίνος Σκρέκας και οι Γενικοί Γραμματείς Δρ Κωνσταντίνος Μπαγινέτας και Δρ Γεώργιος Στρατάκος.
Θυμίζουμε ότι για το θέμα των ελληνοποιήσεων έχουν χτυπήσει το καμπανάκι πολλές φορές οι αγρότες της περιοχής μας με αναφορές τόσο στο γνωστό θέμα της πατάτας Κάτω Νευροκοπίου όσο και στο θέμα των γαλακτοκομικών προϊόντων και πιο συγκεκριμένα της ελληνικής Φέτας. Οι πρακτικές στις ελληνοποιήσεις των αγροτικών προϊόντων έχουν φέρει σε δύσκολη θέση τους παραγωγούς και αυτό είναι κάτι που έχουν επισημάνει κατ’ επανάληψη στα ΧΡΟΝΙΚΑ τόσο ο κ. Ακριτίδης πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων της Προσοτσάνης, ο κ. Γιάννης Κιτσουκάκης πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων της Δράμας, ο κ. Θεόδωρος Ιφόγλου, πρόεδρος του Συλλόγου Αγροτών Κάτω Νευροκοπίου καθώς και άλλοι εκπρόσωποι των αγροτών…
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι μετά το τέλος της σύσκεψης που έγινε την Παρασκευή στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο κ. Μητσοτάκης φάνηκε να θέτει το ζήτημα των ελληνοποιήσεων σε προτεραιότητα, στην ατζέντα της κυβερνητικής πολιτικής, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα θα χτυπηθεί στην ρίζα του διότι αποτελεί απειλή για το εισόδημα των παραγωγών και άφησε να διαφανεί ότι θα υπάρξει αυστηρότερη στάση από πλευράς υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και ελεγκτικών μηχανισμών δηλώνοντας ανάμεσα σε άλλα: “…θέσαμε σε απόλυτη προτεραιότητα – το ζήτημα της αντιμετώπισης των παράνομων ελληνοποιήσεων, όπου θα είμαστε εξαιρετικά αυστηροί με όσους θέτουν σε κίνδυνο το εισόδημα των Ελλήνων παραγωγών, αλλά ταυτόχρονα κοροϊδεύουν τους καταναλωτές, εμφανίζοντας προϊόντα, που δεν είναι ελληνικά, ως ελληνικά. Και είμαι σίγουρος ότι σε συνεργασία με το υπουργείο και όλοι οι ελεγκτικοί φορείς θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα αυτό στη ρίζα του. Και θέλω και εδώ να κάνω μια προειδοποίηση προς όλες και όλους ότι τα πράγματα στον τομέα αυτό θα αλλάξουν. Γνωρίζουμε πώς λειτουργούν τα κυκλώματα και θα τα αντιμετωπίσουμε…”.
Εδώ βέβαια πρέπει να σημειωθεί ότι δεσμεύσεις για τον περιορισμό του προβλήματος υπήρξαν και από προηγούμενες κυβερνήσεις, ωστόσο όπως έχουν τονίσει αρκετές φορές στα ΧΡΟΝΙΚΑ εκπρόσωποι των αγροτών, ενώ το θεσμικό πλαίσιο υπάρχει δυστυχώς στην πράξη χωλαίνει η εφαρμογή του…
Το πρόβλημα βεβαίως της μεγαλύτερης ίσως παραγωγικής τάξης του Νομού Δράμας, δηλαδή των κτηνοτρόφων αλλά και των παραγωγών φυτικών προϊόντων, δεν περιορίζεται μόνο στο θέμα των ελληνοποιήσεων αλλά και σε άλλα ζητήματα μεταξύ των οποίων είναι και αυτό των τιμών που εισπράττουν για τα προϊόντα τους, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για παραμονή στον συγκεκριμένο επαγγελματικό κλάδο. Ασπίδα των παραγωγών σε αυτό το πρόβλημα είναι ίσως η αυτοοργάνωση των αγροτών, οι ομάδες παραγωγών αλλά και οι συνεταιρισμοί οι οποίοι ως θεσμός φαίνεται τουλάχιστον από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι θα επανακάμψουν. Αν και αυτό μένει να αποδειχτεί στην πράξη…
Ειδικά για το θέμα αυτό ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε μετά την σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: “Θέσαμε και μια σειρά από άλλες σημαντικές προτεραιότητες, όπως η σωστή και γρήγορη αξιοποίηση του υφιστάμενου προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, με ιδιαίτερη έμφαση στην αλιεία, όπου υπάρχουν, δυστυχώς, σημαντικές καθυστερήσεις που κληροδοτήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση. Τον νέο Νόμο για τους Συνεταιρισμούς, ο οποίος εντάσσεται στα πρώτα δέκα νομοσχέδια, τα οποία και θα ψηφίσει η κυβερνητική πλειοψηφία μέχρι το τέλος του έτους, έτσι ώστε να κάνουμε τη συνεργασία των αγροτών, τις Ενώσεις Παραγωγών, τα νέα συνεταιριστικά σχήματα πιο εύκολα, λιγότερο γραφειοκρατικά και να τους δώσουμε και τα απαραίτητα φορολογικά κίνητρα, ώστε να ενθαρρύνουμε τους αγρότες να συνεργάζονται μεταξύ τους”…

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!